Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат с петиция разширение на синята зона в жк "Възраждане" /ОБНОВЕНА/




Онлайн петиция за разширяване на синята зона започнаха живущи в бургаския комплекс „Възраждане“. Инициаторите смятат, че така ще се реши проблема с безразборното паркиране и собствениците ще могат да паркират спокойно до домовете си. 

Последното разширение на синята зона в Бургас е от март. С днешна дата към обхвата й иска да се присъедини ново, доста голямо като териториален обхват парче от града. Става въпрос за района, заключен между улица  „Гладстон“ и бул. „Мария Луиза“ и между улиците „Сан Стефано“ и „Раковски“. Досега там хората паркират безплатно, но трудно намират свободни места. Проблемът е особено наболял за живущите в района, които прибирайки се вечер от работа трудно намират къде да паркират.  

Мястото е едно от най-конфликтните в града. В част от жилищните кооперации, изникнали през последните години има гаражи, в други, строени по-рано това бе излишна екстра. В част от гаражните клетки сега виждаме фризьорски салончета, малки магазинчета и офиси. В същото време повечето семейства имат по една, често и по две коли. Паркинги бяха построени, като този на ул. "Дебелт", бул. "Мария Луиза" и пред някои блокове, но те не са достатъчни. Идеята за многоетажни паркинги на общината пък не срещна разбиране от страна на живущите. Така омагьосаният кръг с паркирането в тази част на града продължава да тормози местните. И докато едни виждат надежда в синята зона, други ги попарват в разгорелите се дискусии в мрежата.  На място положението не е по-различно – едни са „за“, други твърдо „против“

„… Има нужда от синя зона, близо сме до центъра и хората, които работят там, спират тук.

… Трябва първо да се оправят улиците, и след това да се подреди това

Като стане синя зона пак няма да има места за паркирене. Колите са много, на мястото на една къща сега има кооперация с 10-15 коли

… Може би решението са подземни или надземни паркинги

… Не намирам никога места за паркине, по-добре да си платиш и да имаш къде да паркираш“

Община Бургас ще изчака набирането на подкрепа в петицията. Районът може да бъде включен след приключване на проектите за рехабилитация на част от улиците там.  Разискват се и варианти за изграждане на паркинги. 

Работим по облекчаване на проблемите с паркирането в този район, казаха от общината. Последните паркинги, изградени там са до бул. Мария Луиза и до блок 42. Обмисля се и обособяването на нови, казва  директорът на Общинско предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев.

„Надземни най-вече и по-малко варианта с подземни. Ако се намери финансиране за изграждане на един такъв паркинг ще има такса за паркиране, защото това е голяма инвестиция“

Няма много свободни парцели за нови паркинги, а и често гражданите са против. С предимство пред синята зона са проектите за рехабилитация на улици. Такива има готови за района на улиците „Гладстон“ и „Македония“.

„В момента сме по-скоро с идеята да изчакаме улиците да придобият един по-добър вид", каза Рунчев.

Засега няма официално предложение в администрацията, а последната дума за разширяването на синята зона е на Общинския съвет.

Повече по темата чуйте в прикачените файлове: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вода няма да има в Поморие днес

В град Поморие ще бъде спряна водата от 8 до 18 часа поради авария на главния довеждащ водопровод. В поморийското село Козичено има обявен режим на водата - 15 часа - от 18 до 9 часа.  Водоподаването ще бъде спряно и в квартал "Крайморие" днес от 10 до 16 часа поради строително монтажни дейности. 

публикувано на 10.05.24 в 07:35
Мотоклуб The Riders

Рокерски събор се открива довечера в Ямбол

От днес до неделя в местността „Бакаджик” край Ямбол ще се проведе 24-то издание на националния рокерски събор, организиран от мотоклуб The Riders. Очакват се стотици рокери от клубовете в цялата страна, както и от съседни държави.  Съборът ще бъде открит тази вечер, уточни Димитър Пенчев от мотоклуб The Riders. От 18 часа горе на Бакаджика с..

публикувано на 10.05.24 в 07:03

Областният управител на Бургас се срещна с генералният турски консул

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна днес с генералния консул на Турция в Бургас Толга Оркун. Проф. Нейкова подчерта традиционно добрите взаимоотношения между България и Турция в сферата на образованието, здравеопазването и икономиката. Анонсира съпричастността на мюсюлманското население при изграждането на храма в бургаското..

публикувано на 09.05.24 в 17:33

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

обновено на 09.05.24 в 15:29

"Безсмъртният полк" премина по улица "Александровска" в Бургас

9 ти май 1945 година - Денят, който слага край на Втората световна война в Европа и на който пет години по-късно френският министър на външните работи Робер Шуман произнася прочутата си декларация, с която предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана. Идеята е за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би..

публикувано на 09.05.24 в 13:33

Община Болярово с приветствие за 9 май

Приветствие за 9 май изпрати кметът на Община Болярово Христо Христов. В него той честити  Деня на Европа и  Деня на победата.  "На този ден отбелязваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. Празнуваме и Деня на Европа в чест на мира и единството между държавите на нашия континент и в памет на годишнината от..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

В Деня на Европа в Царево ученици поеха властта

Денят на ученическото самоуправление, посветен на празника на Обединена Европа – 9 май, стартира с натоварен график и добро настроение в Община Царево.  В лицето на възпитаниците на СУ „Н.Й.Вапцаров“ в морския град служителите в общинска администрация намериха достойни заместници, които се справиха отлично с поставените им задачи и показаха силна..

публикувано на 09.05.24 в 12:32