Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подпомагат с 51 млн. лв близо 1 600 предприятия от туристическия бранш

Снимка: архив

Министерството на туризма приключи с изплащането на 10 млн. лв. в подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператои или туристически агент. Средствата са  за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19,   и са по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

С 51 млн. лева безвъзмездно се подпомагат близо 1 600 предприятия от туристическия бранш, който пострада най-много в условията на пандемията. Тези средства, ако продължи частичният локдаун у нас и през следващите месеци, няма да са достатъчни, коментира председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов:

„Искам да изкажа благодарността към българското правителство, на повече от 50 туроператори и турагенти, за конкретната финансова помощ от 51 млн. лв. Но тази сума не е достатъчна, при положение, че пандемията продължи до март, тази сума ще нарасне 2 или три пъти. Някои от фирмите от турлистическия бранш ще бъдат ощетени от програмите, по които има финансови компенсации от ЕС. Причината е, че е въведен лобизъм от страна на счетоводителите, за да бъде облекчена тяхната работа. Ресорните институции също не са се съобразили с тези лобистки интереси още преди 13 години.“

Най-подходящата мярка за подпомагане според Иванов е държавата напълно да осигури бизнеса, но това не може да стане. По думите му има и още важни въпроси, които засягат потърпевшия туристически бранш, а те са:

„Каква нова търговска и рекламна политика ще провежда Министерството на туризма и бизнеса. И следващия момент – опит макар и трудно  за прогноза на отделните пазари. От проведената среща между изпълнителния директор на „Фрапорт“ и вицепремиера и министър на туризма беше дадена следната информация, че започват да се активизират два пазара. Това са Германия и Полша, с наченки да се догонват резервациите спрямо декември 2019-та. Испания и Португалия имат конкретни планове за подготовка и откриване на отделните дестинация, а ние трябва да се поучим от водещите туристически държави, какво правят техните правителства и ресорни министерства.

Ако пандемията продължи, а тя ще продължи, това показват всички прогнози на ЕС, че ще продължи до март активно – план за подготовката на сезон 2021 година обаче по пазари – всички предварителни действия и мерки, проектонаредби и указания трябва да предхождат мерките и да са съгласувани с туристическия бранш на България и неправителствените организации. Като така ще успеем да се справим с пандемията и преодолеем последствията от Ковид-19.“, посочи Иванов.

За целта е нужно да се предвидят още средства, които да компенсират туристическия бранш, уточни още той. А междувременно са изплатени средства около 1% от оборотите на компаниите през 2019 г., като туроператорите и туристическите агенти получиха помощ от 51 лв. до 371 000 лв. в зависимост от декларирания им оборот. 


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлии настояват за онлайн подаване на заявления за платено паркиране

Новото разширение на синята и зелената зони от началото на май струпа десетки бургазлии пред Транспортната къща. Само на едно гише те могат да подават заявленията си за платено паркиране. Хората ги попълват на крак на улицата, за да  не се губи време щом стигнат  до касата. Така от ръка на ръка се подават листи и химикали и без кой знае какво отстояние..

обновено на 10.05.21 в 09:12

Засега няма индикации за анулиране на полети за активните летни месеци

Отмяната на руските полети за месец май беше очаквана, защото знаехме, че мерките остават както от руска, така и от българска страна. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на тържествата по отбелязването на Деня на Европа в морския град:  "За следващите месеци юни и юли, когато паднат ограниченията и се даде възможност за влизане в..

публикувано на 09.05.21 в 13:14

Преобразяват " Веселата уличка" в Созопол

С преобразена визия т. нат. „Весела улица“ ще посреща туристи в Созопол през това лято. През тази година ще бъдат ремонтирани част от тротоарите,  а догодина - останалата част. Това коментира на отминалата сесия кметът Тихомир Янакиев и добави: Поставяне на пейки. Изчистване на част от обектите, които са били в тази част на града и ситуиране на нови,..

публикувано на 08.05.21 в 13:54

Приемат заявления от земеделци за помощи по подмярката COVID 1

ДФ „Земеделие“ отваря от 17 май до 4 юни 2021 г. прием на заявления за подпомагане по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1 от мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ от ПРСР 2014-2020 г.  Тя..

публикувано на 08.05.21 в 13:47

Масово не се регистрират лични стопанства за отглеждане на животни

В Ямболска област масово се пренебрегва изискването за регистрация на лични стопанства за отглеждане на животни. През последните два месеца не са констатирани заболели диви животни от Африканска чума по свинете, но рискът от разпространение на заразата остава, предупредиха от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол.  Няма забрана за отглеждане на..

публикувано на 06.05.21 в 14:08

Русия е отменила чартърните си полети до България до края на май

Русия отмени чартърните си полети до България до края на месец май. Това съобщиха от германската фирма концесионер на летищата в Бургас и Варна. През март е бил последният полет със 143-ма руски туристи, пристигнали по Южното Черноморие, каза Евелина Пулева - туроператор и член на УС на Регионалната туристическа камара в Бургас. На 9..

публикувано на 05.05.21 в 15:19

Кампанията за деклариране на доходите за 2020 приключва днес

Кампанията за деклариране на доходите, получени през 2020 г., приключва днес заради Великденските празници.  Най-предпочитани от данъкоплатците са предварително попълнените данъчни декларации, достъпни чрез персонален идентификационен код.  Полунощ е крайният възможен срок, в който могат да се декларират доходите от 2020 година по електронен път..

публикувано на 05.05.21 в 08:52