Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подпомагат с 51 млн. лв близо 1 600 предприятия от туристическия бранш

Снимка: архив

Министерството на туризма приключи с изплащането на 10 млн. лв. в подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператои или туристически агент. Средствата са  за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19,   и са по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

С 51 млн. лева безвъзмездно се подпомагат близо 1 600 предприятия от туристическия бранш, който пострада най-много в условията на пандемията. Тези средства, ако продължи частичният локдаун у нас и през следващите месеци, няма да са достатъчни, коментира председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов:

„Искам да изкажа благодарността към българското правителство, на повече от 50 туроператори и турагенти, за конкретната финансова помощ от 51 млн. лв. Но тази сума не е достатъчна, при положение, че пандемията продължи до март, тази сума ще нарасне 2 или три пъти. Някои от фирмите от турлистическия бранш ще бъдат ощетени от програмите, по които има финансови компенсации от ЕС. Причината е, че е въведен лобизъм от страна на счетоводителите, за да бъде облекчена тяхната работа. Ресорните институции също не са се съобразили с тези лобистки интереси още преди 13 години.“

Най-подходящата мярка за подпомагане според Иванов е държавата напълно да осигури бизнеса, но това не може да стане. По думите му има и още важни въпроси, които засягат потърпевшия туристически бранш, а те са:

„Каква нова търговска и рекламна политика ще провежда Министерството на туризма и бизнеса. И следващия момент – опит макар и трудно  за прогноза на отделните пазари. От проведената среща между изпълнителния директор на „Фрапорт“ и вицепремиера и министър на туризма беше дадена следната информация, че започват да се активизират два пазара. Това са Германия и Полша, с наченки да се догонват резервациите спрямо декември 2019-та. Испания и Португалия имат конкретни планове за подготовка и откриване на отделните дестинация, а ние трябва да се поучим от водещите туристически държави, какво правят техните правителства и ресорни министерства.

Ако пандемията продължи, а тя ще продължи, това показват всички прогнози на ЕС, че ще продължи до март активно – план за подготовката на сезон 2021 година обаче по пазари – всички предварителни действия и мерки, проектонаредби и указания трябва да предхождат мерките и да са съгласувани с туристическия бранш на България и неправителствените организации. Като така ще успеем да се справим с пандемията и преодолеем последствията от Ковид-19.“, посочи Иванов.

За целта е нужно да се предвидят още средства, които да компенсират туристическия бранш, уточни още той. А междувременно са изплатени средства около 1% от оборотите на компаниите през 2019 г., като туроператорите и туристическите агенти получиха помощ от 51 лв. до 371 000 лв. в зависимост от декларирания им оборот. 


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват туристическия сезон на остров "Света Анастасия" за Великден

Остров Света Анастасия ще посрещне първите си туристи за Великден. В момента туристическия обект се подготвя за новия сезон. Очакванията са за добра посещаемост, като ще се разчита на българските туристи. Ремонтни дейности се провеждат в момента на обектите на Острова. Анастасия. В резултата на меката зима тази година няма..

публикувано на 15.04.21 в 09:00

Изтича срокът за прием на заявления по мярката 60/40 за периода януари - март

До 17 часа днес ще се приемат заявления по мярката 60/40 за получаване на средства за периода януари - март тази година. От Агенцията по заетостта напомнят, че до 22 април работодателите трябва да представят и актуален списък на работниците за предходния месец и декларация за месечно отчитане. Подадените след тези дати документи..

обновено на 15.04.21 в 08:30

Увеличават се желаещите да почиват в чужбина

 За разрешаване на  автобусните екскурзии в страната и чужбина преди 30 –ти април настояват  от  Обединение" Бъдеще за туризма". От Управата му изпратиха апел към здравното министерство за среща и решаване на належащи проблеми пред бранша. Преди време те са получили уверение, че щом случаите на заразени паднат, организираните пътувания ще бъдат..

публикувано на 14.04.21 в 17:38

„Българска асоциация за рекреация и туризъм“ вече е национално представителна организация

Правителството призна Сдружение „Българска асоциация за рекреация и туризъм“ за национално представителна организация за срок от четири години.  Сдружението работи активно в обществена полза, като подпомага и защитава интересите на своите членове на национално, регионално и местно равнище.  Организацията спомага за опазване и устойчиво..

публикувано на 14.04.21 в 16:07

Намалиха с 50% общински такси за бизнеса в Бургас (обновена)

Антикризисни мерки за бизнеса гласуваха общинските съветници в Бургас. От ГЕРБ предлагат до два месеца след отмяната на епидемичната обстановка да бъдат направени някои облекчения за бизнеса. Да бъдат намалени с 50% таксите за пазари, тържища и площадни пространства; наполовина да паднат и наемите на обекти общинска собственост, дадени на..

обновено на 14.04.21 в 14:50

Разписани правила и протокол за приемането на туристите

За лято 2021-ва се бавят  договарянията  с чуждестранните туристически компании. Записванията за сезона не вървят добре, отбелязват българските туроператори . Те настояват  да се подадат точни правила за приемане на туристите, разписани в протокол как ще влизат туристите. Страната ни е изчаква общоевропейско  решение за това. Туроператорът Иван..

публикувано на 14.04.21 в 13:05

Конкурс за лого на " Син етикет"

Община Бургас в партньорство с Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ обявяват конкурс за изработване на графично лого за своята екологична инициатива „Син етикет“.То   ще е основен знак за маркиране на заведения за хранене и развлечения, които се включат в кампанията за намаляване на полимерните отпадъци и не използват материали за еднократна употреба..

публикувано на 13.04.21 в 13:46