Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Янакиев: Увеличаваме частично само туристическия данък (видео)

Сериозна финансова дисциплина залага Община Созопол за бюджета за тази година. Това поясни при онлайн – представянето му кметът Тихомир Янакиев. Причината е финансовото състояние и наследените задължения на администрацията, което наложи оздравителен план. Завишаване ще има на туристическия данък, анонсира Янакиев.

Трябва да кажем, че Община Созопол не предвижда увеличение на имуществените данъци и на такса „смет“. Тази година ще бъде увеличен туристическият данък, като това ще стане за обектите, които са категоризирани. За тези обекти, които са в режим на регистрация, тя няма да се променя и ще си остане 40 ст. За обектите, които са категория една и две звезди, туристическият данък ще стане 50 ст. на денонощие на човек. Категория три звезди стават 55 ст. Четири звезди – 70 и категория 5 звезди – 80 ст.“, поясни Янакиев. 

Предвижда се такса за куче в размер на 50 лв./годишно за Созопол и Черноморец, 25 – за останалите населени места, добави Янакиев. Малко над 23 млн. лв. е проектобюджетът за 2021 г.

Предвид Плана за финансово оздравяване, който Община Созопол спазва и с цел запазване и ръст на показателите за финансова стабилност, Проектобюджет 2021 не включва разходи, които финансово не са обезпечени. Предвижда се намаление на разходите от фонд работна заплата - в дейността общинска администрация, външни услуги и представителни разходи на кмета, които тази година ще бъдат в размер на само 13 000 лв.

Бюджетната рамка е 23 225 000 лв. , а капиталовата програма е в размер на почти 2 млн. лв. Основните обекти, които залягат в нея са:

1.Рехабилитация на ул. "Републиканска" от общински път BGS1210 до кръстовището с ул. "Одеса" и ул. "Одеса". Ново строителство от ул. "Одеса", изграждане на ул. "Цар Симеон Велики", ул. "Цар Асен Велики" и ул. "Хан Тервел" на гр. Созопол -  58 160 лв.

2.Авариен ремонт и изграждане на дъждовната канализационна мрежа по ул."Републиканска" - 622 200 лв.

3.Основен ремонт ул."Стара планина", ул."Черно море" с.Равадиново - 188 346 лв.

4.Изграждане на улична канализация за квартали 37, 38, 39, 47, 48, 49 по плана на с.Равадиново - 50 000 лв.

5.Проектиране и реконструкция на съществуващ водосток по общински път над река Равадинска – 10 000 лв.

6.Улична водопроводна мрежа Крушевец I-ви етап – 35 000 лв.

7.Реконструкция и рехабилитация на общински път с. Атия- с. Росен - с. Равна гора -  209 361 лв.

8.Изграждане на площадки за подземни контейнери в гр. Созопол – 245 000 лв.

9.Проектиране и изграждане на автогара в Черноморец – 100 000 лв.

10.Закупуване на репатриращ автомобил – 50 000 лв.

11.Изготвяне на транспортен план за организация на движението и паркирането на територията на гр. Созопол – 18 000 лв.

12. Текущи ремонти на тротоари и бордюри – 161 300 лв.

Общественото обсъждане на Проектобюджет 2021 е все още в ход, като мнения и препоръки могат да бъдат изпращани както във фронт офиса и официалния е-mail адрес на Община Созопол до 17 ч. на 29 януариНовините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимки: Община Бургас

Продължава обновяването на спортните площадки в бургаските училища

Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“ вече има открита нова спортна площадка в своя двор. Тя разполага с комбинирано игрище за баскетбол и футбол, покрито с изкуствена омекотена настилка, както и с фитнес уреди. Досега теренът беше запустял и не се използваше. Благодарение на активността на училищното ръководство и с..

публикувано на 07.05.21 в 10:57

Затварят част от ул. "Цар Самуил" за ремонт

За обслужване на стартиралите ремонтни дейности на ВиК мрежата по ул. "Цар Самуил" се налага временно да бъде спряно движението в участъка от ул. "Ивайло" до ул. „Уилям Гладстон“. Забраната за влизане на автомобили ще е в сила от 10.00 ч. на 07.05.2021 г. (петък) до 17.00 часа на 17.06.2021 г. (понеделник). След ВиК ще дойде ред на Общината, която..

публикувано на 07.05.21 в 09:47

Отварят изцяло за движение булевард "Демокрация" до средата на май

До средата на месец май ремонтираният булевард „Демокрация“ ще бъде отворен изцяло за движение. Това съобщиха за БНР- Бургас от Общината. Приключва полагането на последния пласт асфалт в бус лентите, както и поставянето на маркировката по булеварда , съобщи директорът на общинския отдел „Строителство“ Димитър Бакалов: „Основните..

публикувано на 07.05.21 в 09:00

Нов пътен възел на АМ "Тракия" ще бъде готов до края на лятото

До края на лятото ще бъде готов новият пътен възел на автомагистрала „Тракия”, в близост до град Стралджа. Отклонението ще разтовари трафика и ще съкрати разстоянието между Бургас и Русе.  Вече е подписан протокола между община Стралджа и Агенция пътна инфраструктура за строителството на пътния възел до село Воденичане, съобщи..

публикувано на 07.05.21 в 08:00
Архив

"БУЛЕВАРД ДЕМОКРАЦИЯ" НА 6 МАЙ

Гергьовден e – празник на храбростта и на българската армия! В ден като този се замисляме - усеща ли се още този дух на предците ни, актуални ли още думи като чест и национално достойнство – за тези и други теми ще стане дума в следващите два часа. Какво сме подготвили за вас днес – ще ви разкажем за една интересна възрожденска икона..

публикувано на 06.05.21 в 15:05

Откриват паметник на загиналите във войните в село Козичино

Паметник на загиналите във войните ще бъде открит в поморийското село Козичино. 85 души от населеното място и околията са участвали в Балканската, Първата и Втората световна война. Идеята е на Инициативен комитет и родолюбци от село Козичино. Основното финансиране за изграждането на паметника е от Министерството на отбраната, съобщи..

публикувано на 06.05.21 в 14:58

Спомен за воините-герои на Поморийска околия

В Поморие оживява спомена за местните воини-герои, участвали във войните за национално освобождение.  Жители на града откликнаха на призива на Историчейския музей да дарят снимки и вещи, свързани с участието на техни роднини във войните. Идеята на музея е чрез изложба да се припомнят славните победи и храбростта на анхиалци и жителите..

публикувано на 06.05.21 в 14:36