Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Омбудсманът: Имаме сигнали с искане за промяна на наредбата

Слушател сигнализира: Отказаха ми подновяване на карта за преференциално паркиране на хора с увреждания (ОБНОВЕНА)

| обновено на 28.01.21 в 15:56
3
Снимка: Свобода АтанасоваСлушател на БНР Бургас, който сигнализира за ограничение в издаването на карти за преференциално паркиране на хора с увреждания в Бургас. Причината е в новата наредба, която от няколко месеца е променена и от Транспортната къща не са му подновили картата за тази година. Преди промяната, от тази възможност са се възползвали хора, с над 50% инвалидност и с ТЕЛК решения. Това разказа Атанас Пенев:


"Картата ми изтече на 31 декември миналата година за безплатно паркиране  и отидох в Транспортната къща да ми я подновят. Отказаха ми с мотива, че има нова Наредба, която позволява издаването на карта само на трудноподвижни хора и на такива със сърдечни проблеми.
Имам ТЕЛК решение, с 100% инвалидност.  Тази наредба ме изненада, защото според нея не отговарям на условията, трябва да съм с инвалидна количка и сърдечно болен, което трябва да пише в това ТЕЛК решението.  Питам аз, когато човек получава социална помощ, има 100% инвалидност, със 7 операции, онкозаболяване. При положение, че имам социална помощ, защо трябва да я давам за паркиране в синята зона. Как да се преборя с тази наредба. Какво е предизвикало това решение на Община Бургас. не съм съгласен с това ограничение."
По думите на Атанас Пенев, отказът да му бъде подновена картата за безплатно паркиране, може да се счита за  дискриминация към останалите хора, с висок процент инвалидност.  Частен казус ли е,  или има и други подобни случаи. 

Отговорите на общината и омбудсмана:
Постоянната комисия то транспорт към Общинския съвет е приела в края на лятото на 2020-та година промените в полза на хората, които имат двигателни проблеми и невъзможността им да паркират автомобилите си на местата за хора с увреждания в Синята и Зелената зона в  Бургас. За сметка на това, сега се ощетяват другите, които вече нямат как да се възползват от преференциалното паркиране. Андрей Рунчев от общинско предприятие "Транспорт" коментира казуса така:

"Конкретно за този случай, да, Атанас Пенев е с 100% ТЕЛК, но в нашата наредба е предвидено картата да се издава само на определи хора със заболявания. Най-общо казано, които имат проблеми с предвижването. В този случай няма как да му бъде издадена такава за тази година"

Случаят с Атанас Пенев не попада в нито една от тези  хипотези в нормативния акт на общината, допълни Андрей Рунчев,  под условие, че следващия месец ще бъдат обсъдени сигнали от граждани с подобни казуси.

Три сигнала са постъпили при омбудсмана на Бургас за отказ на хора с над 50 процентна инвалидност да им бъдат издадени карти за безплатно паркиране на места за хора с увреждания. Проблемът е в новата наредба регламентираща това, която дава права на едни, но ощетява други, които не отговарят на условията - да имат двигателни проблеми или сърдечни заболявания. 


Миналата година омбудсманът инициира промяна в наредбата на Община Бургас, регламентираща паркирането на автомобили за хората с увреждания. Мотивът тогава беше, че трудноподвижните граждани са принудени да паркират далеч от домовете си на места, за които биват санкционирани. Според  Тодор Стамболиев:

" В края на октомври, ноември миналата година, и януари тази година имам три сигнала подадени при мен свързани с чл.7 от Наредбата, от това се жалват хората. Според мен и с основание. Предстои обсъждане следващия месец по тези сигнали", поясни омбудсманът. 

По думите му промяната, която трябва да допълни липсващия в момента текст ще трябва първо да мине през обществено обсъждане, а след това да се гласува и на Общинска сесия. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Облагородят детски площадки в община Сунгурларе

Седем проекта на тема "Обичам природата – и аз участвам“ спечели община Сунгурларе. Те ще бъдат финансирани от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Три от проектите са в Сунгурларе, а останалите са в селата Бероново, Чубра, Лозарево и Прилеп, поясни кметът..

публикувано на 02.03.21 в 12:55

Дървета от Холандия засаждат в Бургас

Пристигна първата пратка школувани дървета от Холандия, които ще бъдат засади по улиците на града. Те са от видовете Acer plat. Emerald Queen и Acer plat. Globosum. Това са явори, подходящи за градска среда. Те  образуват хубава корона, но не са твърде високи, като достигат до около 15 метра. Направена е и поръчка за бройки Platanus hispanica Malburg...

публикувано на 02.03.21 в 12:46

Благоустрояват района около бл. 62-64 в „Изгрев“

Стартираха строителните дейности по благоустрояване на пространството около два от високите жилищни блокове в к-с „Изгрев“. От Община Бургас информират, че жтелите на бл. 62-64 са поискали хубав и по-голям паркинг, тротоари, ново осветление и озеленяване.  Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята..

публикувано на 02.03.21 в 11:36

В Созопол с издигане на националния флаг започват тържествата на 3 март

Община Созопол  организира:по случай Националния празник на Република България - 3 март, от  9:55 ч., военна церемония по издигане на националния флаг на площад "Хан Крум" (пред амфитеатър "Аполония")€ В 10:10 ч. ще започне ритуалът по полагане на венци и цветя на Паметната арка на входа на градската градина. От 11:00 ч. ще бъде отслужена  панихида..

публикувано на 02.03.21 в 09:18

Печките на твърдо гориво остават основен замърсител на въздуха в Бургас

Печките на твърдо гориво остават основен замърсител на въздуха в Бургас, посочи Маринета Николова от общинския отдел по екология. По нейните думи, в общината все още е нерешен проблемът с по-високите стойности на замърсителя „фини прахови частици“. Николова обясни, че 90% от дните с наднормено замърсяване са през студените месеци, от ноември до..

публикувано на 02.03.21 в 08:05

За четвърта поредна година провеждат Българовското шествие

Българовското шествие ще се проведе за четвърта поредна година по повод националния празник – 3 март.  Авто – мото шествието ще тръгне от Морската гара в Бургас и ще стигне центъра на Българово. Тук с полагане на венци и цветя ще бъде почетена паметта на посечени християни през 1878г. в двора на храм "Свети Атанасий". „Със знаме в ръка да..

публикувано на 01.03.21 в 16:43

Приемат заявленията за подмяна на печките в Долно Езерово

Документи ще се подават в специално създадения информационен център в квартал „Долно Езерово“. Той се намира в читалище „Просвета-1927“.Община Бургас прави всичко възможно да открие офис за прием на заявления и в „Меден рудник“, за да улесни кандидатстването по приема на документи за хората от комплекса. В информационния център всеки ще може да..

публикувано на 01.03.21 в 15:54