Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Имаме сигнали с искане за промяна на наредбата

Слушател сигнализира: Отказаха ми подновяване на карта за преференциално паркиране на хора с увреждания (ОБНОВЕНА)

| обновено на 28.01.21 в 15:56
3
Снимка: Свобода Атанасова



Слушател на БНР Бургас, който сигнализира за ограничение в издаването на карти за преференциално паркиране на хора с увреждания в Бургас. Причината е в новата наредба, която от няколко месеца е променена и от Транспортната къща не са му подновили картата за тази година. Преди промяната, от тази възможност са се възползвали хора, с над 50% инвалидност и с ТЕЛК решения. Това разказа Атанас Пенев:


"Картата ми изтече на 31 декември миналата година за безплатно паркиране  и отидох в Транспортната къща да ми я подновят. Отказаха ми с мотива, че има нова Наредба, която позволява издаването на карта само на трудноподвижни хора и на такива със сърдечни проблеми.
Имам ТЕЛК решение, с 100% инвалидност.  Тази наредба ме изненада, защото според нея не отговарям на условията, трябва да съм с инвалидна количка и сърдечно болен, което трябва да пише в това ТЕЛК решението.  Питам аз, когато човек получава социална помощ, има 100% инвалидност, със 7 операции, онкозаболяване. При положение, че имам социална помощ, защо трябва да я давам за паркиране в синята зона. Как да се преборя с тази наредба. Какво е предизвикало това решение на Община Бургас. не съм съгласен с това ограничение."
По думите на Атанас Пенев, отказът да му бъде подновена картата за безплатно паркиране, може да се счита за  дискриминация към останалите хора, с висок процент инвалидност.  Частен казус ли е,  или има и други подобни случаи. 

Отговорите на общината и омбудсмана:




Постоянната комисия то транспорт към Общинския съвет е приела в края на лятото на 2020-та година промените в полза на хората, които имат двигателни проблеми и невъзможността им да паркират автомобилите си на местата за хора с увреждания в Синята и Зелената зона в  Бургас. За сметка на това, сега се ощетяват другите, които вече нямат как да се възползват от преференциалното паркиране. Андрей Рунчев от общинско предприятие "Транспорт" коментира казуса така:

"Конкретно за този случай, да, Атанас Пенев е с 100% ТЕЛК, но в нашата наредба е предвидено картата да се издава само на определи хора със заболявания. Най-общо казано, които имат проблеми с предвижването. В този случай няма как да му бъде издадена такава за тази година"

Случаят с Атанас Пенев не попада в нито една от тези  хипотези в нормативния акт на общината, допълни Андрей Рунчев,  под условие, че следващия месец ще бъдат обсъдени сигнали от граждани с подобни казуси.

Три сигнала са постъпили при омбудсмана на Бургас за отказ на хора с над 50 процентна инвалидност да им бъдат издадени карти за безплатно паркиране на места за хора с увреждания. Проблемът е в новата наредба регламентираща това, която дава права на едни, но ощетява други, които не отговарят на условията - да имат двигателни проблеми или сърдечни заболявания. 


Миналата година омбудсманът инициира промяна в наредбата на Община Бургас, регламентираща паркирането на автомобили за хората с увреждания. Мотивът тогава беше, че трудноподвижните граждани са принудени да паркират далеч от домовете си на места, за които биват санкционирани. Според  Тодор Стамболиев:

" В края на октомври, ноември миналата година, и януари тази година имам три сигнала подадени при мен свързани с чл.7 от Наредбата, от това се жалват хората. Според мен и с основание. Предстои обсъждане следващия месец по тези сигнали", поясни омбудсманът. 

По думите му промяната, която трябва да допълни липсващия в момента текст ще трябва първо да мине през обществено обсъждане, а след това да се гласува и на Общинска сесия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение е в сила в 20 населени места в Стралджа

Частично бедствено положение заради безводие е в сила в 20 населени места на община Стралджа. Крайната мярка се налага тъй като съществува опасност  за здравето на жителите, се казва в заповедта на кмета Атанас Киров. Към момента само в град Стралджа и село Зимница няма  проблеми с водоподаването, но и тук аварии на липсват подчерта зам. – кметът..

публикувано на 24.07.24 в 14:31

Стартира подписване на договори за подмяна на старите печки с екоуреди по програма Лайф

Започва подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и/или въглища с нови екологични отоплителни уреди по Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма ЛАЙФ. Проектът по Програма ЛАЙФ обхваща: ЦГЧ, кв. „Възраждане“, к-с „Лазур“, к-с „Бр. Миладинови“,..

публикувано на 24.07.24 в 14:27

Благоустрояват квартал "Възела" в Слънчев бряг-запад

Приключи строителството на тротоари по една от основните улици в квартал „Възела“ в Слънчев бряг –запад.  С това се поставя началото на благоустрояване на района, което  ще стартират след приемане на окончателните промени в проекта за обновяване визията на квартала, съобщават от община Несебър. В хода на дейностите ще бъде изпълнен проект за ново..

публикувано на 24.07.24 в 13:34

Сливенският митрополит Арсений посети Воден, направи дарение

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений посети боляровското село Воден. Владиката бе посрещнат от кмета на общината Христо Христов. На терен ръководството на местната администрация запозна Негово Високопреосвещенство с трагедията, която сполетя крайграничната община. Владиката разговаря с жителите, останали без дом в селата Воден и Крайново,..

публикувано на 24.07.24 в 12:03

Села в Руенско и Поморийско също минават на воден режим

Още три селища в Бургаска област преминават на воден режим. Това са селата Череша и Скалак в община Руен и поморийското село Козичино.  Причината са намалените водни количества във водоизточниците вследствие на сушата, посочват от ВиК.  Воден режим вече е въведен в десет села в община Карнобат, както и в пет селища в община Сунгурларе.

публикувано на 24.07.24 в 10:53
Красимир Коев

Красимир Коев, ИАЛВ: От 15 август започва контрол по границите заради вноса на грозде

Взети са мерки нерегламентираните вносове на грозде да бъдат ликвидирани, каза инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното. От 15 август започва засилен контрол по граничните пунктове , за да не може да премине такава продукция от други страни, уточни той: „Ние ще направим всичко възможно тука по всички..

обновено на 24.07.24 в 09:40

Част от жк „Славейков“ и Поморие са без вода

Спряно е водоподаването на част от жк „Славейков“ до 17 часа днес, съобщават от ВиК Бургас. То засяга района на бул. "Янко Комитов" от кръговото до КАТ до Кауфланд. Там се извършват строително - монтажни работи. Авария се отстранява и на ул."Крайбрежна" в Поморие. Това е причината без вода да са живущите там, както и на съседните улици "Поп..

публикувано на 24.07.24 в 09:37