Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва пето заседание по делото срещу българските гранични полицаи в Къркларели

Архив

В турския наказателен съд в Къркларели ще се проведе пето заседание по делото срещу 4-ата български гранични полицаи. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена според обвинителния акт по “небрежност“. Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година, а Военната прокуратура в България прекрати разследването на случая заради липса на извършено престъпление. 
На днешното заседание се очаква турският адвокат Джошкун Молла, който защитава правата на българските граничари, да даде обяснения защо е недопустимо делото да се гледа по същество:

„Ще чакаме писмено дадените си обяснения. Ще изложим пък и устно. И също по същество по делото, че те са оправдани от страна на българския съд и не могат да се водят от съда като подсъдими“

По направеното искане от Турският наказателен съд за обявяване на българските гранични полицаи за международно издирване чрез Интерпол няма постъпил отговор от министерството на правосъдието, каза още адвокат Мола

„Той искаше съдът писмено да представи становището си и аз го дадох. И казах, че не трябва да се пише до министерството за червена бюлетина, защото по процедура не би трябвало да е така“

4-мата български гранични служители Михаил Цонков и колегите ми Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков за обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и  причиняване на леко нараняване  на друг рибар и увреждане на имущество. Молбата за прекратяване на делото на турския адвокат Джошкун Молла беше отхвърлена от съда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар избухна близо до рафинерията в Бургас

Пожар е избухнал близо до "Лукойл Нефтохим Бургас", п отвърди пред БНР Бургас директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас комисар Николай Николаев. „Горят сухи треви и храсти. Има опасност за метан станция, за постройки на около 500 метра от Лукойл. На място има пет пожарни автомобила“ – каза комисар..

публикувано на 09.07.24 в 15:33

Зад решетките остава мъж, обвинен в кражба и побой на норвежец в Слънчев бряг

Мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи Окръжният съд в Бургас на мъж, който е обвинен в кражба на мобилен телефон и парична сума от норвежки гражданин.  Нападателят е упражнил и сила, като пострадалият е със средна телесна повреда. Престъплението е от 30 юни в к.к. Слънчев бряг.  По време на разследването е установено, че грабежът е..

публикувано на 09.07.24 в 15:14

Вандали унищожиха табела по Пътеката на саблеклюна

Информационна табела на Пътеката на саблеклюна е била унищожена след вандалска проявя, информират  Българска фондация Биоразнообразие. Тя е жестоко ритана, за да се натроши информационният носител на парчета. Табелата е  една от последно поставените, която представя  възможностите на района, отговорностите на различните заинтересовани страни- Тя е..

публикувано на 09.07.24 в 14:57

Иззеха 18 000 флакона с райски газ по Южното Черноморие

18 000 флакона с райски газ, продавани на различни места по Южното Черноморие са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от служители от отдели “Икономическа” и “Криминална полиция” към ОДМВР - Бургас.  Установени са общо 15 човека, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни протоколи за спазване на..

публикувано на 09.07.24 в 14:00

Цветелина Рандева, ОДМВР: Противокомарната мрежа не предпазва от крадци

През последните месеци няма констатирани нови случаи на телефонни измами в Бургаско. Това каза за БНР Бургас говорителят на Областната дирекция на полицията Цветелина Рандева. Тя призова гражданите, да бъдат особено бдителни за такъв вид измами и да сигнализират своевременно в Районните управления. По време на летните отпуски хората трябва да..

публикувано на 09.07.24 в 13:32

Делото срещу Георги Генджев, който уби майка си Рада Гешева, ще се гледа на 6 август

По общия ред в Окръжния съд ще продължи делото за убийството на Рада Гешева в Бургас. Това реши съдебният състав по време на днешното разпоредително заседание. Синът на жертвата Георги Генджев, на 24 години, е обвинен в убийството. В досъдебното производство той е признал вината си, но днес в съдебната зала обясни, че не знае защо е там...

обновено на 09.07.24 в 12:58

Двама души пострадаха при пожари в Сливенска област

Двама души са пострадали при пожари през последното денонощие в Сливенска област. Екипите на пожарната са се отзовали на 12 сигнала за възникнали пожари в сухи треви и отпадъци.  Жена на 61 години е пострадала при възникнал пожар в офиса и на улица „Генерал Столипин“ в Сливен. Тя е получила леки изгаряния при опита си сама да изгаси огъня...

публикувано на 09.07.24 в 10:56