Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас „БСП за България“ и ДПС не се разбраха за секретарското място в РИК (ОБНОВЕНА)

| обновено на 03.02.21 в 16:40
7
Снимка: Свобода Атанасова

Коалиция „БСП за България“ и ДПС не се разбраха за секретарското място по време на днешните консултаци за определяне на състава на Районната избирателна комисия в Бургас. Изборът ще трябва да направи ЦИК. 

Безпрецедентен е случаят, в който не постигнахме консенсус за секретарското място в РИК, каза Живко Господинов от БСП в Бургас:

"За съжаление не можахме да постигнем споразумение. Бяхме достатъчно толерантни представителите на "БСП за България", а като втора по големина политическа сила нямахме претенции към председателското място. Държахме на секретарската позиция. На предните избори също имахме секретар на РИК. Явно колегите от ДПС са се амбицирали в пази позиция, така ще трябва да оставим решението на Централната избирателна комисия, където нямаме съмнение, че нашето желание ще бъде удовлетворено. Наистина за първи път не можем да стигнем до споразумение", каза той. 

Консултациите  с политическите партии и коалиции за определяне състава на РИК в Бургас за парламентарните избори на 4 април, проведе областният управител Вълчо Чолаков. 

Председател на комисията ще бъде Елка Стоянова от квотата на ГЕРБ. Предложение за заместник-председател направиха от коалиция „Обединени патриоти“ - Данаил Средков. Позицията секретар обаче поискаха два политически субекта - коалиция „БСП за България“ и ДПС, съответно юристите Георги Михов и Емине Иляз. 

Право на участие в състава на РИК  имат от ГЕРБ  7 членове, 6 от коалиция „БСП за България”; по двама от  „ДПС” и  коалиция „Обединени патриоти", и по един от партия „Воля" и от  „Демократична България – Обединение“.

Членовете на Районната избирателна комисия стават 19. След като от Демократична България – Обединение се възползваха от правото си на избор на един представител в комисията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Тренд" за нагласите преди вота 2 в 1: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение, а 11% оценяват положително промените в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет. Това са малка част от изводите от последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг..

публикувано на 24.04.24 в 09:39