Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

4 общини в Бургаско ще монтират модерно осветление

Жечо Станков

Бургас, Малко Търново, Поморие и Средец ще получат средства за подмяна на уличното осветление с модерни, енергийно ефективни лампи. Финансирането е по Норвежкия механизъм, след спечелени проекти пред Министерството на енергетиката.

20 общини от 107 кандидатствали са одобрени по проекта. По тази мярка ние ще финансираме улично осветление; подмяна на осветителни тела; стълбове, където е необходимо, поясни заместник – министърът на енергетиката Жечо Станков. Проектът на Община Бургас е бил сред най-добрите, добави той:

Над 2 600 осветителни тела по 22 улици и булеварди ще бъдат подменени. На пешеходните пътеки, с цел да гарантират сигурността на пешеходците, също ще има допълнително осветление, което ще бъде захранвано отново от възобновяеми енергийни източници. Като сме заложили осветлението да бъде максимално енергийно ефективно или т. нар. LED осветление. С което, от една страна, да спестяваме енергия, от друга страна – да защитаваме и гражданите, и околната среда от допълнително светлинно замърсяване“, добави Жечо Станков.

В Поморие, освен в общинския център, осветление ще бъде подменено и в Каблешково, Ахелой и Каменар. В Средец е заложено цялосно заменяне на старите луминисцентни лампи. Малко Търново ще изградят фотоволтаична централа, която да захранва уличното осветление.

Списък с улиците и булевардите, които ще бъдат осветени в Бургас, можете да видите тук, а в прикачения файл – да чуете повече подробности. 

1. Бул. „Тракия“;
2. Бул. „Стефан Стамболов“ от бул. „Транспортна“ до бул. „Никола Петков“;
3. Ул. „Янко Комитов“;
4. Ул. „Проф. Яким Якимов“;
5. Ул. „Лазар Маджаров“;
6. Бул. „Стефан Стамболов“ от бул. „Демокрация“ до бул. „Сан Стефано“;
7. Ул. „Одрин“;
8. Бул. „Княгиня Мария Луиза“;
9. Ул. „Фердинандова“ – от ул. “Уилям Гладстон“ до начало на ул. „Индустриална“;
10. Ул. „Христо Ботев“;
11. Бул. „Сан Стефано“ – от бул. „Княгиня Мария Луиза“ до бул. „Христо Ботев“;
12. Бул. „Сан Стефано“ – от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Стефан Стамболов“;
13. Бул. „Сан Стефано“ – от бул. „Стефан Стамболов“ до бул. „Демокрация“;
14. Бул. „Демокрация“ – от ул. „Цар Симеон I“ до бул. „24-ти черноморски пехотен полк“;
15. Бул. „Булаир“;
16. Ул. „Цар Симеон I”;
17. Бул. Стефан Стамболов“ от бул. „Сан Стефано“ до ул. „Гурко“;
18. Ул. „Константин Величков“;
19. Бул. „Демокрация“ от бул. „24-ти черноморски пехотен полк“ до ул. „Дунав”;
20. Бул. „Тодор Александров“ от ул. „Спортна“ до бул. „Захари Стоянов“;
21. Ул. „Индустриална“;
22. Ул. „Чаталджа“.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентин Ревански

9 млн. заем тегли Община Ямбол

Дългосрочен дълг от близо 9 млн. лева предвижда да поеме община Ямбол. Със средствата ще бъдат реализирани пет обекта, сред които и цялостна реконструкция на уличното осветление. За подмяната на лампите са необходими близо  3.9 млн. лв. Малко над 1 млн. лв. са предвидени за основен ремонт на няколко улици в Централната градска част на..

публикувано на 22.04.21 в 15:31

Доброволци почистиха района около Атанасовското езеро

С лопати в ръка, винтоверт и много ентусиазъм доброволци днес се включиха в 6 –то Лагуна клийн джамбуре в Бургас. Те хигиенизират района около укритието на Атанасовското езеро и Пътеката на саблеклюна. Фондация "Биоразнообразие" избра по този начин да отбележи Деня на Земята.   Откриваме сезона тази година с нашето поредно джамбуре, разказа..

публикувано на 22.04.21 в 15:12

"Булевард Демокрация" на 22-ри април

В Денят на Земята благодарности, че е все така гостоприемна към нас и ни оставя да си вършим глупостите на нейна територията. Днес обаче в Парламента не засадиха дърво, нито осиновиха мечка, а се караха пак и отново. Съвсем разбирам защо все повече новинарски платформи предават на живо пленарните заседания. Този път, малко неочаквано Корнелия Нинова..

публикувано на 22.04.21 в 14:40

50 лв. за всички пенсионери за празниците

Всички пенсионери ще получат по 50 лв. към пенсиите си за месец май, независимо от размера на пенсиите си. Това заяви заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка.  Допълнителната сума ще бъде изплатена на близо 2 100 000 пенсионери, уточняват от МС. 

публикувано на 22.04.21 в 14:28
язовир

Сливенските язовири не създават опасност

Няма опасност при приливане на двата най-големи  язовира  в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен клон „Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов и ВиК Сливен – инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“  се изпуска контролирано, а язовир..

публикувано на 22.04.21 в 13:17

Пристигна плаващият кран за разширението на о. Света Анастасия

Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на пристана на остров Света Анастасия, информират от Община Бургас. Той ще остане тук цяло лято, но бургаският остров няма да бъде затворен за туристи. Кранът ще работи периферно в акваторията и няма да пречи на посещаемостта. Проектът, чието изпълнение вече стартира, има за цел..

публикувано на 22.04.21 в 12:05
Община Сливен

Промениха бюджета на Сливен

С 28 гласа „за“ на общинските съветници на Сливен, бюджетът на общината беше изменен. Една от причините, според кмета Стефан Радев,  са получените 2 млн. лв. в приходната част от РИОСВ във връзка с оползотворяването на отпадъците през предходните години. Радев посочи, че тези средства ще бъдат разпределени, като по-голямата част от тях ще се..

публикувано на 22.04.21 в 11:55