Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приключват ли аномалиите с тока в селата Маринка и Твърдица?


Проблеми с тока мъчат бургаските села Маринка и Твърдица. Последното прекъсване е от неделя вечерта. Възстановяват го след три часа, но според местните електрозахранването идва с ниско напрежение. И част от жителите с ужас установяват, че перални, микровълнови печки, телевизори са извън строя. Една от пострадалите е Дора Йорданова:   

„Вследствие на токови удари и на волтаж, който не е този, който трябва да бъде имам щети по микровълнова печка, сушилня, която не работи след въпросните подавания на тока. Ще заведа жалба“

Кметът на село Маринка Любомир Узунов посочва, че заради токови удари често се случва в селото да има еднофазен ток:

„Това означава, че самото елекричество е предпоставка да има изгорели електроуреди. С натрупани жалби ние ще може да изискваме от ЕВН да се направи ремонт на трафопостовете, да видим какъв е проблема. По неофициален път доста хора се оплакаха от изгорели уреди. Аз обявих да дойдат в кметството да им направим такъв документ, който ще им помогне и да предоставят информация, че е имало прекъсване на ел. подаването. Но никой не е дошъл до този момент. Знам, че има такива хора и им обясних, че това е начинът – да се подадат жалби“.

В подобно положение са и в съседното село Твърдица, където също остават без ток. Кметът Сотир Йовчев ще търси потърпевшите с обява:

Има изгорели уреди. Не мога да минавам от къща на къща да установявам кое е изгоряло и кое – не. Затова ще направим обява в кметството за няколко дни и ще видим кой ще се регистрира и да дойдат специалисти“

Причината за смущенията в електрозахранването за с. Маринка от 31 януари е повреда в трафопост, който не е собственост на електроразпределителното дружество. От страна на дружеството вече са изпратени технически предписания до собствениците на съоръжението относно ремонт и поддръжка, отговориха от ЕВН в отговор на наше запитване.

От дружеството посочиха още, че за с. Маринка Електроразпределение Юг има предвиден проект за реконструкция  и обновяване на онази част от мрежата в селото, за която има необходимост от подобрение – нови проводници с по-голямо сечение, нови стълбове. Ремонтът предстои да бъде извършен през 2021 г.

В ЕВН до момента няма подадени сигнали за нанесени щети по електроуреди. Жители, които считат, че са ощетени с изгорели уреди могат да подадат сигнал до дружеството на телефон 0700 1 0007 или в най-близкия до тях офис, обясниха от дружеството. От там след това изпращат свой представител на място за технически оглед и се съставя констативен протокол. При установяване на щета, като обезщетение се изплаща стойността на ремонта, след представяне на фактура за него.

Повече чуйте в звуковите файлове: 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 водолази почистиха дъното край остров Света Анастасия

Над 30 водолази се включваха в почистване на морското дъно край остров Света Анастасия. Гмуркачите от СНЦ „Приятели на морето“ и техни колеги от София, Пловдив, Варна и Шумен участваха в инициативата, която се провежда за пета година в началото на летния сезон. Водолазът Стоян Димитров сподели: „Всяка година все по-малко са отпадъците,..

публикувано на 20.06.21 в 15:34

Живеещи до булевард "Демокрация" подготвят протест заради паркирането

Протест подготвят живеещи в района на булевард "Демокрация" заради паркирането. Недоволството е на собствениците на имоти, чийто  адресни  регистрации не попадат в обхвата на зелената зона.  Посочват, че буслентата е непрекъсната пред седемте тунела за гаражи на блока им.  Според пост, публикуван във фейсбук групата „Шофьори Бургас“, проблемът..

публикувано на 20.06.21 в 12:49

Облекчени процедури за наемане на непълнолетни искат хотелиери

За облекчения при наемането на работа на непълнолетни настояват хотелиери от Слънчев бряг. И това трябва да стане възможно най-бързо, заяви Мария Инджова: "Инспекция по труда и държавата трябва да отрицателно време да коригира своите изисквания за наемане на работни места от 16 до 18 години. Процедурата е много тежка. А ние в момента имаме..

публикувано на 20.06.21 в 12:31

Площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Поморие става пешеходна зона

От утре за целия летен сезон се забранява се забранява движението и престоя на автомобили на централен площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Поморие. Заповедта е заради влизането в действие на одобрения  Генерален план за организация на движението в курортния град като в часта „Пешеходно движение“се променя посочността на движение по улиците:..

публикувано на 20.06.21 в 09:13

Мидите са главният герой днес на остров Света Анастасия

Миди на тенекия и почистване на морето предстои днес на остров св. Анастасия. Това е акцентът в поредния тематичен летен уикенд, който организират Община Бургас и партньори. Събитията са  посветени на черноморската мида.  Единственият обитаем остров в Черно море очаква над 600 гости през целия ден.  Водолази от клуб "Приятели на морето" ще..

публикувано на 20.06.21 в 08:38

Благотворителен футболен турнир в помощ на Криси

Благотворителен футболен турнир ще се проведе в Бургас на 3 и 4 юли. Инициативата е в подкрепа на 5-годишния Криси, който има нужда от вливане на стволови клетки. Турнирът ще се проведе на игрищата на Спортния център Славейков  във формат 5+1, като всеки отбор ще изиграе минимум два мача. Всички събрани средства ще бъдат преведени по сметката на..

публикувано на 19.06.21 в 15:26

Поройният дъжд наводни кръговото кръстовище до Летище Бургас

Поройният дъжд наводни и направи непроходимо кръговото кръстовище до Летище Бургас. Образуваха се колони от автомобили, а части от тях потънаха в наводнените участъци.  Снимки: Магдалена Текла.  

публикувано на 19.06.21 в 14:59