Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Листите на големите партии още не са готови

Снимка: архив

Предизборни страсти кипят в партиите в навечерието на парламентарните избори. Малко са формациите, които в момента имат яснота как ще изглеждат листите им, въпреки че те трябва да бъдат регистрирани до края на месеца.

В най-голямата партия, ГЕРБ, всичко е тихо и спокойно, но само на пръв поглед. Във формацията все още текат вътрешните номинации, които продължават до 8 февруари включително. След това ще бъдат обобщени и изпратени в София. В момента те са много, заради променената процедура всеки член на партията да може да номинира по трима души. Предположенията са, че на избираеми места в листите ще се някои от настоящите депутати – ветерани като Димитър Бойчев, Иван Вълков, а също и Ивелина Василева. Любопитно е дали в челните места ще намери място Жечо Станков. Той се доказа като добър администратор в Министерството на енергетиката, а слуховете го спрягат за една от възможните кандидатури за поста на кмета на Бургас на следващия местен вот. Но – до него има още доста време, а и никой не се ангажира с живота на този парламент. Повечето политици, с които разговаряхме не смятат, че неговият мандат ще е пълен, прогнозите са им между няколко месеца до година и половина. Интересно в ГЕРБ ще е и разпределението на гражданската квота и на жени на избираеми места, нещо, което оттам се опитват да балансират при всеки вот. Но далеч по-любопитно ще е дали ще има, кои ще са и на кои места коалиционните партньори. Ако СДС намерят място в челото на листата, една от малкото възможности, които могат да предложат „сините“ е Вълчо Чолаков. Досегашният областен управител е добър вариант за ГЕРБ, ако той самият се съгласи на номинацията.

Кървава битка се очертава за второто място в БСП. От централата на партията спуснаха по традиция лидера, който, вече също по традиция, е Петър Кънев. Борбата ще е за второто и третото място, защото четвъртото ще е за гражданската квота. За втората позиция амбициите са на досегашния депутат Тодор Байчев. Адвокатът от Карнобат, споделиха източници на БНР-Бургас, е с по-големи шансове да се наложи от своя колега Николай Тишев. За челните позиции, по наша информация, се готви и университетският преподавател Юлия Йоргова. Младежите е възможно да бъдат представени от сина на бившия кмет на Камено Стефан Бонев. Предстои областният съвет на БСП да вземе решение на събрание в събота на тайно гласуване.

ДПС винаги е готово за избори, както неведнъж са декларирали. Настоящият депутат Севим Али е сигурен за челните места, като не се знае само дали ще е на първо място или от София ще изпратят водач, както и друг път се е случвало. В листата се очаква да има и представител на Руен и на Сунгурларе.

При патриотите още нищо не се знае, защото в последния момент стана ясно, че ВМРО ще се явява самостоятелно. Социологията беше на кантар за тях дори като коалиция, така че може да се окажат извън следващия парламент.

В извънпарламентарните партии, с най-големи шансове, според проучванията, също още нямат голяма яснота. Във формацията „Има такъв народ“ още текат номинации, като при тях нямат значение количествени, а качествени критерии. Общинските събрания правят предложения, те се изпращат на Изпълнителния съвет, той прави селекция и се гласуват на Национален съвет. Процедурата ще върви до средата на месеца. Сред хората, които имат много номинации, е областният лидер Тодор Иванов.

Тежки преговори вървят и в „Демократична България“. Едно от спряганите имена за водач на листата е Христо Иванов, но няма нищо сигурно все още. Бившият правосъден министър натрупа популярност в Бургас и при десанта си на Росенец. Възможно е и да не е водач, решението още се бави. В листата ще е и общинският съветник Димитър Найденов, който направи изключително успешен дебют в политиката. Очаква се той да не е на челните места и да продължи дейността си в местния парламент.

Няма голяма яснота и при „Изправи се.бг“, където ще влязат и „Движение България на гражданите“. Очаква се водач на листата да е Живко Табаков. 70% от кандидатите ще са от гражданската квота, където се очакват интересни имена, но засега се пазят в тайна.

По закон, до 2 март трябва да бъдат регистрирани самите листи на партиите. Едва ли ще се чака последният срок, но, най-вероятно пълна яснота ще бъде добита едва седмица преди това.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на новоизбрания..

публикувано на 13.04.21 в 09:29

ЦИК обяви имената на всички депутати

Централната избирателна комисия  обнародваи имената на всички депутати за 45-ото Народно събрание след като  кандидатите, избрани от повече от един район,  обявиха  окончателно  от кой предпочетен район ще влязат. 2-и МИР - Бургас (14 мандата) ГЕРБ-СДС Любен  Дилов, Ивелина  Василева, Деница Николова, Димитър Бойчев Има такъв народ Ивайло Вълчев,..

публикувано на 11.04.21 в 12:06
адвокат Михаил Хаджиянев

Адвокат Михаил Хаджиянев: Допълнително обучение на членовете на СИК или опростяване на протоколите

Основният проблем при гласуването в чужбина е, че в две от страните, където сънародниците ни имат най-голямо желание да гласуват – Великобритания и Турция, има ограничение на броя на секциите. Това каза в ефира на БНР Бургас адвокат Михаил Хаджиянев, експерт в изборното законодателство . Той припомня, че страните извън ЕС имат право..

публикувано на 10.04.21 в 10:46

Табаков: Има хоризонт за бъдещо правителство

Много важно е да се намери диалог във всички формации, коментира в студиото на БНР – Бургас Живко Табаков. Той и Драгомир Ошавков бяха избрани от листата на  „Изправи се! Мутри вън“ от бургаския избирателен район. Има хоризонт за бъдещо правителство, добави Табаков. Като едно от важните неща по които трябва да се работи в новия парламент, той..

публикувано на 09.04.21 в 16:44

Митко Иванов: Това бяха изборите с най-много изненади

Това бяха изборите, които донесоха най-много изненади. Това коментира пред БНР – Бургас общественикът Митко Иванов. Много неща на тях се случиха за първи път, каза той и добави: „ Партия, на която 1% не ѝ достигна да влезе в парламента, има лидер, който е следствен и не се намира в България. Това, само по себе си, е феномен. Мисля, че..

публикувано на 09.04.21 в 13:40

ЦИК обяви разпределението на мандатите в новия парламент

Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото 45-то  Народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. Гласувалите на парламентарния вот за ГЕРБ-СДС са 26,18%...

публикувано на 09.04.21 в 08:23
Драгомир Ошавков

Почти сигурно: Табаков взима мандат от БСП, вкарва още един депутат

Почти сигурно е, че коалицията „Изправи се! Мутри вън“ ще има двама народни представители от Бургас. Днес се очаква ЦИК да публикува официалните данни, но, досегашните, сочат именно това. Това е една аномалия, която се случва при регионалното разпределение на мандатите, поясни за БНР-Бургас социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов...

публикувано на 08.04.21 в 14:28