Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Листите на големите партии още не са готови

Снимка: архив

Предизборни страсти кипят в партиите в навечерието на парламентарните избори. Малко са формациите, които в момента имат яснота как ще изглеждат листите им, въпреки че те трябва да бъдат регистрирани до края на месеца.

В най-голямата партия, ГЕРБ, всичко е тихо и спокойно, но само на пръв поглед. Във формацията все още текат вътрешните номинации, които продължават до 8 февруари включително. След това ще бъдат обобщени и изпратени в София. В момента те са много, заради променената процедура всеки член на партията да може да номинира по трима души. Предположенията са, че на избираеми места в листите ще се някои от настоящите депутати – ветерани като Димитър Бойчев, Иван Вълков, а също и Ивелина Василева. Любопитно е дали в челните места ще намери място Жечо Станков. Той се доказа като добър администратор в Министерството на енергетиката, а слуховете го спрягат за една от възможните кандидатури за поста на кмета на Бургас на следващия местен вот. Но – до него има още доста време, а и никой не се ангажира с живота на този парламент. Повечето политици, с които разговаряхме не смятат, че неговият мандат ще е пълен, прогнозите са им между няколко месеца до година и половина. Интересно в ГЕРБ ще е и разпределението на гражданската квота и на жени на избираеми места, нещо, което оттам се опитват да балансират при всеки вот. Но далеч по-любопитно ще е дали ще има, кои ще са и на кои места коалиционните партньори. Ако СДС намерят място в челото на листата, една от малкото възможности, които могат да предложат „сините“ е Вълчо Чолаков. Досегашният областен управител е добър вариант за ГЕРБ, ако той самият се съгласи на номинацията.

Кървава битка се очертава за второто място в БСП. От централата на партията спуснаха по традиция лидера, който, вече също по традиция, е Петър Кънев. Борбата ще е за второто и третото място, защото четвъртото ще е за гражданската квота. За втората позиция амбициите са на досегашния депутат Тодор Байчев. Адвокатът от Карнобат, споделиха източници на БНР-Бургас, е с по-големи шансове да се наложи от своя колега Николай Тишев. За челните позиции, по наша информация, се готви и университетският преподавател Юлия Йоргова. Младежите е възможно да бъдат представени от сина на бившия кмет на Камено Стефан Бонев. Предстои областният съвет на БСП да вземе решение на събрание в събота на тайно гласуване.

ДПС винаги е готово за избори, както неведнъж са декларирали. Настоящият депутат Севим Али е сигурен за челните места, като не се знае само дали ще е на първо място или от София ще изпратят водач, както и друг път се е случвало. В листата се очаква да има и представител на Руен и на Сунгурларе.

При патриотите още нищо не се знае, защото в последния момент стана ясно, че ВМРО ще се явява самостоятелно. Социологията беше на кантар за тях дори като коалиция, така че може да се окажат извън следващия парламент.

В извънпарламентарните партии, с най-големи шансове, според проучванията, също още нямат голяма яснота. Във формацията „Има такъв народ“ още текат номинации, като при тях нямат значение количествени, а качествени критерии. Общинските събрания правят предложения, те се изпращат на Изпълнителния съвет, той прави селекция и се гласуват на Национален съвет. Процедурата ще върви до средата на месеца. Сред хората, които имат много номинации, е областният лидер Тодор Иванов.

Тежки преговори вървят и в „Демократична България“. Едно от спряганите имена за водач на листата е Христо Иванов, но няма нищо сигурно все още. Бившият правосъден министър натрупа популярност в Бургас и при десанта си на Росенец. Възможно е и да не е водач, решението още се бави. В листата ще е и общинският съветник Димитър Найденов, който направи изключително успешен дебют в политиката. Очаква се той да не е на челните места и да продължи дейността си в местния парламент.

Няма голяма яснота и при „Изправи се.бг“, където ще влязат и „Движение България на гражданите“. Очаква се водач на листата да е Живко Табаков. 70% от кандидатите ще са от гражданската квота, където се очакват интересни имена, но засега се пазят в тайна.

По закон, до 2 март трябва да бъдат регистрирани самите листи на партиите. Едва ли ще се чака последният срок, но, най-вероятно пълна яснота ще бъде добита едва седмица преди това.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несигурност и хаос, така бургазлии описват политическата ситуация

Като несигурност и хаос описват хората политическата ситуация в момента. Анкета на БНР-Бургас показа, че повечето бургазлии са на мнение, че трудно ще бъде постигната консолидация между политическите сили. Прогнозите са, че отново ни предстоят предсрочни избори. 

публикувано на 02.08.21 в 14:58

Любен Дилов-син: Надяваме се да има кабинет с мандата на "Има такъв народ"

„Независимо как ще се развие сюжета, ние вярваме, че ще има кабинет. Искрено се надяваме да стане с мандата на „Има такъв народ“, защото не би било добре да е с мандата на БСП. Не би било справедливо, защото те не са взели достатъчно гласове, за да правят кабинет.“ Това заяви  в Бургас депутатът на ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син, който е..

публикувано на 02.08.21 в 12:03

ИТН ще представи своя проектокабинет на ДБ, ИБГНИ и БСП

Политическото ръководство на парламентарната група на "Има такъв народ" ще представи своя проектокабинет на ръководствата на БСП, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". В писмо до медиите председателят на групата на "Има такъв народ" в парламента Тошко Йорданов информира, че ще изпратят покани за срещи с тези политически сили за..

публикувано на 02.08.21 в 09:34
Президентът Румен Радев връчи на Пламен Николов от „Има такъв народ“ мандат за съставяне на правителство.

Депутатът Пламен Николов - кандидат за премиер

Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Номинацията не беше известна до последно.  Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Филип Станев, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и Пламен Николов бяха в президентството, за да..

публикувано на 30.07.21 в 17:18
Александър Иванов

ГЕРБ-СДС иска комисия за застрояванията в "Колокита" край Созопол

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася и предложение за създаване на Временна анкетна комисия за "Колокита", полуостров Буджака. Това обяви народният представител Александър Иванов. В защитената зона има сериозно застрояване, а въпроси за него бяха поставени още в началото на годината.  "Днес този проект за решение на създаване на такава временна..

публикувано на 30.07.21 в 13:15

Община Бургас се оказа безсилна по казуса „Росенец“

Община Бургас се оказа безсилна по казуса с имотите в парк „Росенец“. Това стана ясно по време на първото заседание на временната парламентарна комисия, която проучва фактите и обстоятелствата около случая с резиденция там. Въпреки че беше поканен, кметът на Бургас Димитър Николов не присъства на изслушването. По време на комисията стана ясно,..

публикувано на 29.07.21 в 16:17
Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Без ДПС в управлението

Има три направления, в които „Демократична България“ ще са непреклонни за подкрепа на правителство на „Има такъв народ“. Това каза за БНР-Бургас местният депутат Ивайло Мирчев. Първото е да имаме съвпадение по отношение на програмите, за което от утре започват срещи на наши експертни групи с тях, коментира още Мирчев и добави: „На..

публикувано на 26.07.21 в 12:35