Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Листите на големите партии още не са готови

Снимка: архив

Предизборни страсти кипят в партиите в навечерието на парламентарните избори. Малко са формациите, които в момента имат яснота как ще изглеждат листите им, въпреки че те трябва да бъдат регистрирани до края на месеца.

В най-голямата партия, ГЕРБ, всичко е тихо и спокойно, но само на пръв поглед. Във формацията все още текат вътрешните номинации, които продължават до 8 февруари включително. След това ще бъдат обобщени и изпратени в София. В момента те са много, заради променената процедура всеки член на партията да може да номинира по трима души. Предположенията са, че на избираеми места в листите ще се някои от настоящите депутати – ветерани като Димитър Бойчев, Иван Вълков, а също и Ивелина Василева. Любопитно е дали в челните места ще намери място Жечо Станков. Той се доказа като добър администратор в Министерството на енергетиката, а слуховете го спрягат за една от възможните кандидатури за поста на кмета на Бургас на следващия местен вот. Но – до него има още доста време, а и никой не се ангажира с живота на този парламент. Повечето политици, с които разговаряхме не смятат, че неговият мандат ще е пълен, прогнозите са им между няколко месеца до година и половина. Интересно в ГЕРБ ще е и разпределението на гражданската квота и на жени на избираеми места, нещо, което оттам се опитват да балансират при всеки вот. Но далеч по-любопитно ще е дали ще има, кои ще са и на кои места коалиционните партньори. Ако СДС намерят място в челото на листата, една от малкото възможности, които могат да предложат „сините“ е Вълчо Чолаков. Досегашният областен управител е добър вариант за ГЕРБ, ако той самият се съгласи на номинацията.

Кървава битка се очертава за второто място в БСП. От централата на партията спуснаха по традиция лидера, който, вече също по традиция, е Петър Кънев. Борбата ще е за второто и третото място, защото четвъртото ще е за гражданската квота. За втората позиция амбициите са на досегашния депутат Тодор Байчев. Адвокатът от Карнобат, споделиха източници на БНР-Бургас, е с по-големи шансове да се наложи от своя колега Николай Тишев. За челните позиции, по наша информация, се готви и университетският преподавател Юлия Йоргова. Младежите е възможно да бъдат представени от сина на бившия кмет на Камено Стефан Бонев. Предстои областният съвет на БСП да вземе решение на събрание в събота на тайно гласуване.

ДПС винаги е готово за избори, както неведнъж са декларирали. Настоящият депутат Севим Али е сигурен за челните места, като не се знае само дали ще е на първо място или от София ще изпратят водач, както и друг път се е случвало. В листата се очаква да има и представител на Руен и на Сунгурларе.

При патриотите още нищо не се знае, защото в последния момент стана ясно, че ВМРО ще се явява самостоятелно. Социологията беше на кантар за тях дори като коалиция, така че може да се окажат извън следващия парламент.

В извънпарламентарните партии, с най-големи шансове, според проучванията, също още нямат голяма яснота. Във формацията „Има такъв народ“ още текат номинации, като при тях нямат значение количествени, а качествени критерии. Общинските събрания правят предложения, те се изпращат на Изпълнителния съвет, той прави селекция и се гласуват на Национален съвет. Процедурата ще върви до средата на месеца. Сред хората, които имат много номинации, е областният лидер Тодор Иванов.

Тежки преговори вървят и в „Демократична България“. Едно от спряганите имена за водач на листата е Христо Иванов, но няма нищо сигурно все още. Бившият правосъден министър натрупа популярност в Бургас и при десанта си на Росенец. Възможно е и да не е водач, решението още се бави. В листата ще е и общинският съветник Димитър Найденов, който направи изключително успешен дебют в политиката. Очаква се той да не е на челните места и да продължи дейността си в местния парламент.

Няма голяма яснота и при „Изправи се.бг“, където ще влязат и „Движение България на гражданите“. Очаква се водач на листата да е Живко Табаков. 70% от кандидатите ще са от гражданската квота, където се очакват интересни имена, но засега се пазят в тайна.

По закон, до 2 март трябва да бъдат регистрирани самите листи на партиите. Едва ли ще се чака последният срок, но, най-вероятно пълна яснота ще бъде добита едва седмица преди това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След срещата при Доган: Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва устава на партията и се възобнови работата на колективните органи. Това е решението взето след днешната среща на 17-те депутати на партията, заедно с изключения от парламентарната група Рамадан Аталай с почетния председател Ахмед Доган. Това са депутатите от ДПС, които гласуваха против..

публикувано на 06.07.24 в 17:40

Представители на ДПС се събират в лятната резиденция на Ахмед Доган

Среща на депутати и членове на ДПС се провежда в лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец. Почетният председател събира тези, които изпълниха волята му и не подкрепиха кабинета на Росен Желязков. Около 11. 20 ч пристигна Рамадан Аталай, но отказа коментар пред чакащите журналисти. Именно той  обяви, че Ахмед Доган е препоръчал Движението да не..

публикувано на 06.07.24 в 11:46

Англичани в Бургас не очакват промени след изборите във Великобритания

„Не очаквам сериозни промени след изборите във Великобритания. Две партии се редуват в управлението на страната от много години“. Така коментира вотът в обединеното кралство и победата на Лейбъристите над Консерваторите, англичанинът Дейвид Грифитс, който живее в Бургас. Той поясни, че разликите не са много големи. Така например и едните и другите..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Шестима депутати напускат ПГ на "Величие" – групата им се разпада

Шестима депутати от  "Величие" са подали заявление за напускане на парламентарната група. Това са  Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така на практика парламентарната група се разпада и престава да съществува, тъй като изискването, за да бъде формирана група, е да има минимум 10..

публикувано на 05.07.24 в 10:11

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден третият мандат, ключът в момента е в ръцете на ПП-ДБ. Ако те надмогнат политическото си..

публикувано на 04.07.24 в 16:25

Общинските съвети на ДПС в Бургаско с отворено писмо до Ахмед Доган

Общинските съвети на ДПС в 13-те бургаски общини са изпратили отворено писмо до Ахмед Доган. В него те призовават почетния лидер на партията да обясни събитията от последните дни. Декларацията е публикувана преди ден на страницата във Фейсбук "Аз подкрепям Ахмед Доган". В нея се посочва: "ДПС се намира в един от най-трудните моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Пеевски: Ще върнем втория мандат веднага, ДПС ще бъде монолитно

ДПС ще върне веднага втория мандат за съставяне на правителство. Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Той добави, че страната върви към нови избори. "Вторият мандат, виждате, че няма подкрепа да се случи, те ясно го заявиха - ПП-ДБ, ГЕРБ, то обезсмисля нещата. Затова призовавам президента да забърза процедурата, да не я..

обновено на 04.07.24 в 14:46