Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според проекто бюджета:

33 милиона за Община Поморие през 2021 (ОБНОВЕНА)

Без вдигане на данъци, залагат се ремонти на улици в съставните селища

| обновено на 12.02.21 в 09:05

Близо 33 милиона лева е рамката на проектобюджета на Община Поморие. Днес той беше представен на обществено обсъждане, което имаше и онлайн излъчване.

В община Поморие няма да бъдат вдигани данъци въпреки дупката в общинския бюджет вследствие извънредните разходи за пандемията. Заложени за 2021 година са данъчни приходи в размер на 7 730 000 лева. Над 4.5 милиона лева се очакват от общински такси. 

Общината е финансово стабилна благодарение на помощта от държавата, подчерта кметът Иван Алексиев:

"Успяха чрез завишаване на стандартите делегираните държавни дейности за образование, здравеопазване, социални дейности да ни ги финансира, оттам нататък ние си взехме глътка въздух."

За училищата и детските градини на общината са предвидени близо 13 милиона лева, а за социални дейности 2.5 милиона лева. Така имаме възможност за собствени инвестиции, добави кметът. 

Близо 3 800 000 лева е капиталовата програма на общината. Предвиден е ремонт на улици в Каблешково, Ахелой и съставните селища. 

Големите средства са от европейските проекти-около 8 милиона лева за втория етап на рибарското пристанище в Поморие и близо 7 милиона за рехабилитацията на водоснабдителните съоръжения на Бата и Страцин. 

Целият културен и спортен календар обаче е под въпрос отново заради неяснотите около развитие на пандемията и мерките, стана ясно още на общественото обсъждане.

Основно инфраструктурни въпроси бяха поставени от жителите на общината. В писмено становище по проектобюджета  жителите на Ахелой настояват за фитнес на открито, подмяна на съоръжения на детска площадка и видеонаблюдение в парка. Възможност за това най-вероятно ще има едва при актуализацията на бюджета, коментираха от администрацията. От спортен клуб "Циклон" поискаха по-голямо финансиране от заложеното в размер на 11 хиляди лева. 

Отново бе поставен и проблемът с наводнените селскостопански подлези. Следващата седмица стартира първият етап на отводняването, съобщи кметът Иван Алексиев. Одобрен е идеен проект, който чака финансиране от регионалното министерство за трайно решаване на проблема.  

От 15 февруари в продължение на три дни започва разглеждането на проектобюджета в комисиите на Общинския съвет. Председателят на местния парламент Адам Адамов коментира:

"Всички искат, но трябва да се знае, че ако се направи една промяна в календара спортния или културния, трябва да се каже обосновано кое ще отпадне за сметка на другото мероприятие."

Адамов поясни, че заседанията на комисиите на отворени за граждани, но призова да бъде излъчен по един представител за организация или предложение, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки, които указват заетост на залата до 30% от капацитета й.  







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Общински съвет - Бургас, заседание

Общински съветници предлагат да се изгради навес на лодкостоянката в Крайморие

Да се изгради слънцезащитно съоръжение над трибуните на пристанището на лодкостоянка Крайморие предлагат общинските съветници Евелина Михалева и Димо Грудев. За целта те искат от общинския бюджет да бъдат заделени 40 хиляди лева. На въпрос на съветници има ли общината правомощия да изгражда навес на публична държавна собственост и издадено разрешение за..

публикувано на 27.07.24 в 12:29

Затварят за три дни ул. "Велека" в Созопол заради ВиК ремонт

Спешен ВиК ремонт започва от днес на  ул. „Велека“ в Созопол, съобващат от общината. Улицата ще бъде затворена в следващите три дни. Движението ще бъде пренасочено през  улица „Одеса“ към улица „Ропотамо“. За собствениците на търговски обекти на ул. „Одеса“ до ул. „Вия понтика“ и  дистрибутори, ще бъде отворена ул. „Ропотамо“ до ул. „Одеса“.

обновено на 26.07.24 в 17:16

Пуснаха движението по ремонтирания път между двата портала на „Лукойл“

Отвориха за движение ремонтирания път между двата портала на нефтозавода.   Община Бургас осъществи проект за пълно обновление на останалата неремонтирана част от отсечката. Отново се въвеждат ограниченията за преминаване на тежкотоварни автомобили през бул. „Проф. Яким Якимов“ от 11 до 19 часа.  Трасето между двата портала на „Лукойл“ бе в..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Пострадалите от пожарите в боляровските села фермери от днес подават заявления за помощ

13 са семействата в боляровските села, които са останали без къщи след пожарите.Това са били техни основни жилища. Изготвени са индикативните оценки за стойността им. Търсят се 2 милиона лева. Те трябва да бъдат доразрушени и изградени наново. Над 40 са другите сгради, които са вили или втори къщи за собствениците им. Това отчете  днес на..

публикувано на 26.07.24 в 15:14

Прехвърлят държавен имот на община Созопол за изграждане на воден резервоар

Областният управител проф. Мария Нейкова ще прехвърли  на Община Созопол   правото на собственост върху държавен имот за реализиране на инвестиционен ВиК проект, информират от областната администрация. Върху близо 10 000 кв.м. ще се изгради водна камера-резервоар за чиста вода, за да се регулира денонощната неравномерност на консумацията на вода в..

публикувано на 26.07.24 в 14:48

Дадоха старт на реконструкцията на водопроводната мрежа в село Мамарчево

В боляроското село Мамарчево започна изграждането на нов водопровод, съобщават от общината. Строителната площадка за мащабната реконструкция бе открита вчера. Тя ще обхване 20 километра от старата ВиК мрежа в селището.  Заделени са средства за ремонт на  читалището в село Воден, предстои и изграждане на нови домове, близки до домашна среда за..

публикувано на 26.07.24 в 13:14
Централният бургаски пазар

Строежът на един от трите многоетажни паркинга във "Възраждане" е под въпрос

Под въпрос е строежът на единия от трите планирани от община Бургас многоетажни паркинга в жилищен комплекс „Възраждане“. Причината е възражение на повече от 50 собственици и наематели на жилищни имоти и търговски обекти в района, който се намира близо до пазара „Краснодар“.  Писмото им до кмета Димитър Николов и Общинския съвет е от 25 юли и..

публикувано на 26.07.24 в 11:02