Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли канализация за Ченгене скеле?

Остават ли рибарите в Ченгене скеле без пречиствателна станция и канализация? Темата се дискутира от април, миналата година, а скандалност придоби и покрай възможността Община Бургас да размени пътя, водещ до т. нар. „сараи“ за друг терен и достъпът до плажната ивица там да бъде ограничен.

Монетата с канализацията на рибарското селище и пречиствателната станция там беше използвана като разменна от управляващите и от общинската администрация нееднократно. А именно – че не се ли приеме Подробният устройствен план (ПУП), чрез който фирми, свързвани с Ахмед Доган, щяха да придобият общинската улица, водеща към т. нар. „сараи“, няма да може да се изгради канализация в Ченгене скеле и пречиствателна станция там. След запитване до Предприятието за управление на дейности по опазването на околната среда (ПУДООС), който е финансиращият орган, оттам ни информираха, че канализацията на рибарското селище и на Росенец могат да бъдат финансирани поотделно. (подробности – вижте тук). Още в края на януари изпратихме въпроси и към Община Бургас могат ли да бъдат така реализирани и какво се случва с тази инфраструктура на Ченгене скеле. Отговори получихме в края на вчерашния ден.

От администрацията уточняват, че още на 21 април Община Бургас е внесла в ПУДООС проект с наименование „Водоснабдяване и канализация на Лесопарк „Росенец“ – етап 2А (доизграждане на канализационната мрежа на територията на Лесопарк „Росенец“) и етап 3 (канализационни мрежи и ЛПСОВ за с.о. „Ченгене скеле“). Любопитно е, че документацията е внесена за кандидатстване дори и преди общинският съвет да е одобрил спорния ПУП, който бил неизменна част от нея. Проектът е на стойност 5 106 334 лв. От общината уточняват:

Към момента, внесения в ПУДООС проект не е разгледан на управителен съвет и не е одобрен, тъй като не е окомплектован със всички необходими документи, а именно липсват одобрени проекти по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и документ за оценка на съответствието на проекта за етап 2А. За да се отстрани тази нередност, е необходимо да има влязъл в сила ПУП, който да показва съответствието на внесения за финансиране проект със предвижданията на подробния устройствен план. На това основание може да се счита, че проекта е отхвърлен“, казват от общината.

Има ли друг проект?

Оказва се, че има. От ПУДООС са поискали първоначалният проект да бъде преработен и Община Бургас реагира бързо. Още на 17 юни е изготвено и изпратено ново проектно предложение, от което канализацията на „Росенец“ (около т. нар. сараи) е отпаднала. То се отнася само за канализация и пречиствателна станция на Ченгене скеле - „Водоснабдяване и канализация на Лесопарк „Росенец“ – Етап 3 - Изграждане на обслужваща инфраструктура в с.о. Рибарско селище „Ченгене скеле“, з-ще Крайморие, общ. Бургас“. Сумата за този проект е намалена на близо 3.5 милиона лева. Месец по-рано, на 26 май 2020 г., Община Бургас дори е обявила обществена поръчка, която отново засяга само рибарското селище - етап 3 от старото проектно предложение. До 6 юли три фирми подават документи за участие, под условието, че все още няма осигурено финансиране за проекта. Датата за отваряне на документите е 7 юли. Всичко това се случва между двете сесии на общинския съвет, на които беше внесен ПУП и после беше оттеглен. И на които беше обяснено, че ако докладната записка не бъде приета, то рибарите остават без канализация. Но, връщайки се именно на проекта за тяхната канализация, в документацията на обществената поръчка всичко свършва на 6 юли. Няма публикувани протоколи от отваряне на техническите оферти, за ценовите предложения няма дори и посочена дата. До началото на януари, тази година, когато от Община Бургас прекратяват поръчката. В решението, подписано от заместник – кмета Чанка Коралска, пише:

Въпреки предприетите от Община Бургас действия за осигуряване на целевото финансиране, към момента няма осигурени средства за реализация на дейностите, включени в настоящата обществена поръчка

Отказано ли е финансиране – не става ясно. От фирми, участвали в процедурата, коментираха неофициално, че и те са останали изненадани.

Но, оказва се, че проект само за рибарите, за тяхната канализация и пречиствателна станция, все пак може да се изготви. Дори и без фирмите, собственици на сградите наричани „сараи“, да получат общинската улица край плажа.

А защо обществената поръчка е прекратена – изпратихме уточняващи въпроси към Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Болярово започва да доставя заявените количества дърва

Община Болярово започна събирането на средствата за заявените количества дърва, от жителите на Болярово. След като бъдат заплатени, започва и доставката. Към момента са заявени 1786 куб. метра дърва за огрев, от живеещи граждани в Болярово  „Цената е 49 лева с ДДС, без превоза. Постигнали сме добра договорка с превозвачите, които тази година се увеличиха..

публикувано на 12.07.24 в 14:56

Зърнопроизводителите в Бургаско доволни от реколтата, но притеснени от ниските изкупни цени

Добра реколта на зърнените култури в Бургаско, но земеделските стопани са притеснени от ниските изкупни цени. Жътвата приключи навсякъде в региона в началото на юли. За първа година тя започна почти месец по - рано, още в началото на юни, заради топлото време и узряването на зърното, съобщи Николай Киров, председател на местния Съюз на..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Над 35 градуса ще се спират камионите над 12 тона по отделни пътни участъци

Във връзка с метеорологичните прогнози и очакваното повишение на температурите над 35 градуса се предвижда в следобедните часове от 13 до 21 часа да се ограничава движението на камиони над 12 тона по отделни пътни участъци, посочват от АПИ. Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците целогодишно и са инструктирани да предприемат мерки..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
архив

Екипи на ЮИДП - Сливен имат готовност да участват в гасене на пожари в пограничните райони с Турция

Големият пожар в Турция в района на Одрин е овладян, съобщиха от Югоизточното държавно предприятие Сливен, но потвърдиха, че всички горски и ловни стопанства са в готовност да се включат в гасенето, ако огъня прехвърли държавната граница. Районът се наблюдава от горски служители и гранични полицаи.

публикувано на 12.07.24 в 11:06
Лични документи

Временно ще бъде ограничена системата за личните документи

Временното затруднение ще обхване периода от 18:00 часа днес до 24:00 часа на 14 юли, а причината е планирана миграция на базите данни, обслужващи Националния регистър на българските лични документи.  За същия период няма да са активни и следните услуги, предоставяни от портала на МВР – секция „Електронни административни услуги“: издаване на лична..

публикувано на 12.07.24 в 09:26
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за черупковите..

публикувано на 12.07.24 в 08:58

Оранжев код за много горещо време е обявен за цялата страна

Оранжев код за опасно високи температури е обявен от Националния институт по метеорология и хидрология. По Черноморието ще е слънчево. На юг ще има заоблачавания и на места може да превали. Температурите на въздуха ще са до 30-35°. Морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.  Над планините ще е слънчево, след обяд на места..

публикувано на 12.07.24 в 07:29