Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елховското читалище "Развитие - 1893 г." провокира:

Онлайн конкурс за автентична носия "От раклата на баба"

Снимки може да изпратите до края на февруари

| обновено на 12.02.21 в 10:05Народно читалище „Развитие - 1893“ провежда конкурс за снимка на автентична елховска народна носия под наслов „От раклата на баба“.

Искаме да  провокираме съгражданите ни да покажат какво имат запазено от своите предци и тъй като сме в условията на пандемия инициативата ни е онлайн и продължава през целия февруари, съобщи Снежана Делчева, секретар на читалището:

"Основната цел на конкурса е издирване, запазване и популяризиране на прекрасните български традиционни облекла, като и специфичните наименования на техните отделни части. Искаме да покажем красотата на носията във всичките й разновидности, разнообразие и колорит от всяко едно село в община Елхово, да покажем накитите, престилките, полите, забрадките, сукманите изработени от нашите баби и прабаби. Вече имаме снимки от селата Бояново, Изгрев, Лалково, Раздел и от Елхово. Надявам се да има още много участници, за да покажем прекрасните носии от нашия регион, които са едни от най - красивите в страната!"     
 
Срокът за участие е до 28 февруари 2021 г. Предвидени са награди за участниците. Снимките могат да представят автентична народна носия или отделна част от нея (престилка, сукман, риза и др.).

Регламент на конкурса:
Право на участие в конкурса имат всички, изпратили една или повече снимки на автентична народна носия от Елховско.

Срок за участие и гласуване: Можете да изпратите Ваши снимки до 28 февруари 2021 г.
На адрес: chit_elhovo@abv.bg

Награди:
Наградите са предметни, осигурени от НЧ „Развитие – 1893“ гр. Елхово.
повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лиъм Нийсън ще снима на яхта в Созопол

Холивудската звезда Лиъм Нийсън пристигна у нас за снимките на голяма кинопродукция. Снощи той кацна на Летище Бургас. Кметът Димитър Николов на профила си в социалната мрежа разпространи кадри от пристигането му, направени от журналиста Петър Генчев.   Нийсън ще снима в Созопол. Кадрите ще бъдат заснети на марината в морския град в следващите дни. В..

обновено на 12.04.21 в 17:13

Фото изложба показва красотата на Краков

Фото изложбата „Съкровищата на Краков” е подредена в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино”. Експозицията е своеобразен разказ за Краков – седалище на полските крале, някогашната столица на Полша, един от най-старите европейски университетски центрове, град на поети и артисти, важен метрополис в Централна Европа през Средновековието...

публикувано на 12.04.21 в 12:02

Бургаската опера на вълната на мюзикъла с Music Of The Night

Атрактивна концертна програма, обединена от надслова Music Of The Night ще представи младият баритон Бранимир Недков утре вечер в Държавна опера Бургас.  Посланието на концертния спектакъл е инспирирано от едноименното заглавие на прочутата песен от мюзикъла „Фантомът на операта“ от Андрю Лойд Уебър. Ще прозвучат незабравими хитове,..

публикувано на 12.04.21 в 11:28

Фестивал на Морска гара легитимира група "Жигули"

Предпремиерата на новия филм на Виктор Божинов „Голата истина за група „Жигули“" е днес в Бургас. Лентата е за рок група, разпаднала се на върха на славата си. Ключови кадри са заснети именно в морския град, а филмовата група се изяви на сцената на истински музикален фестивал. Бърз диалог, комични обрати и силна актьорска игра..

обновено на 12.04.21 в 11:20

Млада актриса представя моноспектакъл в бургаски бар

Младежки театър „Веселие”- Бургас и Конфедерация на българските писатели представят моноспектакъла „Перпетуум мобиле в бар Алайв“ на  29 април от 19ч.  Най-рокаджийското представление в най-рокаджийското място в Бургас, така описват кафе-театъра организаторите, които обещават много смях на публиката.  Младата изгряваща звезда Паулина Сивкова ще..

публикувано на 12.04.21 в 10:45

Слово за Раковски в новата библиотека

От 18 часа в зрителната зала на новата библиотека, проф. дфн Калина Лукова ще представи „С перото и със сабята“ – слово за Георги Раковски. На 14 април се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Според редица историци, той често остава в сянката на Левски и Ботев, но именно той успява да създаде в умален мащаб още преди..

публикувано на 12.04.21 в 10:16

Руски романси ще звучат в Поморие

За почитателите на руските романси Държавна опера – Бургас е подготвила концерта „На чаша чай от руски самовар“ – на 20 април, от 19 часа, в Зала Опера, със специалното участие на Еделина Кънева, Нона Кръстникова и Мира Искърова – пиано. На 22 април 2021 г., от 19.00 ч.спектакъла ще гостува  в НЧ “Просвета 1888” гр. Поморие. В сложната динамична..

публикувано на 11.04.21 в 11:49