Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Бургас настоява за ежегодно почистване на четири реки

Снимка: архив

Ежегодно почистване на четирите реки, вливащи се в езерото Мадра - Факийска, Средецка, Изворска и Русокастренска. Това поиска областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. 

Действията са част от нещата, които ще дадат дългосрочно решение на наболелия проблем с наводненията. Пример за такова е почистването на река Русокастренска през 2018 година, за което Министерски съвет отпусна близо 62 хил. лв. От тогава, вече трета година в този район няма проблеми. Чолаков настоява още за извършване на проучвания и евентуално изграждане на допълнителни диги. Според областния управител, опитът от последните години показа, че освен почистването, трябва да се вземе предвид и друго важно обстоятелство. Експертите наблюдават, че дъждовете се изсипват за много кратко време в големи количества. Липсва равномерност. Вероятно ще се наложи преизчисляване размерите на дигите и сеченията по речните корита, така че да отговарят на настоящите климатични условия.  Природата се променя, за да се избегнат бедствия, трябва да се адаптира изграденото към промените. Вече текат  проучвания по темата. Всичко, с което разполагаме като съоръжения е изграждано в друго време, при различни условия и цифри от днешните. Това е мнението на експертите, които Чолаков събра на среща, за да иска от тях конкретни решения. Този подход ще е полезен за всички места на територията на област Бургас където обичайно се наблюдават наводнения.

Чолаков обходи селищата в областта, които пострадаха от последните валежи. В с. Кости едно от възможните решения е удълбочаване на съществуващия през селото дол и изграждане на по-високи стени. Така дерето ще поема по-голямо количество вода и ще се избегне разливът, водещ до наводнения. Областният управител се надява след като са индентифицирани проблемите да се намери и необходимото финансиране.   

По повод битовите отпадъци, които реката в Средец изхвърли в града, Чолаков настоява да се използва цялата строгост на закона срещу лицата, които си позволяват да я превръщат в нерегламентирано сметище. По думите на областния управител, ако хората не спрат да изхвърлят боклуци и всяка година институциите да чистят ефектът ще е същия. Въпреки, че е извън сферата му на компетентност областният управител се ангажира да съдейства за по-бързото изчистване на проблемните места.

Проблемът с непочистените дерета и речни участъци бе сред първите, с които областният управител се сблъска в началото на мандата си, липсата на средства го принуди да търси алтернативни методи като използване труда на лица лишени от свобода. За шест години по този начин са изчистени хиляди метри речни участъци в област Бургас. С готов проект за европейско финансирани Чолаков опита да осигури багер, с който администрацията да чисти със собствени сили, независимо от ограничения си бюджет. За съжаление средствата не бяха отпуснати. Въпреки това областният управител настоява за реализирането на тази идея, която би дала оперативност и възможност за бърза реакция в най-критичните точки на областта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов

Георги Тахов: Селскостопанските производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, както в района на Воден, така и в цялата страна, ще получат подкрепа, заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно, какви финансови средства ще са необходими за покриване загубите..

публикувано на 23.07.24 в 15:27

Въвеждат преференциални такси за занаятчии и дребни търговци в Бургас

Намаляват таксите за дребните търговци и занаятчии в община Бургас. Те вече ще плащат 30 лева за поставяне на маса или щендер за излагане на продукцията си, вместо досегашните 200 лв. Общинският съветник Стоян Грозев припомни протестите на търговците на мартеници и мотивира подкрепата си: „С  основание протестираха, защото пролетта те  минаха..

публикувано на 23.07.24 в 14:44

Воден режим за десет села в Карнобатско

Воден режим има в десет села в община Карнобат. Ограничението е в сила за Екзарх Антимово, Сърнево, Черково, Раклица, Смолник, Драганци, Венец, Житосвят, Железник. От днес кметът издава заповед и за Хаджиите.  Въвежда се режим за използването на питейна вода за промишлени нужди и поливни цели. Ограничения за ползването на питейна вода..

публикувано на 23.07.24 в 14:39

Спират водата в част от Карнобат днес

Заради авария ще бъде спряна водата от 13:30 ч. до 18:30 ч. в част от Карнобат. Това съобщават от ВиК - Бургас. Ще се извършват строително –монтажни дейности в района на ул. "Карнобатска комуна" и района около нея. Водата ще бъде спряна утре и в село Искра от 8.00 ч. до 17.00 ч. заради авариен ремонт. 

публикувано на 23.07.24 в 12:48
Община Сунгурларе

Ограничения за ползването на питейна вода за поливане

Кметът на Сунгуларе  издаде заповед за ограничения за ползване на питейната вода за поливни цели в четири населени места.  От вчера в селата Бероново, Вълчин, Костен и Пчелин има воден режим в интервала 19 - 7ч.  сутринта. Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов обясни,че това се налага защото тези села са на собствени водоизточници...

публикувано на 23.07.24 в 12:39
В жегите всички домашни любимци трябва да имат постоянен достъп до питейна вода.

Как да се грижим за домашните любимци в жегите

Наръчник със съвети как да се грижим в жегите за домашните си кучета, котки, зайчета и птички публикува международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Кучета Високите температури могат да доведат до сърдечносъдови усложнения и топлинен удар. Освен това кучетата са изложени на риск от слънчево изгаряне на местата по..

публикувано на 23.07.24 в 12:30

Река Мочурица пресъхна край Стралджа

Река Мочурица, която е ляв приток на Тунджа, пресъхна. Причината е забентване, установи екип на кмета на Стралджа при посещение на място. Според Атанас Киров още преди да влезе в яз. Церковски чрез нерегламентирани водовземания водата се източва. Реката е забентена, вода има само на север към извора. Сигнализираха ми собственици на животни, които..

обновено на 23.07.24 в 12:27