Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Умен крайградски остров“ изграждат край Сарафово

„Умен крайградски остров“ ще бъде изграден в  местността „Ъгъла“ в землището на кв. „Сарафово“. На това място през следващите десетилетия се очертава да възникне нова жилищна зона на Бургас, чиято публична инфраструктура се проектира отсега. Част от нея ще представлява защитена лодкостоянка с основна функция да се използва като сезонно укритие на малки рибарски лодки. Едновременно с това тя трябва да играе ролята на брегоукрепително съоръжение, осигуряващо подобряване състоянието на морската ивица в района на преливниците на Солниците. 

Съоръжението ще е конструирано така, че да осигурява амфитеатрална гледка към зона за култура и наблюдение на морските пространства. До него ще стига инфраструктура за споделена велосипедна и електромобилност. Предвижда се внедряване на обекта  за осигуряване на алтернативно енергийно захранване, както и ансамбъл от интерактивни устройства и дигитална среда. Оттук и наименованието „Умен крайградски остров“.

На предстоящото заседание на местния парламент предстои да бъдат гласувани предварителни решения за прокарване на довеждаща инфраструктура и отреждане на терени за бъдещата обществена лодкостоянка.

Съоръжението може да стане част и от цялостната концепция за морски таксита, предложена от кмета Димитър Николов - малки плавателни съдове, които да превозват местни жители и туристи до различни точки в Бургаския залив. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оттеглиха предложението за промяна на заплатите на съветниците в Бургас

Предложението на Мария Табакова за промяна на заплатите на общинските съветници в Бургас е оттеглено.   Мария Табакова: Съветниците да получават 25% от заплатата на председателя на Oбщинския съвет В края на миналата година общинските съветници в Бургас гласуваха възнаграждението на кмета да бъде 50 % от това на един министър в страната. С..

публикувано на 26.01.23 в 16:20

Приморско ще привлича сръбски туристи

Приморско се надява да привлече повече сръбски туристи това лято.  Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа бяха обсъдени по време на инфотур със сръбски журналисти и влогъри. Тонка Вълчева, екскурзовод и участник в срещата пояснява: "Някои от колегите предварително познаваха Южното Черноморие, познато още от социалистическите..

публикувано на 26.01.23 в 10:10
Приморско

Ще предпочетат ли сръбските туристи Приморско - днес във "Виа Понтика"

България може да бъде преоткрита от повече сръбски туристи като дестинация. На сръбския пазар е на път да пробие община Приморско. Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа обсъдиха по време на инфотур сръбски журналисти и влогъри с наши туроператори от морския град и представители на местната и централната власт. Във времето за..

публикувано на 26.01.23 в 10:10

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията: ГЕРБ иска Равнец като гражданско и карго летище, ако "Фрапорт" не увеличи полетите до Бургас „Ако не..

публикувано на 24.01.23 в 16:33
Стефан Радев, кмет на Сливен

Близо 900 000 лв. ще отпусне Община Сливен за енергийно обследване на сгради

Близо 900 000 лева се очаква да бъдат одобрени от Общинския съвет в Сливен тази седмица за подпомагане на сдруженията на етажната собственост за извършване на техническото и енергийно обследване на многоетажните жилищни сгради. Това обяви кметът Стефан Радев, след като от вчера сутринта представители на сдруженията запазваха ред и стояха цяла нощ пред..

публикувано на 23.01.23 в 17:24

Започна кампанията за събиране на местните данъци и такси в Сливен

Започна кампанията за събиране на местните данъци и такси в община Сливен от днес. Начислените суми могат да бъдат заплатени и на две вноски – до 30 април и до 31 октомври. Хората и фирмите, които внесат дължимите местни данъци и такси до 30 април, ползват 5% процента отстъпка.  Плащанията могат да се извършват на касите в Дирекция „Местни..

публикувано на 23.01.23 в 16:27

ГЕРБ иска Равнец като гражданско и карго летище, ако "Фрапорт" не увеличи полетите до Бургас

От ГЕРБ Бургас ще настояват пред служебното правителство за възраждане на Равнец като гражданско и карго летище, в случай, че държавата не може да се намеси и да се осигурят повече полети, включително и през зимата, на аеропорта в кв. Сарафово. Конкретното предложение отправи чрез медиите днес кметът на Поморие Иван Алексиев. Той пръв направи..

публикувано на 23.01.23 в 16:05