Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възстановяват хидрологичния режим на Поморийското езеро

| обновено на 17.02.21 в 08:46
Поморийското езеро
Снимка: БФБ

Тригодишен проект по програмата LIFE ще възстановява нарушения хидрологичен режим на Поморийското езеро. Общият бюджет е от 915 910 евро, финансирането от Европейската комисия е 686 932 евро.

Партньори по проекта „Живот за Поморийската лагуна“ са екоорганизации и международната биологична станция „Тур дьо Валат”, каза Радостина Ценова от българската фондация Биоразноображие:

„Чрез този проект имаме възможност да се върнем към една много любопитна територия, каквато е Поморийското езеро. В края на миналата година стартира и новият LIFE-ски проект, в който водещи са нашите колеги от Зелени Балкани и „Поморийски солници“. Заедно с „Тур дьо Валат“ сме партньори по проекта. В Поморийското езеро има доста сериозни проблеми през последните няколко години. Главно заради нарушения хидрологичен режим и заради наводненията през 2015 година. намалена е солеността на водата, променена е хранителната база на птиците в езерото. Това води до трудности,  свързани със солодобива, лугата и калолечението. В природата нещата са тясно свързани, а едно нарушение само на една част от екосистемата може да доведе до влошаване на  първични или вторични продукти. Има естествено просмукване на морска вода през пясъчната коса.  Един от сериозните проблеми е навлизането на повърхностни сладки води от валежи, което се ограничава пред два обходни  защитни дренажни канала. С тях ще се занимава новия проект за възстановяване на хидрологичния баланс“

По този начин ще се повишат и социално-икономическите услуги, които предлага Община Поморие, в областта на културния и екотуризъм, посочи Ценова:

„Защото езерото предоставя изключителни екосистемни услуги, като туристически услуги, наблюдението на някои видове птици, лечението с лугата и калта в езерото.
Нашите френски колеги от „Тур дьо Валат“ подготвят социално-икономически въпросник. Целта е да изследваме какво е и отношението на жителите в района. Например някои от въпросите ще бъдат за ограниченията, които им създава. Надяваме се и за партньорство с Община Поморие. Анкетата, предвид Ковид ситуацията, обмисляме да е в няколко варианта, защото трябва да има и определен брой участници. Има възможност за социологическо проучване, защото в тази пандемия трябва да имаме и резервни варианти за провеждането ѝ."


Проектът е с продължение до 2023-та година, уточни Радостина Ценова.
Поморийското езеро е важно за цялата екосистема, отделено е от морето с естествена пясъчна коса и изкуствена дига.  Над него  минава една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа – Виа Понтика. 269 различни видове птици са наблюдавани в района на тази част от влажните зони по Южното Черноморие. 


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екоминистърът отмени заповед за промяна в режима на дейностите в местността „Каваците“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев отмени Заповед №РД-402/09.04.2021 г., с която се променя режимът на дейностите в природна забележителност „Пясъчни дюни в местност „Каваците“. Това обяви той на пресконференция днес. Министър Личев съобщи, че в края на мандата си – на 9 април, предшественикът му Емил Димитров е подписал заповед за..

публикувано на 22.06.21 в 16:35

"Златно сърце" за осмокласник, спасил съседа си от пожар

Наградата „Златно сърце“ на Регионалното управление на образованието Сливен бе връчена на осмокласника Митко Петров за проявен героизъм по време на пожар в родното му село Градец миналата година. На 15 април в съседна къща на Митко избухва пожар, той пръв вижда огъня и с помощта на майка си издърпват тялото на трудноподвижният им съсед. Отличието се..

публикувано на 22.06.21 в 15:29

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 22 юни

След края на туристическия сезон от Министерството на туризма ще предложат да се направят изменения в договорите за концесии на плажните ивици. Това каза Василка Цанева, която е началник на отдел Управление на морските плажове. Тези изменения ще предвидят инвестиции за достъпност на хората с увреждания на пясъчните ивици, уточни тя. От министерството на..

публикувано на 22.06.21 в 14:54

Благоустрояват местата с незаконни гаражи в Сливен

Освободените пространства от незаконните гаражи в Сливен ще бъдат заемани от общински проекти за благоустрояване на районите. Това обяви кметът на Сливен Стефан Радев при откриването на третата строителна площадка за изграждане на място за отдих в квартал „Сини камъни.“ Там общината инвестира близо 700 хиляди лева за детски и спортни площадки, и..

публикувано на 22.06.21 в 14:25

Започва частичен ремонт на бул. "Проф. Яким Якимов"

Община Бургас съобщава, че започва частичен ремонт на бул. „Проф. Яким Якимов“. Екипите ще работят в платното за движение от надлез над товарна гара към кръговото кръстовище при бул. "Янко Комитов". За целта временно ще бъде реорганизирано движението в района.

публикувано на 22.06.21 в 13:53

Уволниха директора на РИОСВ-Бургас

Детелина Иванова е освободена като директор на Регионалната екоинспекция по околната среда и водите. Тя е отстранена от длъжност от днес със заповед на служебния министър Асен Личев. Причината е издадена от нея заповед, с която се премахва абсолютната забрана за строителство на защитена зона.  Става дума за местността „Каваците“ с два..

публикувано на 22.06.21 в 13:42

Дебат за допълнителни 100 лв. на дете в семейство с граждански брак

Дебат в комисии в бургаския общински съвет днес по предложението родители с граждански брак да получават допълнително 100 лева при раждане на дете. В част от комисиите докладната записка бе отхвърлена с мотива, че съдържа дискриминационни текстове.  Предложението е на общинския съветник от БСП Васил Иванов. В него той предлага..

публикувано на 22.06.21 в 13:05