Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ръст на настанените в Общинския приют в Бургас заради ниските температуриНаблюдава се ръст на потърсилите подслон в Центъра за временно настаняване в Бургас, съобщи неговият управител Илиян Павлов. Заради ниските температури, през последните дни там са настанени 4 човека. Капацитетът на Общинския приют е 30 души, от които пет жени и 25 мъже. В момента настанените са общо 24, от които три са жени. 
"Има опция да се настанят до 50 души, тъй като леглата в някои от стаите са на два етажа. Но това се случва за няколко дни, докато кризисната ситуация се увладее и температурите се вдигнат", уточни Павлов. 
Във връзка с пандемията има ново изискване за настаняване на бездомниците. Това е отрицателен тест за коронавирус като разходите за него се поемат от Общината. Центърът разполага и с антигенни тестове за кризисни ситуации. Към момента е нямало случаи на положителни проби за Ковид. „Отделили сме стая с три легла, където хората, на които се извършват тестове, се настаняват и имат карантина от 10 дни. Избягват се контактите с другите потребители, доколкото е възможно, защото не могат да бъдат затворени непрекъснато. Трудно е, но се стремим тези хора да бъдат изолирани“, посочи Павлов. 
В момента в Центъра работят осем души като грижи за потребителите се полагат 24 часа на ден. Има притеснения у работещите в приюта, тъй като потребителите са на свободен режим. "Минимум два пъти на ден се извършва дезинфекция на цялата сграда. Раздават се маски на служители и потребители, спазва се някаква социална дистанция. Досега три пъти е бил тестван целият Център, заедно със служителите. Преди настаняване се провежда анкета за евентуално контактуване с хора с коронавирус. При симптоми се звъни на Бърза помощ като оттам водят потребителите в болницата. Имало е вече няколко такива случаи, но в крайна сметка хората са били връщани в Центъра, тъй като не е ставало въпрос за коронавирус", обясни Павлов. 
Предстои ваксиниране на служители и потребители. Близо 95% от тях имат готовност да го направят. 
Минлена Бетонова, социален работник в Центъра от три години, обясни, че риск съществува. „Надяваме се, че мерките са достатъчни, за да не застрашим своето здраве и това на семействата си“, допълни тя. Бетонова посочи, че няма да се ваксинира, поради здравословни причини. Същото се отнася и за някои от потребителите на социалната услуга, ако медицинските специалисти установят опасност за тяхното здраве. 
Веселка Георгиева, която работи в Центъра от 4 години е категорична, че ще се ваксинира. Пандемията не е повлияла на процеса на работа, с изключение на допълнителните мерки за безопасност, посочва тя. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова организация на движението на Черешова задушница

Във връзка с провеждане на т.нар. „Черешова задушница”, движението на автомобили в района на траурния парк от 07.30 ч. на 19.06.т.г. / събота/ до нормализиране на трафика ще бъде организирано еднопосочно, като МПС  ще влизат през източния вход /до бензиностанция “Петрол”/ и ще излизат през южния, на ул.”Транспортна” /главен вход/.   Улица..

публикувано на 18.06.21 в 17:20

Проект дава тласък на културния туризъм в Приморско и Визе

Развитието на културно-историческия туризъм в региона Приморско-Визе бе обсъдено на информационен форум в читалището на Приморско. На него бе представен проект „Нашето културно наследство“, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Стойността на проекта е близо 480 000 евро. С част от тях са..

публикувано на 18.06.21 в 16:23

В Средец представиха книга за 53-ти мотострелкови полк

Обновеният военен клуб в Средец събра днес генерали, офицери, сержанти и жители за тържественото представяне на книгата „53-ти мотострелкови полк гарнизон Средец“.   Военният гарнизон без съмнение дава своя отпечатък в облика на града. Затова и книгата е спонсорирана изцяло от общината, коментира кметът Иван Жабов. "Нашият град ще..

публикувано на 18.06.21 в 15:39

Пристанище Бургас ще бъде домакин на Международен морски форум

Бургас ще бъде домакин на Международния морски форум „Синьото бъдеще - наша отговорност”. Организатори са „Пристанище Бургас” ЕАД, Българска асоциация на морските капитани и компанията „Shipposible” - морско застраховане и право. Форумът ще се проведе на 25 юни - Международен ден на моряка, чиято цел е да подчертае важността на моряшката..

публикувано на 18.06.21 в 15:06

"Булевард Демокрация" - на 18 юни

В интересни времена живеем. А MMA спортовете добиват все по-широка популярност. Ето, „Хоризонт“ информира, че 50 бойци нахлули днес в Министерството на спорта, водени от Станислав Недков – Стъки, да се разберат със спортния министър колко пари е получавала съответната федерация. Че са се разбрали – разбрали са се, ама OFFNews пише, че срещата е..

публикувано на 18.06.21 в 14:53

Шофьори и експерти: Паркирането по бул. „Демокрация“ е опасно (СНИМКИ)

Паркирането по ремонтирания „Булевард Демокрация“ в Бургас е опасно. Това заявиха водачи, таксиметрови шофьори и автоинструктори. Бул. „Демокрация“е известен като най-широкия булевард в Бургас. Оттук минаваше целият трафик за Южното Черноморие през лятото, но рядко е е имало задръстване. С ремонта бе обособена бърза бус лента, а..

обновено на 18.06.21 в 14:20

Община Бургас организира кръгла маса по проекта за екологично отопление

Община Бургас организира кръгла маса по темата за преминаване към екологично отопление в домакинствата, което се осъществява по Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” - LIFE-IP CLEAN AIR, с финансовия принос на Програма LIFE на Европейския съюз. Събитието ще се състои на 22 юни,..

публикувано на 18.06.21 в 12:30