Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Френска делегация посети бургаското училище "Константин Петканов"

| обновено на 18.02.21 в 13:45
5
Снимка: Свобода АтанасоваВизитата в Бургас на френския посланик Флоранс Робин, постави началото на сътрудничество и взаимодествие между двете образователни системи в България и Франция. Тя посети заедно с френска делегация училище „Константин Петканов". 


Ще се опитаме да потърсим партньорство с френско училище, с което да поставим началото на културен и образователен обмен чрез ученици и преподаватели, каза директорът на учебното заведение Даринка Иванова:

„Визитата на френските колеги е с цел да проучат нашата образователна система. Причината е, че те такъв тип училища във Франция няма, които да обхващат образованието от 1 до 12 клас, на едно място. Таки визита е като начало за контакти и сътрудничество, връщане на визити, разработване на бъдещи проекти, обмяна на добри практики, като ние имаме какво да покажем, но и има какво да вземем от френската образователна система. 
Днес, ние ще покажем иновативни практики, няколко дисциплини в един урок. Такъв е урока по история, география и природни науки. Ще покажем също роботика и учебен процес в 1 клас, как работят 5 клас в реална среда по програмиране и роботика, ще покажем с гимназистите как се прави уеб страница."

Френският посланик Флоранс Робин сподели:

„С огромно удоволствие придружавам представители на френската образователна система. Те са преподаватели по програмата "Еразъм".
За нас е интересно да се запознаем със системата на българските училища, с които ще си сътрудничим, в рамките на проекта, който е посветен на отношенията в училища, с цел превенция от отпадане на учениците от училищна среда"


Френската делегация се запозна и  с образователните модели и практики, които в момента се използват в обучението на учениците. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН няма да променя датите на пролетната ваканция

Министерството на образованието и науката няма да променя утвърдения график на ваканциите за учениците. Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 3 до 11 април (включително). За дванадесетокласниците ваканцията ще е от 8 до 11 април (включително).

публикувано на 04.03.21 в 17:17

Морското училище закупува модерен морски симулатор

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" подписа договор с компания VSTEP BV(“VSTEP”), Холандия  представляван от г-н Фабиан ван ден Берг за закупуване и доставка на NAUTIS Desktop морски симулатор в изпълнение на проект по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Модернизиране на..

публикувано на 01.03.21 в 17:56
снимката е илюстративна

Започва IV-та викторина по английски език в Бургас

Рекорден брой деца ще участват в 4-та поредна викторина по английски език на Община Бургас, която започва от 1 март. Тази година в съревнованието са записани 383 деца от 12 детски градини и 239 първокласници от 11 училища. Викторините ще бъдат проведени от 12 учители по английски език към Центъра за личностно развитие в Бургас под наслова „HAPPY GREEN..

публикувано на 01.03.21 в 10:29

Проф. Севдалина Турманова: Научните знания за замърсяването на Черно море ще помогнат за постигане на по-чист Бургаски залив

Университетът „Проф. д-р Асен Златаров“ и Община Бургас ще проведат мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив. Проектът е под наименование „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигана на целите на син растеж“. „ Целта е да се установи степента на..

публикувано на 28.02.21 в 18:16

ПГСАГ в Бургас излъчи най-добрите млади майстори, геодезисти и озеленители

Епидемичната обстановка не попречи на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия да проведе за 12-ти път традиционните състезания по професии „Най-добър млад строител“, „Най-добър млад геодезист“ и „Озеленяване и цветарство“. Състезанието се проведе под патронажа на Министерството на образованието при спазване на всички..

публикувано на 26.02.21 в 13:55

На 1-ви март отварят за разглеждане електронната платформа за прием в детските градини в Бургас

От 1 март всички родители на деца във възраст за записване в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към училищата, могат да се запознаят с електронната платформа на Община Бургас - https://www.dzburgas.org/, преди тя да бъде активирана в режим на кандидатстване в 08.00 часа на 1 април. Това се прави за улеснение на родителите, за да имат..

публикувано на 26.02.21 в 13:19

Бургаски училища с инициатива срещу насилието (ВИДЕО)

В Международния ден за борба с училищния тормоз, познат също и като Деня на розовата фланелка, ОДМВР – Бургас и Община Бургас подкрепят инициативата на ОУ "Антон Страшимиров" и ОУ "Пейо Яворов" - Бургас, изразена в девет послания срещу насилието в училищна среда. Идеята се реализира благодарение на усилията на педагогическия съветник от ОУ "Антон..

публикувано на 24.02.21 в 14:20