Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов посети Бургас и региона

Премиерът в кв. Г. Езерово: Днес ще минем 15 хиляди ваксинирани на ден

Премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Бургас и региона. Той видя как върви строителството на спортна зала „Арена Бургас“ и на Северния обходен път.  "Работи се изключително активно по строителството, за да има транзитен път от магистрала „Тракия“ за Слънчев бряг и още през лятото да се пусне едното платно за движение", заяви министър-председателят Бойко Борисов на строежа на трасето. Северният обходен път на Бургас е с дължина 4,7 км ще изнесе транзитния трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“ извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в Бургас. Инвестицията е за близо 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

В строящата се зала „Арена Бургас" Бойко Борисов заяви: „Един ден като има световно първенство в Бургас и то скоро след пандемията, ще видят бургазлии колко ще са горди с тази зала. Това е единствената зала у нас, която отговаря на изискванията на Световната федерация по лека атлетика, тъй като разполага и с тренировъчни писти“. Министър-председателят се запозна на място с извършването на довършителни дейности в залата като поставяне на седалките за зрители, осветителни тела и монтаж на финалното покритие от ламарина на покрива на модерното съоръжение. Залата се изгражда със средства от държавата. Цялата инвестиция възлиза на общо 57 млн. лв. като за оборудване са отпуснати и допълнителни 5 млн. лева по линия на дружеството „Академика 2011“, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта. „Арена Бургас“ ще разполага със спортно оборудване за различни видове спорт, което ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания от най-висок ранг по лека атлетика, волейбол, спортна гимнастика, художествена гимнастика, бокс, борба. Общината също е инвестирала средства в терена, както и 2 млн. лева за подпорна стена, за изграждане на локално платно за достъп, за довършване на една от тренировъчните зали и за допълнително купуване на телескопични седалки. Многофункционалното спортно съоръжение ще има 6500 седящи и още до 8000 правостоящи места при концерти. 

Премиерът посети и Обединено училище „Васил Левски“ в кв. Горно Езерово. Заедно с образователния министър Красимир Вълчев и финансовия Кирил Ананиев, той разгледа новото модерно учебно заведение, обновено с 2,4 млн. лв. 

Училището е сред първите, одобрени като Иновативни и развива дейности за ранно кариерно ориентиране на учениците. Разполага и с нова професионална паралелка „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за обществено хранене и развлечения“, в която се обучават 26 осмокласници от гимназиален етап.  

Премиерът излъчваше пряко в профила си във фейсбук, където коментира и актуалната тема за ваксинация:

Министър Ангелов, Балтов, Мутафчийски, всичките съм ги оставил да контролират поставянето на ваксините. Аз съм убеден, че днес ще минеме 15 хиляди, на ден. Това са хора, които ходят, дишат свободно, да спрат да се страхуват. Така че пълна мобилизация. Наредил съм на полицията, където няма или коли не им достигат товарите на полицейските коли ваксините и действате“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55