Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВМРО: Бургас да почете паметта на Раковски за 200 години от рождението му

В културния календар на община Бургас да бъде включен и ритуал за почитане на личността на Георги Раковски, това да бъде рождената му дата, предлагат съветниците Николай Стоянов и Георги Дракалиев. Георги Раковски е организатор и ръководител на българското национално-освободителното движение, подчерта Дракалиев

„Тази година, във връзка с кръглата 200 годишнина от рождението му община Бургас да съдейства за провеждане на някои от мероприятията, който ще бъдат проведени от Националния комитет, създаден специално за тези чествания. Аз съм приложил предварителния план на тези  мероприятия, които ми изпрати ген. Груди Ангелов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“. Те са отворени към нас и са готови да изпратят пътуваща изложба или нещо друго, с което ние в Бургас да ги отбележим в рамките на гласувания бюджет за култура тази годишнина“.

200 години от рождението на Георги Раковски ще бъдат  отбелязани на 14 април тази година, поясни Дракалиев. Предложението трябва да се гласува следващата седмица на общинската сесия.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският куклен театър отменя спектаклите си до края на март

Държавният куклен театър – Бургас отменя спектаклите си, заради заболяване на актьори с коронавирус. През тази седмица трябваше да се състои премиерата на най – новата постановка на културната институция „Куцото петле“ по Рада Москова, най - вероятно тя ще състои през април. Ето и съобщението, което е на фейсбук страницата на театъра:..

публикувано на 09.03.21 в 11:56

Живко Петров Трио представят новия си албум в Бургас

Джаз, и то на какво ниво, ще има тази вечер в Бургас! Живко Петров и неговото трио JP3 гостува в Културния дом на НХК, за да представи четвъртия си албум „Change the Way". Живко Петров е автор на пиесите, които ще ви накарат да се отпуснете и насладите на музиката. Независимо от различното звучене в сравнения с предишните..

публикувано на 09.03.21 в 11:20

Борислава Захариева с първа самостоятелна изложба в Сливен

Първа самостоятелна изложба озаглавена „NATURE“ откри в Сливен младата художничка Борислава Захариева. Представените от нея  творби са живопис , рисунка и колаж. Изложбата включва и непоказани до този момент, творби.  Тя е подредена в „Узуновата къща“.    Флорални мотиви, вдъхновени от многообразието на живота, са част от представените от Борислава..

публикувано на 09.03.21 в 09:07

Бургаската опера с четири спектакъла тази седмица

През тази седмица Държавна опера – Бургас е предвидила цели четири заглавия. След като билетите бяха изчерпани за представлението на 12-и февруари на балета „Лешникотрошачката “, по музика на П. И. Чайковски, хореография  и режисура – проф. Хикмет Мехмедов и много от почитателите на балетното изкуство не успяха да се насладят на..

публикувано на 08.03.21 в 15:19

Мария Бакалова спечели наградата „Изборът на критиците“

Мария Бакалова получи още едно отличие за ролята си в "Борат" 2. Тя е носител на наградата „Изборът на критиците“ за най-добра актриса в поддържаща роля, съобщиха „Холивуд рипортър“ и „Билборд“.  Наградите са за игрални филми и телевизионни сериали и предавания. Актьорът Орландо Блум обяви наградата на Бакалова, която спечели в конкуренцията на Елън..

публикувано на 08.03.21 в 13:27

Ямболският театър със спектакъл за Априлското въстание

Драматичният театър „Невена Коканова” ще представи историческия спектакъл „Ямбол – нашият дом завинаги“. Пиесата е посветена на 145-та годишнина от Априлското въстание. Премиерният спектакъл ще бъде на 16 март. В спектакъла са представени малко известни факти за живота в Ямбол преди Освобождението и непосредствено след това, поясни директорът..

обновено на 08.03.21 в 09:43

"Ритуали на душата" - спектакъл в търсене на връзката между съзнание и тяло

Спектакълът „Ритуали на душата“ ще представи Танцова компания "ДЮН". Той се фокусира върху образите на дълбоко движение, в търсене на връзката между съзнание и тяло. Всъщност то разказва за практиката на срещата и сливането - Тяло и Душа в Едно .Това е пространствено представление , което се случва сетивно и иска да накара зрителя да..

обновено на 07.03.21 в 08:23