Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Електромобилите - фактор за по-зелена и чиста околна среда


България, макар и с по-бавни темпове се присъединява към европейските страни, където използването на електрически превозни средства в последните години нараства неимоверно много. Европейската комисия вече представи своята „Стратегия за устойчива и интелигентна мобилност“ заедно с план за действие от 82 инициативи, които ще направляват работата ни през следващите четири години. Както е посочено в Европейския зелен пакт, резултатът ще бъде намаляване с 90 % на емисиите до 2050 г. благодарение на интелигентна, конкурентоспособна, безопасна и достъпна транспортна система.

У нас 22 града имат възможност за по-чиста околна среда, по-малко шум и вредни емисии във въздуха. С финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“ през настоящия и миналия програмен период там ще бъдат изградени 76 зарядни станции за електромобили. Инвестицията е на обща стойност 6,4 млн. лв., като проектите се реализират с нисколихвено кредитиране с финансови инструменти.

Бургас е сред градовете, в които се предвижда изграждането на още зарядни станции за електромобили. Андрей Рунчев от общинско предприятие „Транспорт“ -  за предстоящите дейности в тази посока

„Започнахме с няколко зарядни станци, които бяха изградени на нашите общински паркинги. Поради тенденцията за увеличаване на този тип автомобили и частния секто се активизира. Наблюдава се инициатива от големи търговски обекти и дилъри на автомобили, които за своя сметка на своя територия изграждат зарядни станции. Вече имаме между 15 и 20 станции на територията на града.

Подписахме и меморандум с партньор за изграждане на 50 броя зарядни станции, тяхната идея е да свържат като магистрала пътя между Румъния и Гърция през територията на страната“

Проектът на община Бургас „Изграждане на публична зарядна инфраструктура в градска среда“ е  в партньорство с компанията „Елдрайв“ и е финансиран от Фонда за устойчиви градове. Средствата за Южна България са над 208 млн. лв., от които 122 млн. лв. са средства от ОПРР, а 85,3 млн. лв. съфинансиране от фонда

До 2030 г. по европейските пътища ще бъдат в движение най-малко 30 милиона леки автомобила с нулеви емисии. Предвижда се 100 европейски града да са неутрални по отношение на климата.  В това бъдеще убедено гледа Илия Левков от Индустриалния клъстър Електромобили.

„Още преди 10 години започнахме да работим по темата за производство  на българска зарядна станция и в момента можем да се похвалим, че има български производител и то много добър и вече имаме над 50 до 70 зарядни станции, които са в процес на инсталиране. И нещо, което е много важно – това, което се вижда в Европа и света е, че отделните компании правят собствен софтуер за управление на зарядни станции, включително и производителите на тези зарядни станцзии“

Изграждането на широка мрежа от електрически зарядни станции ще повлияе положително и на интегрирания градски транспорт в големите градове, които могат да модернизират автопарка си с обществени превозни средства, задвижвани с електричество. Намаляване на конвенционалните автомобили и по-масовото навлизане на електромобилите в страната ще създаде условия да имаме по-зелена и с по-малко замърсявана околна среда.

Повече по темата в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват първите израелски туристи в края на март

Първите израелски туристи се очаква да пристигнат у нас 25 и 26 март. Планирани са два полета, които ще докарат 200 души за почивка в Слънчев бряг. Това съобщи почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов. Очакванията са самолетите да кацнат във Варна, заради ремонта на пистата на летище Бургас. С автобуси туристите ще бъдат..

публикувано на 08.03.21 в 14:10

Община Сливен предлага намаляване на наемите и такса тротоарно право за хотели и ресторанти

Община Сливен ще предложи намаляване с 50 процента наемите на общински имоти и таксата за тротоарно право до края на годината за хотели и ресторанти. Това стана ясно от среща на зам.-кмета по финансите Румен Иванов и представители на сдружението в бранша в Сливен. Мярката е по предложение на кмета Стефан Радев заради затрудненията, които изпитва този..

публикувано на 08.03.21 в 12:14

Поставянето на подземните контейнери за смет в Созопол зависи от Националния институт за културно наследство

Поставянето на подземните контейнери за смет в Созопол зависи от Националния институт за недвижимо културно наследство. Институцията трябва да одобри точките за поставянето на контейнерите в Стария град, поясни кметът Тихомир Янакиев: Знаете, че Старият град е архитектурен и археологически   резерват и всяка една строителна и монтажна дейност трябва да..

публикувано на 07.03.21 в 15:27

Ще бъде съборена част от крепостна стена в Созопол

Част от  крепостна стена  в Созопол ще бъде съборена след  решение на Районния съд в Бургас. От община Созопол поясняват, че предстои съгласуване за това с Националния институт за недвижимо културно наследство. Експертиза на вещо лице по делото посочва, че на мястото няма видими следи от старинен архитектурен паметник крепостна стена, а процесната..

публикувано на 07.03.21 в 12:44

Спад с 4,2 % в приходите на строителните фирми в Бургаско

С 4.2% намаляват приходите от дейността на строителните фирми в Бургаска област през 2019 спрямо предходната година , сочат  окончателните данни на Националния статистически институт. Приходите от ново строителство и подобрения са в размер на 916 млн. лв., а от поддържане и текущ ремонт - 74.7 млн. лева. Приходите от сградно строителство са..

публикувано на 04.03.21 в 11:26

Акве Калиде привлича туристи от цял свят с лечебната свойства на водата

Значителен ръст на туристите в Акве Калиде се наблюдава през последните години, посочва управителят на туристическия комплекс Весела Христова. Лечебните свойства на водата привличат организирани групи от цял свят. Комплексът е атрактивен и заради историята на мястото. 3D мапинг на 8 езика в музея на комплекса разказва за Минералните бани..

публикувано на 04.03.21 в 08:05

Част от заведенията отвориха, бургазлии пиха кафе с приятели

Ден след като  отпадна забраната за работа на заведенията в Бургас все още има такива, които не са отворили. Причините са различни -липса на персонал, зареждане с  пресни продукти, обща подготовка на обектите. Един от първите ресторанти,които отвориха на първи март, бе знаково за града  заведение в близост до Ценралния плаж. Успяхме да запазим..

обновено на 02.03.21 в 17:20