Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електромобилите - фактор за по-зелена и чиста околна среда


България, макар и с по-бавни темпове се присъединява към европейските страни, където използването на електрически превозни средства в последните години нараства неимоверно много. Европейската комисия вече представи своята „Стратегия за устойчива и интелигентна мобилност“ заедно с план за действие от 82 инициативи, които ще направляват работата ни през следващите четири години. Както е посочено в Европейския зелен пакт, резултатът ще бъде намаляване с 90 % на емисиите до 2050 г. благодарение на интелигентна, конкурентоспособна, безопасна и достъпна транспортна система.

У нас 22 града имат възможност за по-чиста околна среда, по-малко шум и вредни емисии във въздуха. С финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“ през настоящия и миналия програмен период там ще бъдат изградени 76 зарядни станции за електромобили. Инвестицията е на обща стойност 6,4 млн. лв., като проектите се реализират с нисколихвено кредитиране с финансови инструменти.

Бургас е сред градовете, в които се предвижда изграждането на още зарядни станции за електромобили. Андрей Рунчев от общинско предприятие „Транспорт“ -  за предстоящите дейности в тази посока

„Започнахме с няколко зарядни станци, които бяха изградени на нашите общински паркинги. Поради тенденцията за увеличаване на този тип автомобили и частния секто се активизира. Наблюдава се инициатива от големи търговски обекти и дилъри на автомобили, които за своя сметка на своя територия изграждат зарядни станции. Вече имаме между 15 и 20 станции на територията на града.

Подписахме и меморандум с партньор за изграждане на 50 броя зарядни станции, тяхната идея е да свържат като магистрала пътя между Румъния и Гърция през територията на страната“

Проектът на община Бургас „Изграждане на публична зарядна инфраструктура в градска среда“ е  в партньорство с компанията „Елдрайв“ и е финансиран от Фонда за устойчиви градове. Средствата за Южна България са над 208 млн. лв., от които 122 млн. лв. са средства от ОПРР, а 85,3 млн. лв. съфинансиране от фонда

До 2030 г. по европейските пътища ще бъдат в движение най-малко 30 милиона леки автомобила с нулеви емисии. Предвижда се 100 европейски града да са неутрални по отношение на климата.  В това бъдеще убедено гледа Илия Левков от Индустриалния клъстър Електромобили.

„Още преди 10 години започнахме да работим по темата за производство  на българска зарядна станция и в момента можем да се похвалим, че има български производител и то много добър и вече имаме над 50 до 70 зарядни станции, които са в процес на инсталиране. И нещо, което е много важно – това, което се вижда в Европа и света е, че отделните компании правят собствен софтуер за управление на зарядни станции, включително и производителите на тези зарядни станцзии“

Изграждането на широка мрежа от електрически зарядни станции ще повлияе положително и на интегрирания градски транспорт в големите градове, които могат да модернизират автопарка си с обществени превозни средства, задвижвани с електричество. Намаляване на конвенционалните автомобили и по-масовото навлизане на електромобилите в страната ще създаде условия да имаме по-зелена и с по-малко замърсявана околна среда.

Повече по темата в звуковия файл.


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59