Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският съвет гласува Бюджет 2021 на Бургас днес


Бюджетът на Бургас за 2021 г. ще бъде гласуван на днешната сесия на Общинския съвет. Неговият надслов е: Възстановяване с грижа за хората. Общинските съветници ще гласуват и отпускане на средства на пострадалите от наводнението в село Димчево. Разширяване на „синята“ и „зелената“ зони в Бургас е сред другите точки от дневния ред на сесията. Ще бъде гласувана и новата годишна такса за лодкостоянка в рибарското селище „Ченгене скеле“. Темета предизвика много дебати в комисиите към местния парламент.

323 милиона лева е финансовата рамка на бюджета на Бургас за 2021. От тях 47 милиона са средствата по европейски проекти. Приоритетите тази година ще са  здравеопазването, социалните дейности, образованието, създаването на условия за привличане на инвестиции и осигуряване на трудова заетост. Това обясни кметът Димитър Николов. Предвижда се ремонт на здравни заведения, ще се закупи и нова техника за онкологичния център. Ще се изградят нови паркоместа в комплексите. „Ще бъде изграден паркинг до блок 55 в ж.к. „Изгрев“, реконструкция на ул. „Св. Климент Охридски“ и ул. „Ивайло“. Ще подменим 2623 осветителни тела по основните транспортни улици и булеварди на града“, обясни кметът.

Предвижда се да бъдат отпуснати и 40 000 лв. за закупуване на битово имущество на пострадалите от наводнението в село Димчево.

Общинските съветници от БСП посочиха, че няма да подкрепят бюджета. Според тях в документа, няма изразени приоритети, а представлява „предизборно харчене от типа на „всекиго по нещо“, гарнирано с нов дълг от 10 млн. лева“.

Общинските съветници ще гласуват днес и разширяването на обхвата на „синята“ и „зелената“ зони в Бургас. Едно от предложенията е и част от „синята“ зона в района на Пристанище Бургас и Централния плаж да бъде обособена като „зелена“ зона през лятото. Това обясни управителят на общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев.

Предвижда се  „синята“ и „зелената“ зони да бъдат разширени на три места в града.  „Два участъка в ж.к. „Братя Миладинов“ ще влязат в „синя“ зона. „Зелена“ зона ще бъде обособена в участъка между ул. „24 ти Черноморски пехотен полк“, бул. „Демокрация“ с граница ул. „Копривщица“, поясни той.

Сесията на Общинския съвет ще започне от 9.00 ч. Част от съветниците ще заседават присъствено. Официално това е заявено от групата на Движение България на гражданите, очаква се към тях да се присъединят независимите съветници, Средна европейска класа и НФСБ. Те ще се съберат в зала на бургаски хотел, а мотивите им са, че бюджетът трябва да се гласува присъствено, в зала, а не онлайн, както беше решено на председателски съвет. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за разорани дюни в Каваците е подаден до РИОСВ

Регионалната екоинспекция в Бургас проверява сигнал за разорани дюни на плаж Каваците в община Созопол. Видими следи от тежка техника и забити колчета, изравнена територия, която маркира бъдеща площадка. Това може да се види на снимките, с които местни жители отправят сигнала до екоинспекцията. Той е разпределен за проверка, за да се..

публикувано на 11.04.21 в 13:41

Протест срещу насилието организират в кв. "Банево"

Мирен протест срещу насилието между малолетни и непълнолетни деца ще се проведе днес от 13:00 часа в бургаския квартал Банево. Повод за недоволството е последният случай на блудствени действия спрямо малолетно момче, в същия район. Вероятните извършители - две непълнолетни лица, са в Дома за временно настаняване към   полицията. По случая..

обновено на 10.04.21 в 08:29

От понеделник сгъстяват графика на автобусите в Бургас

“Бургасбус” променя разписанията на градски и междуселищни линии. Това се налага във връзка с частичното разхлабване на противоепидемичните мерки и възстановяването на присъствения учебен процес.  Затова и от 12.04.2021 г., понеделник се възобновява изпълнението на последните курсове по линии Б11 и Б12, а редовните линии ще се движат с по-учестен..

публикувано на 09.04.21 в 15:50

"Булевард Демокрация" - на 9 април

Голямо хвърляне на боб ни очаква. А бобът не е евтин вече. Политолози, анализатори се обзалагат какво ще се случи, а основният играч тайнствено мълчи. Първата стъпка вече е почти ясна -–ГЕРБ ще предложат кабинет, който няма да бъде приет. Но какво ще направи Слави и сценаристите му? Никога не съм си представял, че някога политическият живот и..

публикувано на 09.04.21 в 14:49

Созопол отпадна от списъка за финансово оздравяване

Община Созопол отпадна от списъка за финансово оздравяване на Министерството на финансите. Вече година и половина работим в посока да се стабилизираме, посочи кметът Тихомир Янакиев. В началото фигурирахме в пет от общо седем от критериите на министерството, които ни подреждаха в негативната класация, поясни той: „Поне последната..

обновено на 09.04.21 в 14:29

Мият и дезинфекцират контейнерите за смет в Бургас

Със специализирана машина ще бъдат измити и дезинфекцирани всички контейнери за смет в Бургас. Обработката на съдовете вече започна от комплекс "Меден рудник" и протича в няколко етапа. След прибирането на сметта, се извършва механично почистване на останалите полепнали материали, a съдовете се измиват вътрешно и външно. После вътрешните стени на..

публикувано на 09.04.21 в 10:14

В Царево започва изплащането на годишната финансова подкрепа за хранителни продукти

Със Закона за държавния бюджет на Република България е определено, че през 2021 г. гражданите в България, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, ще получат еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. Помощта ще се изплаща чрез..

публикувано на 09.04.21 в 09:58