Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Емил Янев предупреждава:

Пчеларите ще бъдат шокирани като отворят кошерите през март (ОБНОВЕНА)

Според бургазлията масовата смъртност няма да бъде огласена от колегите му заради страх да не връщат субсидии

| обновено на 23.02.21 в 12:11
От 125 пчелни семейства Емил Янев е загубил 100
Снимка: личен архивЗа адeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнeто нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe настояха представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри", които днес се събраха пред Министерството на земеделието в столицата. Тя поискаха сформирането на Кризисен щаб, който да разгледа ситуацията и да предвиди действия за компенсиране на пчеларите. 

Сред претърпелите загуба е и Емил Янев от Бургас. Той пусна емоционално видео в социалните мрежи, в което показа мъртвите пчели под капаците на кошерите и отправи тежки думи към колегите си, които според него няма да обявят реалната смъртност на пчелина си, защото ако получават финансиране по европрограмите, ще трябва да го върнат:

"Пчелинът ми е в полски район.  От 125 пчелни семейства 100 ги няма. Започнах с четири кошера, огромна беше инвестицията да вдигна стопанството. Гледам ги като деца и с тях храня семейството си. Дори да се сформира комисия, която да вземе проби, какво е следствието, ще бъде ли обезщетен пчеларя-не. Такава компенсация за форсмажорни обстоятелства не е предвидена. " 

Янев изчислява загубата само на пчелните семейства на 20 000 лева. Основната причината, според него, за високата смъртност на пчелите тази година, е сушата при която са зазимени. Той посочва, че проблемът тепърва ще се разраства, защото повечето пчелари отварят кошерите си през март. По статистика у нас има над 800 000 пчелни семейства. Според бургазлията половината ще измрат. 

От БАБХ отново припомниха, че от 1 март фермерите ще информират пчеларите за пръскането с пестициди единствено чрез създадената за целта електронна платформа. Всички останали начини за известяване отпадат. Пчеларят Емил Янев е категоричен, че единственото вечерното пръскане би могло да избави пчелите. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват първите израелски туристи в края на март

Първите израелски туристи се очаква да пристигнат у нас 25 и 26 март. Планирани са два полета, които ще докарат 200 души за почивка в Слънчев бряг. Това съобщи почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов. Очакванията са самолетите да кацнат във Варна, заради ремонта на пистата на летище Бургас. С автобуси туристите ще бъдат..

публикувано на 08.03.21 в 14:10

Община Сливен предлага намаляване на наемите и такса тротоарно право за хотели и ресторанти

Община Сливен ще предложи намаляване с 50 процента наемите на общински имоти и таксата за тротоарно право до края на годината за хотели и ресторанти. Това стана ясно от среща на зам.-кмета по финансите Румен Иванов и представители на сдружението в бранша в Сливен. Мярката е по предложение на кмета Стефан Радев заради затрудненията, които изпитва този..

публикувано на 08.03.21 в 12:14

Поставянето на подземните контейнери за смет в Созопол зависи от Националния институт за културно наследство

Поставянето на подземните контейнери за смет в Созопол зависи от Националния институт за недвижимо културно наследство. Институцията трябва да одобри точките за поставянето на контейнерите в Стария град, поясни кметът Тихомир Янакиев: Знаете, че Старият град е архитектурен и археологически   резерват и всяка една строителна и монтажна дейност трябва да..

публикувано на 07.03.21 в 15:27

Ще бъде съборена част от крепостна стена в Созопол

Част от  крепостна стена  в Созопол ще бъде съборена след  решение на Районния съд в Бургас. От община Созопол поясняват, че предстои съгласуване за това с Националния институт за недвижимо културно наследство. Експертиза на вещо лице по делото посочва, че на мястото няма видими следи от старинен архитектурен паметник крепостна стена, а процесната..

публикувано на 07.03.21 в 12:44

Спад с 4,2 % в приходите на строителните фирми в Бургаско

С 4.2% намаляват приходите от дейността на строителните фирми в Бургаска област през 2019 спрямо предходната година , сочат  окончателните данни на Националния статистически институт. Приходите от ново строителство и подобрения са в размер на 916 млн. лв., а от поддържане и текущ ремонт - 74.7 млн. лева. Приходите от сградно строителство са..

публикувано на 04.03.21 в 11:26

Акве Калиде привлича туристи от цял свят с лечебната свойства на водата

Значителен ръст на туристите в Акве Калиде се наблюдава през последните години, посочва управителят на туристическия комплекс Весела Христова. Лечебните свойства на водата привличат организирани групи от цял свят. Комплексът е атрактивен и заради историята на мястото. 3D мапинг на 8 езика в музея на комплекса разказва за Минералните бани..

публикувано на 04.03.21 в 08:05

Част от заведенията отвориха, бургазлии пиха кафе с приятели

Ден след като  отпадна забраната за работа на заведенията в Бургас все още има такива, които не са отворили. Причините са различни -липса на персонал, зареждане с  пресни продукти, обща подготовка на обектите. Един от първите ресторанти,които отвориха на първи март, бе знаково за града  заведение в близост до Ценралния плаж. Успяхме да запазим..

обновено на 02.03.21 в 17:20