Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Емил Янев предупреждава:

Пчеларите ще бъдат шокирани като отворят кошерите през март (ОБНОВЕНА)

Според бургазлията масовата смъртност няма да бъде огласена от колегите му заради страх да не връщат субсидии

| обновено на 23.02.21 в 12:11
От 125 пчелни семейства Емил Янев е загубил 100
Снимка: личен архивЗа адeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнeто нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe настояха представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри", които днес се събраха пред Министерството на земеделието в столицата. Тя поискаха сформирането на Кризисен щаб, който да разгледа ситуацията и да предвиди действия за компенсиране на пчеларите. 

Сред претърпелите загуба е и Емил Янев от Бургас. Той пусна емоционално видео в социалните мрежи, в което показа мъртвите пчели под капаците на кошерите и отправи тежки думи към колегите си, които според него няма да обявят реалната смъртност на пчелина си, защото ако получават финансиране по европрограмите, ще трябва да го върнат:

"Пчелинът ми е в полски район.  От 125 пчелни семейства 100 ги няма. Започнах с четири кошера, огромна беше инвестицията да вдигна стопанството. Гледам ги като деца и с тях храня семейството си. Дори да се сформира комисия, която да вземе проби, какво е следствието, ще бъде ли обезщетен пчеларя-не. Такава компенсация за форсмажорни обстоятелства не е предвидена. " 

Янев изчислява загубата само на пчелните семейства на 20 000 лева. Основната причината, според него, за високата смъртност на пчелите тази година, е сушата при която са зазимени. Той посочва, че проблемът тепърва ще се разраства, защото повечето пчелари отварят кошерите си през март. По статистика у нас има над 800 000 пчелни семейства. Според бургазлията половината ще измрат. 

От БАБХ отново припомниха, че от 1 март фермерите ще информират пчеларите за пръскането с пестициди единствено чрез създадената за целта електронна платформа. Всички останали начини за известяване отпадат. Пчеларят Емил Янев е категоричен, че единственото вечерното пръскане би могло да избави пчелите. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма Невероятен фурор предизвика спектакълът „Път през Тракия“ на ансамблите „Странджа“ и „Тракия“ в Пловдив. Концертът е резултат от съвместен проект на ансамблите, който е реализиран чрез Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Успешното партньорство, създадено между..

публикувано на 30.07.21 в 16:01

Буферни паркинги биха решили проблема с трафика в Слънчев бряг

Буферни паркинги в Слънчев бряг биха решили проблема с трафика. Пормени се статута на посетителите, комплексът е пълен.Повечето туристи тази година пристигат с автомобили и движението е много интензивно. Местата за паркиране бързо се изчерпват, каза изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров и уточни, че понякога се стига до конфликтни..

публикувано на 30.07.21 в 14:24

Туроператори недоволни от последната заповед на здравния министър

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ искат редактиране на последната заповед на здравния министър касаеща влизането в нашата страна от червени зони. От сдружението искат документът, който влезе в сила вчера да бъде преразгледан. Според браншът здравният министър попарва и последните надежди на..

публикувано на 30.07.21 в 11:33

Краен срок за подаване на документи за съфинансиране на застраховки на продукция от земеделците

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани могат да подават документи за съфинансиране на застраховките на своята продукция. Финансовият ресурс за тази помощ е  5 млн. лева. По схемата за съфинансиране на застраховки могат да кандидатстват фермери, които отглеждат поне 3 декара зеленчуци и поне 5 декара овощни или етерично-маслени култури...

публикувано на 30.07.21 в 08:36

377 процента е ръстът на украинските туристи тази година спрямо миналата

377 процента е ръстът на украинските туристи в България тази година спрямо миналата. Сред тях има и ученици, които са на лагери. Голяма част от украинците пристигат това лято с автобуси, сред тях има и семейства, и индивидуални туристи, съобщи министърът на туризма Стела Балтова в Слънчев бряг, където се срещна с Мариана Олескив, председател на..

публикувано на 29.07.21 в 16:24
Вромос

Министър Балтова: Проверка ще бъде извършена на плаж Вромос

 Проверка ще бъди извършена на плаж Вромос, след появили се снимки, на които се виждат автомобили, паркирани на плажната ивица. Министърът на туризма Стела Балтова, заяви: Ситуация, която е скандална.Така мога да я определя.Мога да уверя, тъй като, това е неохраняем плаж и той се управлява от Областна администрация, веднага съм се свързала с..

публикувано на 29.07.21 в 14:55

Туристи „резервират“ с хавлия място на първа линия до морето

Тази година цените на чадърите и шезлонгите са по-ниски в сравнение с предишни сезони. Някои туристи обаче пак намират начини да „надхитрят“ системата. Освен поставяне на хавлия, за да си „резервираш“ място на първа линия до морето, има и друга практика – „подаряване“ на касов бон за платената услугата на нов турист на плажа. Това обаче създава..

публикувано на 29.07.21 в 12:36