Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакат МС да даде пари за събаряне на незаконните сгради в „Росенец“

Масивната триетажна сграда, която трябва да се премахне

След десанта на Христо Иванов край Росенец и последвалото голямо плажуване, институциите изведнъж забелязаха, че в това мистично място на нос „Чукалята“ има незаконни постройки. И то – не малки. Община Бургас издаде заповеди за събарянето на някои, за други – още по-митичнияТ собственик се бори в съда. И както някои от тях бяха построени на държавна земя, незабелязано, от „неизвестен извършител“, изведнъж се намериха заинтересовани лица. В случая – заинтересовани фирми, свързвани в публичното пространство с почетния председател на ДПС. За две от сградите обаче има влезли в сила заповеди за премахването им. Защо все още са там?

Двете сгради са преместавем обект за охрана и триетажна масивна постройка, която се вижда откъм морето. И двете заповеди за премахването им са издадени на 20 август 2020 г. След подадено заявление по Закона за достъп до обществена информация, от Община Бургас уточниха, че указанията за доброволно премахване са връчени на собственика на земята. В случая – държавата, в случая – областната администрация. Областният управител е уведомил, че за тези дейности трябва да се избере изпълнител по Закона за обществените поръчки. Общината няма да предприеме принудително събаряне, след което да си търси парите от областната администрация, защото е получила уверение, че сградите ще бъдат съборени доброволно?

Кога?

От областната администрация отговориха след наше запитване, че заповедите са влезли в сила на 17 септември. От институцията са се обърнали към Община Бургас, към РДНСК, както и към вещи лица към Окръжния съд за експертна оценка на стойността на събарянето. Отговор са получили единствено от общината, която им е предоставила оферта на 9 февруари. Сумата е близо 57 000 лв. без ДДС. В тазгодишния бюджет на институцията няма предвидени средства за премахване на незаконни строежи, затова на 16 февруари областната администрация е поискала пари за тази дейност от Министерския съвет.

След осигуряване на средствата ще бъде проведена процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, който да осъществи премахването“, коментират от администрацията на Чолаков.

А докато чакаме, най-вероятно, следващият кабинет да предприеме тези смели стъпки, другите постройки в района все още не подлежат на събаряне. И може и никога да не подлежат. Заповедите за премахване на оранжерията и една от двуетажните сгради там, които са в имот на „Хермес Солар“, се обжалват пред Бургаския административен съд, информират от общината. Основната постройка, която се води водна спортна база, има т. нар. акт 15, но все още няма постъпило искане от собственика ѝ за въвеждане в експлоатация.

А, междувременно, в административният съд трябва да започне още едно от поредните дела в това малко, но така наситено с интереси, парче земя. Този път магистратите ще трябва да преценяват плаж или нива е пясъчната ивица край т. нар. сараи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“ в Бургас

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46

Разположиха специален контейнер в Царево за стари мебели и дървени отпадъци

Община Царево и Кроношпан България подписаха меморандум за сътрудничество. Целта на партньорството е оползотворяване на дървесните отпадъци, образувани на територията на общината, намаляване депонирането на отпадък и подобряване на екологичните показатели. Предприятието разположи голям 38 кубиков контейнер, в който жителите ще могат да..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Кметът Тихомир Янакиев (вляво) и председателят на общинския съвет Станимир Андонов.

Увеличават цената на детската млечна кухня в Созопол

По-висока цена на детската млечна кухня в Созопол гласува общинският съвет на днешното си заседание. Тя се увеличава с 2,50 лева и за местните жители, и за останалите, които ползват услугата предимно през летните месеци. След повишението един купон за храноден на дете от общината на възраст от 10 месеца до 3 години ще струва 5 лева...

публикувано на 27.03.24 в 16:31

Сдружение "За чиста природа - село Дюлево": Отменете решението за соларен парк

От сдружение „За чиста природа - село Дюлево“ за пореден път се обявиха срещу проекта за изграждане на фотоволтаичен парк край селището. На заседание на местния парламент днес неговият председател Валентин Киров поиска съветниците да отменят решението си за частично изменение на Общия устройствен план за бъдещ строеж на фотоволтаична..

публикувано на 27.03.24 в 15:29

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

Бургас ще бъде домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята в България.  Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Конгресния център. Организацията на събитието, което ще събере над 500 участници от цялата страна, обсъдиха деканът на Геолого-географския факултет на Софийския..

публикувано на 27.03.24 в 14:34