Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чакат МС да даде пари за събаряне на незаконните сгради в „Росенец“

Масивната триетажна сграда, която трябва да се премахне

След десанта на Христо Иванов край Росенец и последвалото голямо плажуване, институциите изведнъж забелязаха, че в това мистично място на нос „Чукалята“ има незаконни постройки. И то – не малки. Община Бургас издаде заповеди за събарянето на някои, за други – още по-митичнияТ собственик се бори в съда. И както някои от тях бяха построени на държавна земя, незабелязано, от „неизвестен извършител“, изведнъж се намериха заинтересовани лица. В случая – заинтересовани фирми, свързвани в публичното пространство с почетния председател на ДПС. За две от сградите обаче има влезли в сила заповеди за премахването им. Защо все още са там?

Двете сгради са преместавем обект за охрана и триетажна масивна постройка, която се вижда откъм морето. И двете заповеди за премахването им са издадени на 20 август 2020 г. След подадено заявление по Закона за достъп до обществена информация, от Община Бургас уточниха, че указанията за доброволно премахване са връчени на собственика на земята. В случая – държавата, в случая – областната администрация. Областният управител е уведомил, че за тези дейности трябва да се избере изпълнител по Закона за обществените поръчки. Общината няма да предприеме принудително събаряне, след което да си търси парите от областната администрация, защото е получила уверение, че сградите ще бъдат съборени доброволно?

Кога?

От областната администрация отговориха след наше запитване, че заповедите са влезли в сила на 17 септември. От институцията са се обърнали към Община Бургас, към РДНСК, както и към вещи лица към Окръжния съд за експертна оценка на стойността на събарянето. Отговор са получили единствено от общината, която им е предоставила оферта на 9 февруари. Сумата е близо 57 000 лв. без ДДС. В тазгодишния бюджет на институцията няма предвидени средства за премахване на незаконни строежи, затова на 16 февруари областната администрация е поискала пари за тази дейност от Министерския съвет.

След осигуряване на средствата ще бъде проведена процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, който да осъществи премахването“, коментират от администрацията на Чолаков.

А докато чакаме, най-вероятно, следващият кабинет да предприеме тези смели стъпки, другите постройки в района все още не подлежат на събаряне. И може и никога да не подлежат. Заповедите за премахване на оранжерията и една от двуетажните сгради там, които са в имот на „Хермес Солар“, се обжалват пред Бургаския административен съд, информират от общината. Основната постройка, която се води водна спортна база, има т. нар. акт 15, но все още няма постъпило искане от собственика ѝ за въвеждане в експлоатация.

А, междувременно, в административният съд трябва да започне още едно от поредните дела в това малко, но така наситено с интереси, парче земя. Този път магистратите ще трябва да преценяват плаж или нива е пясъчната ивица край т. нар. сараи.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Сливен няма пари за инфраструктура във вилната зона

Община Сливен няма финансов ресурс, за да изгради инфраструктура във вилната зона, заяви заместник-кметът по строителството Любомир Захариев, по повод стартиралата подписка в сред жителите на зоната, с искане за подобряване условията в района.  Той коментира, че вилната зона е голяма колкото град Сливен и за изграждането на пътища, канализация и..

публикувано на 09.03.21 в 10:25

Бургазлия с ТЕЛК за малко да остане без безплатна винетка

Заради бракуван автомобил Агенцията за социално подпомагане отказва безплатна винетка на бургазлия с ТЕЛК решение. Докато казусът се изяснява мъжът се оказва и нарушител и на пътя. Случаят е колкото частен, толкова и типичен пример затова как дребен законодателен пропуск може да създаде големи проблеми на малкия човек. Стоян Радков от Бургас..

обновено на 09.03.21 в 08:54

Спират водата в част от „Изгрев“ и „Възраждане“

Водата ще бъде спряна днес в района на ж.к. „Изгрев“ и ж.к. „Възраждане“, съобщават от ВиК – Бургас. Вода няма да има от 9:00 ч. до 15:00 ч. за блокове с номера 15,15а,18,20, 22, 23 и павилионите м/у блоковете 21, 22 и 23 в ж.к. „Изгрев“. Причината е извършването на строително - монтажни работи. Вода няма да има и от 9:00 ч. до 12:00 ч. в..

публикувано на 09.03.21 в 06:54

Татяна Минкова бе избрана за председател на Областната организация на БЧК Бургас

Татяна Минкова бе избрана за председател на Областната организация на БЧК Бургас на отчетнои-изборно събрпание, провело се на 5 март 2021г. Във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на Ковид 19, и наложените ограничителни мерки, то се проведе дистанционно, без физическо присъствие с единна форма на гласуване..

публикувано на 08.03.21 в 17:57

Ще ни дава ли на съд ЧСИ, ако не платим техническия паспорт на сградата?

Частен съдебен изпълнител ще събира задълженията на собственици, не заплатили изготвянето на технически паспорт на сградата. Възлагането в този случай ще извършва кметът на съответната община. Срокът за извършване на техническото обследване е до края на декември 2022 година и няма да бъде удължаван.  Техническият паспорт..

публикувано на 08.03.21 в 17:41

Четири улици в к-с „Меден рудник“ ще носят имената на видни дами

Четири улици в к-с „Меден рудник“ ще носят имената на видни български жени, свързани с Бургас. Това става възможно след решение на Общинския съвет по предложение на Гражданската инициатива “ Бургас-Паметни жени”.  „Инициативата ни е точно отпреди три години като искахме да отбележим 80-годишнината от първото гласуване на жените на парламентарни..

публикувано на 08.03.21 в 15:24

" Булевард Демокрация" на 8-ми март

Темите,които ще ви представим днес: С колко е увеличен броят на ковид леглата в бургаска област и къде има свободни, ще чуем директорът на  РЗИ д-р Георги Паздеров Как ще бъде изготвян техническият паспорт на сградите и как ще бъдат ангажирани домоуправителите Защо и как ще бъде съборена част от крепостната стена на Созопол?. Позицията..

публикувано на 08.03.21 в 14:26