Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 23 февруари

Снимка: БГНЕС

Много често през нашия, личния новинарски поток, минават разни изследвания и проучвания, които ние пък подминаваме, четейки само заглавието и търсейки новата гореща новина за ваксините и/или за последното участие на Фики. Такава, сигурно, е и тази информация на „Дневник“:

Една трета от глобалните популации на сладководни риби са в опасност от изчезване, според доклад на 16 световни природозащитни организации, публикуван тази седмица. Причините са разнообразни и включват замърсяване, прекомерен риболов и разрушителни риболовни практики, въвеждане на инвазивни неместни видове, изменение на климата и нарушаване на речната околна среда. Понастоящем повечето реки в света са частично затворени от язовири, водите им се използват за напояване или естествените им потоци са нарушени, което затруднява живота на сладководните риби. Природозащитните групи заявиха, че 80 вида риба са изчезнали от 1970 г. насам, 16 само през последната година. За същия период популациите на по-големи видове, известни като "мегариби", са се сринали с 94%.“, пише още в статията на „Дневник“.

Всъщност, всичко това, което се описва в научнофантастичните филми и книги от десетилетия насам, реално постепенно се случва. И ние сме реалните участници и провокатори на тези събития. Всички ние.

Някъде бях чел, че човекът е най-неблагодарното същество на планетата. Той само консумира, а единственото, което остава след него са малко полезни вещества за почвата, когато се разгради. Това, разбира се, не важи за всички хора, но изключенията, засега, са по-малко. Докато построим космически кораби, колонизираме Марс и започнем да цапаме и там. Или поне Мъск. У нас още ще се опитваме да подкараме системата за електронна продажба на билети по бургаските спирки.

Това е предаването „Булевард Демокрация“. До 18 – с Гюлсюм Али и с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  В темата ни днес – алтернативно заседание на общинския съвет си спретнаха част от опозиционните съветници. Какво го наложи? А бюджетът на Бургас предизвика най-разпалени дебати по въпроса. Очаквайте подробности

-  В коментарната ни рубрика: кога ще бъдат съборени незаконните постройки в района на т. нар. „летни сараи“?

-  След 17 ч. – къде ще чакат хората от областта в изборната нощ? Какво е предвидено за тях, когато докарат бюлетините? Елка Стоянова, председател на РИК

-  Ще има ли Ахтопол личен лекар и какви условия се предлагат за ново ДжиПи?

-  В рубриката „Знаете ли, че“ – за научните наблюдения на Марс

-  И днес – време за култура, за спорт, за вълненията на хората от социалните мрежи. Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни намерите във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветя в знак на признателност към доброволците на БЧК

Цветя в знак на почит към  дейците на БЧК  ще бъдат положени днес в Бургас. Пред паметната плоча от 11 часа в Морската градина червенокръстци, доброволци и симпатизанти на организацията ще покажат своята признателност по повод Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец.Той съвпада с рожденния ден на Анри Дюнан, създател на хуманитарното..

публикувано на 08.05.21 в 09:55

Разкопават ул. „Климент Охридски“ за подмяна на канализацията

На 10 май 2021 г. стартират ремонтни дейности по ВиК мрежата на бургаската улица „Климент Охридски“ - в участъка от ул. „Дебелт“ до ул. „Цар Калоян“. Този етап на проекта ще продължи до 21.06.2021 г. За осигуряване на фронт за извършване на изкопните дейности се въвежда временна реорганизация на движението, като в споменатия участък улицата ще е..

публикувано на 07.05.21 в 17:15

„Възраждане“ сигнализира за неправомерна практика на ВиК

За неправомерна практика на ВиК – Бургас сигнализираха представители на партия „Възраждане“. Жители от Айтос, Поморие и Несебър са получили предписания от дружеството да изградят и обезопасят за своя сметка водомерни шахти пред имотите си. От партията посочват, че според Наредба това трябва да бъде направено от ВиК. Според предписанията,..

публикувано на 07.05.21 в 17:12

"Булевард Демокрация" - на 7 май

Това Народно събрание може да остане в историята като най-краткото, но ще е и едно от тези, произвели най-много скандали. Или поне, със сигурност, най-много за най-малко време. След пилетата, кюлчетата и плеймейтките, днес се очакват нови скандални тези от бизнесмена Илчовски. Дали са верни или не - разследването трябва да докаже. А то, до момента,..

публикувано на 07.05.21 в 15:12

Ударни улични ремонти в Община Айтос

По два проекта за рехабилитация и реконструкция на улични настилки, спечелени през Местната инициативна група,  работи Община Айтос. С  402 000 лева ще бъдат подобрени уличните настилки в селата  Малка поляна и Поляново. Рехабилитация и реконструкция за близо половин милион лева предстои в град Айтос. Дейностите са за улиците "Братя..

публикувано на 07.05.21 в 14:11

Море от цветя за Ваня Костова

"Море от нежност ", " Дом от мечти", "Цвете за обич", " Закъсняла любов", "Искам тази нощ нещо да ти кажа" - част от песните, които докоснаха чрез неземния глас на Ваня Костова сърцата на хиляди хора.Те звучаха днес в нейна памет пред   знакови за Бургас места - „Флората", сградата на Общината, Дома на НХК, Морското  казино и Младежкия културен център...

публикувано на 07.05.21 в 13:14
Пристанище Бургас

Ангел Забуртов, ДП „Пристанищна инфраструктура": Работи се по цялостна дигитализация по логистичната верига

Вече 13 години се реализират мащабни проекти за обновяване и модернизиране на пристанищната инфраструктура в страната ни. Те се осъществяват с финансовата помощ на ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“. Това каза Ангел Забуртов, генерален директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Проект за пристанищните съоръжения..

публикувано на 07.05.21 в 13:11