Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приеха бюджета на Бургас за 2021 г.


Общинският съвет прие бюджета на Община Бургас за 2021 г. Обсъждането на документа продължи над един час. Групата общински съветници от БСП  не подкрепиха бюджета. Според тях липсват мерки за справяне с икономическите последици от Ковид кризата. От ГЕРБ посочиха, че изказванията им са по-скоро политически.

Нови проекти и промяна на заложените средства за други бяха включени в проекта за бюджет на Бургас за тази година. Те ще бъдат финансирани като се намалят парите за издръжка на общинската администрация, обясни зам.-кметът Красимир Стойчев.

Бюджетът на Община Бургас е силно повлиян от предстоящите избори. Това посочи общинския съветник от БСП Христо Панайотов. Един от основните приоритети трябваше да бъде подобряването на условията за икономическо развитие на Бургас, допълни той. „Включително мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес. Според нас в Бюджет 2021 няма достатъчно такива мерки. На второ място  - намаляване на финансовата тежест за граждани и фирми при административното им обслужване. Това може да се случи чрез оптимизиране на разходите на самото обслужване. На трето място подпомагане на младите семейства с малки деца“, допълни Панайотов. Според него бюджетът не осигурява развитие на нито един икономически сектор. „Продължаваме с дълговото бреме. Този път таванът на дълга е 55 млн лв. При близо 100 млн. лв. собствени приходи, да не се окаже, че скоро няма да можем да си покриваме заемите“, посочи той.  

Според общинските съветници от ГЕРБ, позицията на БСП е по-скоро „политическо говорене“. Според Иван Гаврилов от ГЕРБ в проекта за бюджет ясно се вижда визията за развитие на града не само през тази година. „През тази есен след масовата ваксинация се очаква светът да се върне към нормалния ритъм на живот. Ние трябва да сме готови да се възползваме максимално от икономическите възможности, които ни предстоят. Такава амбиция виждам в проектобюджета чрез предвидените средства за довеждаща инфраструктура до индустриалните зони и постоянството при разширяване на градската среда и привличането на нови инвеститори“, обясни той.

Общинският съветник Владимир Павлов направи предложение за преразпределянето на средствата за НПО-та в Бургас. Той предлага с общо 10 000 лв. да се увеличи финансирането на близо 20 от тях. Средствата ще са от намаляването на субсидията на други 2, които според него не работят достатъчно ефективно. „Едното е Фондация „Астика“, чийто бюджет  искам да се намали с 5000 лв. Това е една младежка организация, която се занимава изключително и само с организирането на купони. Другото направление, където искам да се намали бюджетът им с 5 000 лв. е Тракийското дружество „Екзарх Антим I“. Категорично съм против ние да финансираме предизборна кампания на който и да е. В момента те се занимават с политическа кампания“, поясни той.  

Според групата общински съветници от „Движение България на гражданите“ има пропуски в проекта за бюджет, но въпреки това ще го подкрепят. Те посочиха, че няма достатъчно мерки за развитие на малките населени места.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Язовир Асеновец e в готовност да поеме очакваните количества от валежи

Язовир “Асеновец,” от който Сливен се водоснабдява, количеството на водата е достигнало до 27 млн. кубични метра или около 97% от капацитета му. Очаква се да започне да прелива в малки количества следващата седмица. Това съобщи директорът на ВиК Сливен инж. Севдалин Рашев , след като по-рано днес заедно с министъра на околната среда и водите Емил..

публикувано на 17.04.21 в 16:37

БЧК - Бургас организира курс за водни спасители

37 младежи са се записали до момента в курса за водни спасители организиран от БЧК – Бургас. Заради коронавируса и ограничителните мерки провеждането му ще е с близо 2 месеца и половина забавяне. Приемът на желаещи за курсовете за „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове“ и „ Воден спасител на открити водни площи“ продължава..

обновено на 17.04.21 в 16:25

Именуват 53 улици в Бургас

53 улици в Бургас ще бъдат именувани, реши общинския съвет на отминалото заседание. Предложението на правната комисия беше три от имената да бъдат заменени с тези на Дянко Пръвчев - един от спасителите на бургаските евреи; на общественика Христо Нолчев и на революционера Илия Димушев. Общинският съветник Георги Дракалиев посочи с чии имена трябва да..

публикувано на 17.04.21 в 09:36

ЗОВ ЗА ПОМОЩ! Да помогнем на малкия Криси

 3-годишният герой Кристиян се бори с   4-ти стадий на  Абдоминален  Невробластом – Метастатичен.  В университетската болница „Света Марина” -  Варна, му откриват  туморно образувание на дясна надбъбречна жлеза. Следва лечение с осем тежки, но успешни курса химиотерапия като спасяват живота на детето. Една от най-добрите клиники в Турция –..

публикувано на 16.04.21 в 15:40
Мая Манолова

"Булевард Демокрация" - на 16 април

Новият парламент задмина всички други развлекателни предавания; сериала, в който Гопи изпра лаптопа на Ахем; както и новата Кечмания. Заседанията заприличват на някакво странно риалити, в което над 200 души викат, крещят, махат с ръце и всички са опозиция. Към момента никой не е управляващ, а вече бившият премиер спази традицията си и не се появи в..

публикувано на 16.04.21 в 14:55

Нова платена зона за паркиране в Бургас

Нова платена зона за паркиране ще бъде въведена в Бургас. Тя ще обхване улиците „Ст. Стамболов“ - „Дунав“ - „Демокрация“ - „Сан Стефано“. Синята зона ще  бъде въведена в експлоатация от понеделник, 19.04.2021 г. В офиса на ОП „Транспорт“ на ул. „Александровска“ №106 започна издаването на стикери за локално паркиране по постоянен адрес на..

публикувано на 16.04.21 в 13:46

Паметник на медиците ще има пред УМБАЛ-Бургас

Първият в България монумент в признателност към медиците и тяхната благородна професия ще бъде пред УМБАЛ-Бургас. Единственият в столицата докторски паметник е в почит  към лекарите, загинали в Руско-турската война. Проектът е на скулптора Никола Станчев и архитект Росица Йовчева.  Скулптурна група и постамент с височина близо 3..

публикувано на 16.04.21 в 12:57