Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ремонт на ключови улици в Караново и Съдиево

Снимка: Google

Основен ремонт стартира на третокласния републикански път, който преминава през цяло Караново. Там започна ремонт и на две от най-дългите улици в селото. Това информират от пресцентъра на Община Айтос.

24-километров е пътят за ремонт, който включва и участъкът от табелата на Айтос до края на селото. Проблемният от години път, ще бъде асфалтиран и напълно готов до края на м. април. В момента кипи трескава работа - пътното платно и канавките се почистват от растителност и коренища, от наноси и остатъци от старата настилка.

По общински проект и с финансиране по ПМС, започна и подготовкята за ремонта на две улици в Караново - копаят се канали, слагат се бордюри - теренът се подготвя за полагането на асфалт. Асфалтирането е планирано за м. март в очакване на подходящите температури.

"Напролет ще имаме перфектен път - от табелата на Айтос, чак до Трояново. Част от тези 24 км, които се ремонтират е и основната и най-дълга улица на Караново. Подобни проекти не са се случвали от десетилетия. От 1980 г. тук нищо не е пипнато. По настояване на кмета Васил Едрев, за ремонта на този важен за карановци и хората от общината път, се влага една сериозна инвестиция. В същото време се ремонтират и улици. Караново има голям късмет.", коментира видимо доволен местният кмет Николай Ненков.

Караново е едно от населени места в община Айтос, които ще имат нови улици по общински проект, финансиран от Министерски съвет с 1 350 000 лв. Постановлението е от м. декември 2020 г. - при спазване на всички законови процедури, след малко повече от два месеца, ремонтите на селските улици са вече в ход.

И в село Съдиево се строи ударно - улици, които никога не са виждали асфалт, вече са подготвени за полагането му. "Три са основните улици, които са включени в общинския проект за ремонт на улични и тротоарни настилки. Старата настилка е почистена, поставени са бордюрите. Хората са доволни. Тези улици не са ремонтирани сигурно от половин век. А знаете, че в Съдиево много се строи. Вдигнаха се много красиви къщи - адвокати, лекари, фармацевти, много млади хора се заселват в нашето село", разказва кметът на Съдиево Щерион Щерионов. И ни показва улиците в ремонт, край които се издигат новите домове и десетките подготвени за ново строителство терени.

Според Щерионов, интересът към закупуването на имоти  рязко е скочил, има търсене, скачат и цените. "Община Айтос прави всичко възможно да  подобрява условията на живот. Съдиево е село с бъдеще.", коментира още Щерионов.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентин Ревански

9 млн. заем тегли Община Ямбол

Дългосрочен дълг от близо 9 млн. лева предвижда да поеме община Ямбол. Със средствата ще бъдат реализирани пет обекта, сред които и цялостна реконструкция на уличното осветление. За подмяната на лампите са необходими близо  3.9 млн. лв. Малко над 1 млн. лв. са предвидени за основен ремонт на няколко улици в Централната градска част на..

публикувано на 22.04.21 в 15:31

Доброволци почистиха района около Атанасовското езеро

С лопати в ръка, винтоверт и много ентусиазъм доброволци днес се включиха в 6 –то Лагуна клийн джамбуре в Бургас. Те хигиенизират района около укритието на Атанасовското езеро и Пътеката на саблеклюна. Фондация "Биоразнообразие" избра по този начин да отбележи Деня на Земята.   Откриваме сезона тази година с нашето поредно джамбуре, разказа..

публикувано на 22.04.21 в 15:12

"Булевард Демокрация" на 22-ри април

В Денят на Земята благодарности, че е все така гостоприемна към нас и ни оставя да си вършим глупостите на нейна територията. Днес обаче в Парламента не засадиха дърво, нито осиновиха мечка, а се караха пак и отново. Съвсем разбирам защо все повече новинарски платформи предават на живо пленарните заседания. Този път, малко неочаквано Корнелия Нинова..

публикувано на 22.04.21 в 14:40

50 лв. за всички пенсионери за празниците

Всички пенсионери ще получат по 50 лв. към пенсиите си за месец май, независимо от размера на пенсиите си. Това заяви заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка.  Допълнителната сума ще бъде изплатена на близо 2 100 000 пенсионери, уточняват от МС. 

публикувано на 22.04.21 в 14:28
язовир

Сливенските язовири не създават опасност

Няма опасност при приливане на двата най-големи  язовира  в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен клон „Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов и ВиК Сливен – инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“  се изпуска контролирано, а язовир..

публикувано на 22.04.21 в 13:17

Пристигна плаващият кран за разширението на о. Света Анастасия

Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на пристана на остров Света Анастасия, информират от Община Бургас. Той ще остане тук цяло лято, но бургаският остров няма да бъде затворен за туристи. Кранът ще работи периферно в акваторията и няма да пречи на посещаемостта. Проектът, чието изпълнение вече стартира, има за цел..

публикувано на 22.04.21 в 12:05
Община Сливен

Промениха бюджета на Сливен

С 28 гласа „за“ на общинските съветници на Сливен, бюджетът на общината беше изменен. Една от причините, според кмета Стефан Радев,  са получените 2 млн. лв. в приходната част от РИОСВ във връзка с оползотворяването на отпадъците през предходните години. Радев посочи, че тези средства ще бъдат разпределени, като по-голямата част от тях ще се..

публикувано на 22.04.21 в 11:55