Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Димитров: Парите на Обзор не потъват "незнайно къде", а не достигат

Няма регистрирани допълнително избиратели за референдума в неделя. Това заяви кметът на Община Несебър Николай Димитров: Напротив, в Обзор през 2019 година право на глас са имали  1890, сега са 1780.  В Баня, Емона броят също е намален, в Раковсково, Приселци, Паницово и Козница жителите са по-малко от тези, които дадоха вота си на местните избори. Говори се , че в Паницово имало допълнително регистрирани сто човека, а то всичките са 91. Избирателните списъци са актуализирани заради предстоящите парламентарни избори след проверка от комисия и полиция.

Обзор  не може да се издържа самостоятелно като община. Трябва да помисли откъде ще дойдат пари, как ще се рекламира самостоятелно като туристическа дестинация, с какъв административен капацитет ще подготвя европроекти и как ще ги съфинансира, къде ще си изхвърля боклука и как ще си организира ежедневното сметосъбиране плюс още десетки условности.

За 2019 година приходите на кметството са  едва 2 милиона 786 хиляди лева, а разходите  му 4 милиона 309 хиляди  лева. За 2020 година  приходите- данъчни и неданъчни - достигат 1милион 940 хиляди лева , разходите  на кметство Обзор са 3 млн. 141 хиляди лева.

318 хиляди лева  е приходът от туристическия данък на Обзор, при това в силна година, уточниха несебърски общински експерти. Легловата база е 5 700 легла, за да бъде достигнати 900 хиляди нощувки трябва да има нови инвестиции в строителство и хотели, а  в един бюджет от три милиона, при това пряко сили изпълнен, резерви няма. За да бъде достигнат някакъв значим бюджет, населението на тази нова община би трябвало да плаща 3-4 пъти по –високи данъци, но те вдигнат ли се, дори с малко, събираемостта  им ще  падне . Затова  кметство Обзор и съставните селища се дотират от Община Несебър, която генерира други приходи, благодарение на това, че има Слънчев бряг, Елените...

От Несебър са категорични: Винаги сме постигали баланса с дофинансиране. Фойерверки от рода на това, че може да се разчита на  някаква продажба на  нещо си, не вършат работа. Трябва да се разчита на устойчивост на приходите.
Обзор много обича да се сравнява със съседната община Бяла, която депонира в Белослав. Всеки ден  се извършва почистване в Обзор, не два пъти седмично. Община Несебър, а не кметството,  е закупила транспортни средства за сметоизвозването за 1,4 млн. лв. Тази година ще купи още два камиона. Отделно за инфраструктура- за бетонови настилки, бетонова площадка- са дадени около 600 хиляди лева. Това е извън издръжката за заплати и горива, извън инициативата за  подземните контейнери.
Понеже  се говори,  как приходите на Обзор щели много да набъбнат с времето: скромната сума от 18 хиляди лева пристига от пазарите в Обзор, от автовишката има 120 лева приходи, наем жилища 3159 лева приходи, такива са числата. Дългосрочната тенденция от 2008 до 2020 година е следната: 16 милиона лева приходи  и дефицит 30 милиона лева.

На въпрос обоснована ли е критиката, отговорна ли е община Несебър за забавянето по дейностите за центъра и плажната алея, Димитров посочи: имаше промяна на проекта за центъра на Обзор, защото там имаше събрание и жителите си казаха своите виждания, така този проект беше преправен. За крайбрежната алея първият етап е направен, КПС е подменено, тази година ще започне избор на изпълнител за подмяна на колектора и строително- монтажни дейности.

Ние гледаме на Обзор като част от семейството на Община Несебър, ние сме една общност. Показахме документи, факти, цифри. Всички жители на община Обзор  и съставните селища са с ясна гражданска позиция и принос в развитието  на населените си места, знам, че всеки ще направи разумен избор.  В такива трудни времена сплотеността помага, доказвали сме го  много пъти. Референдумът ще мине, да запазим добротата и да можем да се гледаме в очите като се поздравяваме,  призова  Димитров. Той подготвя Обществен съвет, в който да  участват и жителите на съставните селища.

Разходите за референдума са  около 50 хиляди лева – за отпечатване на бюлетини, за  секционните избирателни комисии, за  консумативи. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма пострадали при катастрофата на пътя Бургас – Созопол

Няма пострадали при катастрофата на пътя Бургас – Созопол, съобщиха от полицията. Пътят не е затварян. Катастрофата стана след обяд между три автомобила след отбивката за квартал „Крайморие“.

публикувано на 20.04.21 в 16:00

Още една детската площадка изградиха в "Изгрев"

Между блокове 38-39-40 в к-с „Изгрев“ Община Бургас извърши на няколко етапа благоустрояване, изцяло съобразено с желанията на местните жители.Там вече има изграден  паркинг за 100 места с озеленяване край него. А п реди броени дни бе завършена нова детска площадка с пейки за отдих  Там ще бъдат нарисувани върху повърхността различни детски игри за..

публикувано на 20.04.21 в 14:01

Поставиха плакет, посветен на доброволците в борбата с Ковид-19 в Бургас

Плакет, посветен на всички доброволци , участвали в борбата с Ковид-19 e поставен от днес в Културния дом на Нефтохимика в Бургас. Инициативата е на Фондация „Астика“, която е организатор на националния конкурс „Доброволец на годината“. Голямата ни награда в категория „Хуманитарни дейности“ тази година ще бъде посветена на доброволците,..

публикувано на 20.04.21 в 12:50
Анхиалци на фронта по време на Първата световна война

Историческият музей в Поморие с призив за събиране на снимки и документи от войните

Историческият музей в Поморие организира изложба по повод 110 години от началото на Балканската война. От там се обърнаха с призив за даряване на снимки и документи,свързани с участието на жители от общината във войните за национално обединение.  Идеята на музея е чрез изложбата да се припомнят славните победи и храбростта на..

публикувано на 20.04.21 в 12:48

Общината закупи видеоувеличител, който ще улесни хората със зрителни проблеми

Общинска администрация спечели финансиране за подобряване условията на труд и обслужване на жителите  и гостите на града. С тях ще бъде закупен преносим видеоувеличител, който да се използва както от работещите експерти, така и от граждани с временно или трайно намалено зрение.   Устройството е подходящо допълнение към внедрените в работата на..

публикувано на 20.04.21 в 12:05

Ромски катун притеснява жители на Созопол

Жители на Созопол алармират за незаконно самонастанили се роми в покрайнините на града и местността Мечките. Пришълците от катуна създават редица проблеми, жалват се хората. По информация на местните жители ромите идват от бургаския квартал "Горно езерово".  Преди година и половина е имало само две семейства, но постепенно е започнало..

публикувано на 20.04.21 в 10:44
Снимката е илюстративна

145 години от началото на Априлското въстание

Априлското въстание от 1876 година е въоръжено въстание на българите в Османската империя. Избухва преждевременно на 20 април в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило..

публикувано на 20.04.21 в 09:47