Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливенският митрополит Йоаникий се обяви против паметника на Боян Мага

Православната църква в България се обяви против паметника на Боян Мага, който бе поставена преди дни в Зоната за обществен достъп в Бургас. 

В свое изявление Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий изразява своето възмущение от факта, че  тя е поставена на публично място, без тази инициатива да е била предмет на обсъждане с обществеността  и отговорните институции. 

"Боян Мага не е личност с национална, регионална или местна историческа значимост, а напротив - той е фигура от родната ни история с оскъдна и неясна биография, противоречив живот и съмнително достойнство. Той е символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене", се казва в изявлението на Сливенския митрополит Йоаникий.

Негово Високопреосвещенство изтъква, че Боян Мага е обявен за един от родоначалниците на богомилството. Той припомня, че богомилската ерес е осъдена от българската държава и Църква на Бориловия събор през 1211 г. в Търново.

"Озадачава ни фактът, че вместо на Морската гара да бъде поставен паметник свързан  със св. Николай Чудотворец - покровител на град Бургас и на морското дело, там е сложено антицърковното изображение на Боян Магьосника. А то не само че отблъсква с излъчването си, но и представлява пропаганда на магическите практики, окултизма и сатанизма", смята Йоаникий. 

Владиката настоява да се отмени предстоящото откриване на скулптурата на Боян Мага и тя да бъде демонтирана без да се поставя на публични места в епархията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

За Боян Мага, масонските символи и как една скулптура просто изникна

Една любопитна скулптура се появи преди дни в Зоната за обществен достъп в Бургас и буквално взриви общественото мнение. Леко стряскащата визия на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче и масонски символи в основата, доведоха до сериозни..

публикувано на 17.02.21 в 14:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три обществени обсъждания днес в Царево по важни за региона проекти

Три обществени обсъждания ще се проведат днес в читалище „Георги Кондолов“ в Царево по важни за региона проекти. Обществено обсъждане на концепцията за „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на Югоизточния регион..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще..

публикувано на 18.04.24 в 08:40

Възможни са аномалии във водоподаването в Поморие

Аномалии и спиране на водоподаването са възможни днес в Поморие от 8.00 ч. до 16.00 ч., съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е отстраняване на авария  на главния довеждащ водопровод. 

публикувано на 18.04.24 в 08:08

В Бургас няма сигнали за опасната гъсеница, готови сме да реагираме

Към момента в Бургас няма сигнали за разпространение на опасната гъсеница борова процесионка.  Дезинфекционна станция разполага с необходимите препарати и има готовност да реагира при появата й в морския град.  В много градове у нас вече се..

публикувано на 18.04.24 в 08:05

На 2 май учениците няма да учат и в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че 2 май- четвъртък ще бъде неучебен ден за бургаските ученици. „Днес издадох заповед, заради многото подадени искания от родители и ученици до мен и до самите училища. Получих уверения от директори на училища, че..

публикувано на 17.04.24 в 20:30

С благотворителен базар събират средства за нов паметник на Левски в Бургас

Фондация "Гордите българи" ще проведе православен благотворителен базар тази неделя.  На него ще се продават икони и православна литература. Набраните средства ще са за изграждането на паметник на Васил Левски в морския град.  Чрез благотворителен..

публикувано на 17.04.24 в 18:58

Форум за идеи за развитието на Болярово се проведе днес

Стратегията за развитие на Болярово трябва да бъде разработена по време на реализацията на международен проект. Той цели създаване на местни общности, които да спазват културното наследство и традиции в пограничните общности на пет страни...

публикувано на 17.04.24 в 17:36