Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сливенският митрополит Йоаникий се обяви против паметника на Боян Мага

Православната църква в България се обяви против паметника на Боян Мага, който бе поставена преди дни в Зоната за обществен достъп в Бургас. 

В свое изявление Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий изразява своето възмущение от факта, че  тя е поставена на публично място, без тази инициатива да е била предмет на обсъждане с обществеността  и отговорните институции. 

"Боян Мага не е личност с национална, регионална или местна историческа значимост, а напротив - той е фигура от родната ни история с оскъдна и неясна биография, противоречив живот и съмнително достойнство. Той е символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене", се казва в изявлението на Сливенския митрополит Йоаникий.

Негово Високопреосвещенство изтъква, че Боян Мага е обявен за един от родоначалниците на богомилството. Той припомня, че богомилската ерес е осъдена от българската държава и Църква на Бориловия събор през 1211 г. в Търново.

"Озадачава ни фактът, че вместо на Морската гара да бъде поставен паметник свързан  със св. Николай Чудотворец - покровител на град Бургас и на морското дело, там е сложено антицърковното изображение на Боян Магьосника. А то не само че отблъсква с излъчването си, но и представлява пропаганда на магическите практики, окултизма и сатанизма", смята Йоаникий. 

Владиката настоява да се отмени предстоящото откриване на скулптурата на Боян Мага и тя да бъде демонтирана без да се поставя на публични места в епархията. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

За Боян Мага, масонските символи и как една скулптура просто изникна

Една любопитна скулптура се появи преди дни в Зоната за обществен достъп в Бургас и буквално взриви общественото мнение. Леко стряскащата визия на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче и масонски символи в основата, доведоха до..

публикувано на 17.02.21 в 14:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Маринка вече се захранва с ток от "Меден рудник"

Село Маринка вече има резервно ел. захранване. Това става месец и половина след входиране на подписка срещу честото спиране на тока в населеното място.  В края на март над 400 жители на село Маринка внесоха протестна подписка в ЕВН..

публикувано на 19.04.21 в 16:00

"Булевард Демокрация" - на 19 април

Ако се чудите къде да намерите плана за възстановяване и устойчивост – в замунда вече е качен. Не съм го свалил, така че не знам дали е вариантът от днес. Оказа се, че въпреките дадени (според публикации) 2 млрд. лв. за елекронно управление,..

публикувано на 19.04.21 в 15:03

БЧК - Бургас организира курс за водни спасители

37 младежи са се записали до момента в курса за водни спасители организиран от БЧК – Бургас. Заради коронавируса и ограничителните мерки провеждането му ще е с близо 2 месеца и половина забавяне. Приемът на желаещи за курсовете за „Воден..

обновено на 19.04.21 в 14:28

Почина проф. д-р Мими Стойчева, която ръководи Медицинския колеж

Академичната общност в Бургас изгуби голямо име в сферата на медицината – проф. д-р Мими Стойчева. Тя беше ръководител на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. По повод нейната кончина, кметът Димитър Николов изразява своите..

публикувано на 19.04.21 в 12:28

Благоустрояват пространството около бл.46 в к-с „Братя Миладинови“

Стартира изпълнението на проект за благоустрояване на пространството около бл.46 в к-с „Братя Миладинови“. Той е финансиран с общински средства по програмата "Моят град, моят квартал, моята улица". Зад бл.46 има хубави стари дървета, като ще бъдат..

публикувано на 19.04.21 в 10:47

Няма отчетено замърсяване на въздуха през изминалата седмица

По данни от РИОСВ и Община Бургас за периода от 12 до 18 април не са регистрирани превишения на средночасовите /СЧН/ и на средноденонощните норми /СДН/ на контролираните замърсители. На територията на община Бургас за периода са действали 2 автоматични..

публикувано на 19.04.21 в 10:41

Жители на "Горно Езерово" почистиха брега на езеро „Вая“

Жители на бургаския квартал "Горно Езерово" почистиха в неделя брега на езеро „Вая“. Инициативата е на Академия за бойни изкуства „Хикари“ и Сдружение на риболовците „Бургаски езера“, а резултатът е по-чист бряг и заредени с ентусиазъм за нови постижения..

публикувано на 19.04.21 в 10:11