Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливенският митрополит Йоаникий се обяви против паметника на Боян Мага

Православната църква в България се обяви против паметника на Боян Мага, който бе поставена преди дни в Зоната за обществен достъп в Бургас. 

В свое изявление Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий изразява своето възмущение от факта, че  тя е поставена на публично място, без тази инициатива да е била предмет на обсъждане с обществеността  и отговорните институции. 

"Боян Мага не е личност с национална, регионална или местна историческа значимост, а напротив - той е фигура от родната ни история с оскъдна и неясна биография, противоречив живот и съмнително достойнство. Той е символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене", се казва в изявлението на Сливенския митрополит Йоаникий.

Негово Високопреосвещенство изтъква, че Боян Мага е обявен за един от родоначалниците на богомилството. Той припомня, че богомилската ерес е осъдена от българската държава и Църква на Бориловия събор през 1211 г. в Търново.

"Озадачава ни фактът, че вместо на Морската гара да бъде поставен паметник свързан  със св. Николай Чудотворец - покровител на град Бургас и на морското дело, там е сложено антицърковното изображение на Боян Магьосника. А то не само че отблъсква с излъчването си, но и представлява пропаганда на магическите практики, окултизма и сатанизма", смята Йоаникий. 

Владиката настоява да се отмени предстоящото откриване на скулптурата на Боян Мага и тя да бъде демонтирана без да се поставя на публични места в епархията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

За Боян Мага, масонските символи и как една скулптура просто изникна

Една любопитна скулптура се появи преди дни в Зоната за обществен достъп в Бургас и буквално взриви общественото мнение. Леко стряскащата визия на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче и масонски символи в основата, доведоха до сериозни..

публикувано на 17.02.21 в 14:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на..

публикувано на 26.04.24 в 13:18

Ученици от Айтос ще запишат родовата си история

Стартира проектът "Моят роден край в семейните спомени", който се осъществява от Регионалния исторически музей в Бургас и СУ „Христо Ботев“ –  Айтос. Той има за цел да осветли интересни факти, свързани с историята на града и да представи населени места в..

публикувано на 26.04.24 в 11:44

"Движение на българските майки" - Бургас провежда Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Георги Бърдаров и Симеон Идакиев част от най-големия географски фестивал у нас

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална..

публикувано на 26.04.24 в 08:46

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва..

публикувано на 26.04.24 в 08:40

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите..

публикувано на 26.04.24 в 08:40

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

Тридневен благотворителен базар започва днес в Несебър. Той е в подкрепа на 6 - годишния Марти, който има нужда от лечение в чужбина, а семейството му няма възможност да осигури нужните за това средства. Базарът предлага цветни сувенири,..

публикувано на 26.04.24 в 08:20