Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургаският депутат Димитър Бойчев: Санирането ще продължи да е приоритет на правителството

Висока енергийност на сградите и повече инвестиции в тази посока, поиска от парламентарната трибуна бургаският депутат Димитър Бойчев. Според него, сградите трябва да бъдат обновявани, да са с по-добри енергийни характеристики и гражданите да виждат реалните ползи от промените. 

"Това е и целта на Законопроекта за енергийна ефективност (ЗЕЕ). Заложено е и разработване на Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради с хоризонт на изпълнение 2050 г. Според проекта й до 2050 г. трябва да бъдат обновени 60% от жилищния фонд в България и близо 17% от нежилищния. Това ще доведе до спестяване на 7329 GWh енергия годишно. По този начин санирането продължава да е приоритет на правителството“. Това заяви народният представител Димитър Бойчев, който е председател на Комисия по енергетика. Той представи пълния текст на законопроекта, който днес бе гласуван на второ четене в парламента", каза Бойчев.

Той обърна внимание, че промените са сред приоритетите на ЕС във връзка с т.нар. Зелена сделка. Свързани са с постигането на икономика с нулеви емисии. Бойчев допълни още, че стратегията предвижда мерки за строителство на нови сгради и трансформиране на съществуващи в сгради с близко до нулево потребление на енергия, подобряване на енергийните характеристики на жилищните и нежилищните сгради и въвеждането на интелигентни технологии в сградния сектор.

Бойчев изтъкна, че санирането има и многобройни други положителни ефекти, посочени в стратегията. Един от тях е, че продажната стойност на апартаментите в санираните сгради се повишава поне с 10-15% в сравнение с преди мерките. Също така се намалява зависимостта от внос на енергийни суровини.

Бургаският депутат бе категоричен, че ясно е разписан ангажиментът както на общините, така и на държавата и държавните предприятия за покриване на критериите по енергийната ефективност. „Това се отнася за разчетите на бюджетите за покриването им. Един от приоритетите на правителството е санирането и енергийната ефективност, затова и ангажименти са ясно разписани с планове и бюджетно обезпечаване в текстовете. Ще се повиши конкурентоспособността на икономиката, намаляване на емисиите на парникови газове и подобряване на жизнения стандарт.“, допълни бургаският депутат.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Браншът с призив за спасяване на летния туристически сезон

Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив за спасяването на летния туристически сезон до министерството на туризма и премиера Борисов. В него са поставени 6 приоритета. Междувременно от бранша алармират за масови анулирания на румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полети за месеците..

публикувано на 08.04.21 в 13:03

Петър Ганев: "Не може да се говори за сериозна инфлация"

В икономически план, в момента се отчита повишена несигурност. Коментарът е на Петър Ганев от института по пазарна икономика. По думите му на практика това зависи в много по-голяма степен от развитието на пандемията, от мерките, както и от това, което се случва в Европа. Влияние оказва и неяснотата от това дали ще има ново правителство или..

публикувано на 08.04.21 в 12:51

Крепостта Русокастро или как се развива устойчив туризъм в Камено

Крепостта Русокастро вече привлича повече посетители  след изградената зона за отдих и рекреация в подножието й. В момента се работи по ремонта на пътя до върха. Проектите се финансират по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Европа 2014-2020 България - Турция.  Доскоро мястото не бе толкова популярно, защото до него се..

публикувано на 07.04.21 в 08:00

Жители на съставните селища плащат данъците си и по местоживеене

Жители на съставните селища на община Бургас, ще могат да платят данъците си по места. Данъчната кампания предвижда посещение на отделните население места по определен график.  ДАТА СЕЛИЩЕ 08.04.2021 с. Миролюбово 09.04.2021 с. Брястовец 12.04.2021 с. Изворище 13.04.2021 с. Маринка 14.04.2021 с...

публикувано на 05.04.21 в 12:08

Бургаски фермерски пазар на площад "Тройката"

Бургаски фермерски пазар се провежда и в днешния ден на площад Тройката. Той ще се организира в петък и събота, през седмица. Предлагат се качествени хранителни продукти от местни производители. Има хляб и хлебни изделия, млечни продукти,   традиционни месни деликатеси , зеленчуци и плодове, натурална козметика без консерванти, бутикови..

публикувано на 03.04.21 в 08:54

Пускат движението в ремонтирания шесткилометров участък от АМ „Тракия"

Днес около 10 ч. се пуска движението в ремонтирания 6 км участък от автомагистрала „Тракия“ от общо 16,5 км, които се обновяват в момента. Строителните работи започнаха в началото на февруари и утре се възстановява преминаването в отсечката между връзката за АМ „Марица“ и пътен възел „Чирпан“. Ремонтът на останалата част от трасето до пътен възел..

публикувано на 02.04.21 в 09:05

Сцена и зрителски трибуни за лодкостоянка "Крайморие"

 В средата на април  се очаква  сглобяемата сцена.  Новите придобивки идват с финансиране от проект.   По време на събитията сглобяемите трибуни и сцена ще бъдат разположени в южната част на красивата нова лодкостоянка, която се превръща в една от емблемите на "Крайморие". Мястото не е избрано случайно. То се намира в непосредствена близост до морето и..

публикувано на 01.04.21 в 16:25