Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свъртяни* повеждат листите в Бургас

Снимка: Радио Шумен

В навечерието на парламентарните избори – горещи страсти около реденето на листите за депутати. Оказва се, че почти всички формации няма да имат местни водачи, дори ГЕРБ, които винаги са залагали на хора от региона.

Изненадата в ГЕРБ е най-голяма, тъй като управляващата партия винаги е имала местни водачи. Тежката дума от София този път е натежала и от централата им спускат за водач не само човек, който не е от региона, но дори не е от партията. Почти сигурно е, че листата ще поведе бившия издател на най-известното еротично списание - Любен Дилов – син от „Гергьовден“. Очаква се на второ място в листата също да не е местен човек, но от ГЕРБ. Най-интересната политическа интрига е, че в листата няма да има кандидати от СДС, въпреки подписаното между двете партии споразумение. Източници на БНР-Бургас разказаха, че на Вълчо Чолаков и Дончо Златев са им предложени задни места, които не удовлетворяват сините.

БСП обявиха отдавна листата си, но там спазиха традицията водачът да не е местен и отново да е Петър Кънев. И, докато социалистите бяха първите, които наредиха кандидатите си, не така стоят нещата в другите партии.

От „Има такъв народ“ пазят оглушително мълчание. Най-спряганото име за водач също ще дойде от София. Сценаристът Ивайло Вълчев е родом от Бургас, въпреки че животът му вече е свързан със столицата.

„Демократична България“ също пазят мълчание, защото и там текат сериозни разговори между коалиционните партньори. До последно нищо не се знае в тази формация. Едното от спряганите имена е Христо Иванов, но е твърде вероятно той да поведе листи в Пловдив и София, в лидерската битка. Възможно е тук да прати „дясната си ръка“ Иво Мирчев. IT специалистът също няма нищо общо с региона – родом е от Добрич, бизнесът му е в София.

За първи път местен човек ще поведе листата на ДПС. По информация на gramofona.com това ще е депутатът Севим Али. 

Единствено коалицията с нестандартното, да речем, име „Изправи се! Мутри вън!“ ще заложи на местен кандидат. Най-възможният водач на листата им е Живко Табаков.

Водач не от София, а от Брюксел, се чака и за ВМРО. Най-вероятно евродепутатът Ангел Джамбазки ще оглави списъкът с кандидат – депутати в Бургас, но едва ли би заменил европейския с българския парламент. В челните места ще са местния лидер Георги Дракалиев и изненадата – Георги Манев, председател на Средна европейска класа.

НФСБ, най-вероятно, ще заложат на Валери Симеонов.

И от партията на Цветан Цветанов залагат на човек, който не е от региона. Виктор Серафимов ще води листата в Бургас. Той е доктор по международно право и международни отношения, в момента е студент по „Бизнес администрация“ в Американския университет. Серафимов е бил в управителните съвети на БНР и БНТ.

Няма да е местен и водачът на партия „Възраждане“. Цончо Ганев идва от Варна за втори път, след като бе начело на листата на партията и на предните парламентарни избори. 

--------------------------------

*свъртян е жаргонна дума за човек, който не е от съответното населено място. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП подкрепи кандидатурата на Румен Радев за президент

Националният съвет на БСП ще подкрепи кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. На днешното присъствено заседание на Националния съвет на левицата бе приета работна група. Тя ще води разговори с президента, в която влизат лидерът на БСП Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин и други. Преди заседанието представители на..

обновено на 17.04.21 в 15:46

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на новоизбрания..

публикувано на 13.04.21 в 09:29

ЦИК обяви имената на всички депутати

Централната избирателна комисия  обнародваи имената на всички депутати за 45-ото Народно събрание след като  кандидатите, избрани от повече от един район,  обявиха  окончателно  от кой предпочетен район ще влязат. 2-и МИР - Бургас (14 мандата) ГЕРБ-СДС Любен  Дилов, Ивелина  Василева, Деница Николова, Димитър Бойчев Има такъв народ Ивайло Вълчев,..

публикувано на 11.04.21 в 12:06
адвокат Михаил Хаджиянев

Адвокат Михаил Хаджиянев: Допълнително обучение на членовете на СИК или опростяване на протоколите

Основният проблем при гласуването в чужбина е, че в две от страните, където сънародниците ни имат най-голямо желание да гласуват – Великобритания и Турция, има ограничение на броя на секциите. Това каза в ефира на БНР Бургас адвокат Михаил Хаджиянев, експерт в изборното законодателство . Той припомня, че страните извън ЕС имат право..

публикувано на 10.04.21 в 10:46

Табаков: Има хоризонт за бъдещо правителство

Много важно е да се намери диалог във всички формации, коментира в студиото на БНР – Бургас Живко Табаков. Той и Драгомир Ошавков бяха избрани от листата на  „Изправи се! Мутри вън“ от бургаския избирателен район. Има хоризонт за бъдещо правителство, добави Табаков. Като едно от важните неща по които трябва да се работи в новия парламент, той..

публикувано на 09.04.21 в 16:44

Митко Иванов: Това бяха изборите с най-много изненади

Това бяха изборите, които донесоха най-много изненади. Това коментира пред БНР – Бургас общественикът Митко Иванов. Много неща на тях се случиха за първи път, каза той и добави: „ Партия, на която 1% не ѝ достигна да влезе в парламента, има лидер, който е следствен и не се намира в България. Това, само по себе си, е феномен. Мисля, че..

публикувано на 09.04.21 в 13:40

ЦИК обяви разпределението на мандатите в новия парламент

Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото 45-то  Народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. Гласувалите на парламентарния вот за ГЕРБ-СДС са 26,18%...

публикувано на 09.04.21 в 08:23