Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С SMS-и ще ни информират за спешни и извънредни ситуации

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за електронните съобщения. Те предвиждат до средата на 2021 г. всеки жител на даден район да може да получава съобщения на телефона си при спешни и извънредни ситуации. Тази възможност за известяване ще бъде свързана с телефон 112 и със системите за сигнализация, които се използват в момента. Съобщенията за опасност ще се разпространяват чрез мрежите на мобилните оператори.

Народният представител от ГЕРБ Иван Вълков,който е член на парламентарната Комисия покомисията по транспорт, информационни технологии и съобщения представи основните моменти в закона. „С промените в Закона за електронните съобщения целим осигуряване на по-ефективно използване на радиочестотния спектър, развитие на пазара на електронните съобщения. България е с поглед напред към осигуряване на още по-високоростен интернет в населените места и стабилна връзка. През следващите години правителството ще положи още по-големи усилия за насърчаване на инвестициите в мрежи с много голям капацитет в синхрон с Регулаторната рамка на ЕС. Работи се за насърчаване на инвестициите в мрежи с много голям капацитет поради изключителната им важност за постигане на устойчив икономически растеж в условията на цифровизация на икономиката“.

Според Вълков важен акцент в закона е, че правилата за защита на потребителите ще се прилагат и за услуги, предоставяни по интернет. „С други помени бързият интернет се включва в универсалната услуга. Това означава, че доставчиците ще трябва да осигуряват такъв за всеки, независимо къде живее. Бързият интернет трябва да дава възможност да се ползва безпроблемно имейл, търсачки и онлайн банкиране например. Услугата трябва да е с достъпна цена, а Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще определя кой оператор ще има задължение да я предоставя. Възможно е да има повече от един доставчик и да се направи разделение на географски принцип“, поясни бургаският депутат.

С приетите изменения срокът за използването на радиочестотния спектър не може да е по-кратък от 15 години с възможност за удължаване най-малко до 20 години. Дефинира се и споделеният достъп до радиочестотен спектър при условията на задължително споразумение. Друга законова поправка предвижда възможност една от включените в пакет услуги да бъде прекратена и да се ползва от друг доставчик. В такъв случай при предсрочно прекратяване на договора за пакетна услуга ще се плаща неустойка само за тази част, която няма да се ползва, например за интернет или за телевизия, а не за цялата стойност на договора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас ще е домакин на конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Бургас ще бъде домакин на 11-я годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Събитието ще се  проведе на 9-и и 10-и септември под мотото „Устойчиво развитие на здравния туризъм в България - възможности и предизвикателства“ и ще е под патронажа на президента Румен Радев.  "Ще поставим темата на този форум, свързана с устойчиво..

публикувано на 08.09.24 в 12:06

Разходка с екскурзовод ще се проведе днес в Несебър по маршрута „Духовен път“

Безплатна панорамна разходка с екскурзовод ще се проведе днес в Несебър по маршрута „Духовен път“, съобщават от Общината.  Повод е Международният ден на солидарност на градовете - световно наследство.  Обиколката ще започне в 11.00 часа от Археологическия музей. 

публикувано на 08.09.24 в 08:13

Приморско и Царево в сътрудничество за устойчив ръст на туризма

Приморско бе домакин на форума  "Черноморските награди за бизнес и туризъм“, с което бе отбелязана значителна стъпка към повишаване на авторитета и разпознаваемостта не на общините по отделно, а на региона като цяло – като привлекателна и водеща туристическа дестинация. В началото на лятото  Царево бе домакин на престижните "Български туристически..

публикувано на 07.09.24 в 08:15

Делегация от Германия ще присъства на рибния фест в Царево

Партньорството на общините Царево и Барлебен датира от 2008 г., като на база на това партньорство двете общини си сътрудничат по различни направления. Пример за това е дареният противопожарен автомобил, който бе предаден на представители на Община Царево и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Царево по време на посещение в..

публикувано на 05.09.24 в 16:44

Община Поморие ще се включи в международно туристическо изложение в Париж

Общо осем туристически фирми и общини са заявили участие на българския щанд по време на международното туристическо изложение InternationalFrenchTravelMarket (IFTM) TopResa 2024.  Общините, които ще се включат са Поморие, Варна и София.  За поредна година  Министерство на туризма организира участието на дестинация България в изложението, което ще се..

публикувано на 04.09.24 в 11:30

Нови 20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България

20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България. Изпълнител на договора е "Шкода", а първият влак трябва да дойде у нас в рамките на две години, каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова. Договорът е за над половин милиард лева, които се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост. До 160 километра в..

публикувано на 04.09.24 в 11:22

Рибари не желаят резерват в Черно море от Созопол до Царево

Рибарите от Местната инициативна рибарска група "Приморско-Царево"  не одобряват създаването на морски резерват в Черно море, съобщи един от представителите на сдружението Димо Димов.Идеята е на „Грийнпийс България", според нея  защитената зона трябва да е навътре в морето от Созопол до Царево, в рамките на 570 кв. км. Говорил съм и с кметовете..

обновено на 03.09.24 в 17:50