Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Част от заведенията отвориха, бургазлии пиха кафе с приятели

| обновено на 02.03.21 в 17:20

Ден след като  отпадна забраната за работа на заведенията в Бургас все още има такива, които не са отворили. Причините са различни -липса на персонал, зареждане с  пресни продукти, обща подготовка на обектите.

Един от първите ресторанти,които отвориха на първи март, бе знаково за града  заведение в близост до Ценралния плаж. Успяхме да запазим служителите си, да получим помощ от държавата и сега очакваме клиенти, обясни собственикът му Юлиян Кулев:

След такава дълга почивка, може би, малко плахо, но като че ли повечето искат и очакват да се съберат отново позаведенията, за да могат да контактуват.

Със сигурност ще има иколеги, които няма да отварят.Дано по-бързо да мине мярката за 50 % пълняемост, защото всяка мяса си носи оборот.А ако са по-малко и персоналът е същият,това се отразява на печалбата.Не се знае дали ще има и печалба.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


От тези, които изчакаха и не побързаха да отварят, е Валентин Димитров.Той е  собственик на един от най-старите ресторанти на ул. " Богориди". В момента подреждаме и доставяме продукти. Искам всичко да е прясно, ще имаме нови неща в менюто и се надявам клиентите да останат доволни. Димитров  също е успял да задържи персонала си, който е работил преди три месеца. Няма да има съкращения, въпреки  че заведението ще работи на 50% процента от капацитетат си, обясни рестораньорът. Ще се постарая да запазя хората, да мине март, после нещата ще се подредят:

Така или иначе ние трябва да се погрижим за всички наши хора, толкова време си стояха в трудности и несгоди!Затова ще се постараем да осигурим работа на всички, дали ще правим подготовки, дали ще правим различни тестове на менюто, което ще е ново, имаме доста неща, които да правим.

Част от заведенията на Димитър Найденов също  са отворени. Трябва да създадем такава организация,че  да можем да продължим да работим и с доставката на храна у дома.Това става трудно с персонал 30-40 души, който трябва да премиене от един в друг режим на работа. Сътресенията, които предизвикват тези постоянни затваряния и отваряния се отразяват много зле на бизнеса.Надявам се, че управляващите да знят какво правят. Мног от колегите в бранша няма да издържат на още едно затваряне.Ако си мислите, че има някакво радостно въодушевление, че отваряме, не е така, подчерта той.

 Един от обектите на Найденов в мола  остава затворен:

Поне още седмица няма да може да отвори, защото се окомплектова персоналът.Има хора, през това време на затваряне са избрали да се пренасочат към други сфери и са напуснали този бранш.Трябва да наемаме нови хора, да ги обучаваме.

И Кулев, и Димитров и Найденов считат, че въпросът за ваксинирането на персонала засега не е дневен ред. Според тях това трябва да става доброволно, при желание от страна на служителите.

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ


След три месеца ограничения, бургазлии вече си припомниха какво е да седнеш с приятели на кафе . Много от тях опитаха и кулинарните предложения на ресторантите:
Тръгнали сме на кафе. Затворени сме толкова време вкъщи, да излезем малко, да се видим с приятели. Затъжихме се!
Много се пазя, с имунен дефицит съм, но днес и аз реших да разчупя вече всичко!
За първи път сядам на кафе, всичко е спокйно, сервитьорите имат маски.
Още вчера ходихме на едно заведение на плажа. Пак отиваме, спазват се мерките, най-хубавото е, че цените са нормални, не са се вдигнали!
От Австрия се върнах, ще ходя в Бургас и там и тук има мерки. Там всичко ще е затворено поне до 4 -ти април, а тук всичко е отворено.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Браншът с призив за спасяване на летния туристически сезон

Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив за спасяването на летния туристически сезон до министерството на туризма и премиера Борисов. В него са поставени 6 приоритета. Междувременно от бранша алармират за масови анулирания на румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полети за месеците..

публикувано на 08.04.21 в 13:03

Петър Ганев: "Не може да се говори за сериозна инфлация"

В икономически план, в момента се отчита повишена несигурност. Коментарът е на Петър Ганев от института по пазарна икономика. По думите му на практика това зависи в много по-голяма степен от развитието на пандемията, от мерките, както и от това, което се случва в Европа. Влияние оказва и неяснотата от това дали ще има ново правителство или..

публикувано на 08.04.21 в 12:51

Крепостта Русокастро или как се развива устойчив туризъм в Камено

Крепостта Русокастро вече привлича повече посетители  след изградената зона за отдих и рекреация в подножието й. В момента се работи по ремонта на пътя до върха. Проектите се финансират по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Европа 2014-2020 България - Турция.  Доскоро мястото не бе толкова популярно, защото до него се..

публикувано на 07.04.21 в 08:00

Жители на съставните селища плащат данъците си и по местоживеене

Жители на съставните селища на община Бургас, ще могат да платят данъците си по места. Данъчната кампания предвижда посещение на отделните население места по определен график.  ДАТА СЕЛИЩЕ 08.04.2021 с. Миролюбово 09.04.2021 с. Брястовец 12.04.2021 с. Изворище 13.04.2021 с. Маринка 14.04.2021 с...

публикувано на 05.04.21 в 12:08

Бургаски фермерски пазар на площад "Тройката"

Бургаски фермерски пазар се провежда и в днешния ден на площад Тройката. Той ще се организира в петък и събота, през седмица. Предлагат се качествени хранителни продукти от местни производители. Има хляб и хлебни изделия, млечни продукти,   традиционни месни деликатеси , зеленчуци и плодове, натурална козметика без консерванти, бутикови..

публикувано на 03.04.21 в 08:54

Пускат движението в ремонтирания шесткилометров участък от АМ „Тракия"

Днес около 10 ч. се пуска движението в ремонтирания 6 км участък от автомагистрала „Тракия“ от общо 16,5 км, които се обновяват в момента. Строителните работи започнаха в началото на февруари и утре се възстановява преминаването в отсечката между връзката за АМ „Марица“ и пътен възел „Чирпан“. Ремонтът на останалата част от трасето до пътен възел..

публикувано на 02.04.21 в 09:05

Сцена и зрителски трибуни за лодкостоянка "Крайморие"

 В средата на април  се очаква  сглобяемата сцена.  Новите придобивки идват с финансиране от проект.   По време на събитията сглобяемите трибуни и сцена ще бъдат разположени в южната част на красивата нова лодкостоянка, която се превръща в една от емблемите на "Крайморие". Мястото не е избрано случайно. То се намира в непосредствена близост до морето и..

публикувано на 01.04.21 в 16:25