Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

143 години от Освобождението на България

Община Созопол започва тържествата в 9:55 ч., с военна церемония по издигане на националния флаг на площад "Хан Крум" (пред амфитеатър "Аполония"). В 10:10 ч. е ритуалът по полагане на венци и цветя на Паметната арка на входа на градската градина. В  11:00 ч. ще бъде отслужена панихида в храм "Св. Георги Победоносец". От администрацията напомнят на всички присъстващи - жители и гости на града да спазват противоепидемичните мерки, също да носят предпазни маски и да спазват социална дистанция от 1,5м.

Община Айтос започва тържественото отбелязване на националния празник от 11.00 ч., на площад "Свобода", с ритуал за издигане на националното знаме. Веднага след това ще бъде отслужен благодарствен молебен, от отец Димитър Ингов.  В тържествата се включват също гвардейският отряд на СУ "Христо Ботев" и представителен отряд на матросите на СУ "Никола Вапцаров".

В Поморие 143-ата годишнина от Освобождението също започва от 11.00 часа, пред паметните плочи на участниците в Освободителната война, в центъра на града, с издигане на националния флаг на Република България. Свещениците от храм „Свето Рождество Богородично“ ще отслужат благодарствен молебен, а в памет на всички герои, загинали в Руско-турската  освободителна война, ще бъдат поднесени венци и цветя. В празничната програма ще участват ученици от ОУ “Христо Ботев”, ДГ “Детелина” и клуб за народни танци “Раковина”.

В Несебър от 11 часа на пл. „Жулиета Шишманова“, община Несебър ще отбележи Националния празник 3 март.  В чест на деня, поставил началото на Новата българска държава през 1878 г., небето над града тържествено ще засияе в цветовете на родния трибагреник. Светлините на уникалното шоу с дронове ще заблестят над портите на Стария Несебър в 20:30 часа. Всички граждани и гости на Община Несебър могат да наблюдават светлинното шоу на 3 март в зоната на провлака, откъдето ще имат най-добра гледка. Събитието ще се проведе при спазване на всички действащи противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването.

Община „Тунджа“ ще проведе празнична церемония при спазване на всички противоепидемични мерки. Честването ще започне от 12.00 часа пред Мемориала на загиналите руски войни и български опълченци в лесопарк „Бакаджик“.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова организация на движението на Черешова задушница

Във връзка с провеждане на т.нар. „Черешова задушница”, движението на автомобили в района на траурния парк от 07.30 ч. на 19.06.т.г. / събота/ до нормализиране на трафика ще бъде организирано еднопосочно, като МПС  ще влизат през източния вход /до бензиностанция “Петрол”/ и ще излизат през южния, на ул.”Транспортна” /главен вход/.   Улица..

публикувано на 18.06.21 в 17:20

Проект дава тласък на културния туризъм в Приморско и Визе

Развитието на културно-историческия туризъм в региона Приморско-Визе бе обсъдено на информационен форум в читалището на Приморско. На него бе представен проект „Нашето културно наследство“, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Стойността на проекта е близо 480 000 евро. С част от тях са..

публикувано на 18.06.21 в 16:23

В Средец представиха книга за 53-ти мотострелкови полк

Обновеният военен клуб в Средец събра днес генерали, офицери, сержанти и жители за тържественото представяне на книгата „53-ти мотострелкови полк гарнизон Средец“.   Военният гарнизон без съмнение дава своя отпечатък в облика на града. Затова и книгата е спонсорирана изцяло от общината, коментира кметът Иван Жабов. "Нашият град ще..

публикувано на 18.06.21 в 15:39

Пристанище Бургас ще бъде домакин на Международен морски форум

Бургас ще бъде домакин на Международния морски форум „Синьото бъдеще - наша отговорност”. Организатори са „Пристанище Бургас” ЕАД, Българска асоциация на морските капитани и компанията „Shipposible” - морско застраховане и право. Форумът ще се проведе на 25 юни - Международен ден на моряка, чиято цел е да подчертае важността на моряшката..

публикувано на 18.06.21 в 15:06

"Булевард Демокрация" - на 18 юни

В интересни времена живеем. А MMA спортовете добиват все по-широка популярност. Ето, „Хоризонт“ информира, че 50 бойци нахлули днес в Министерството на спорта, водени от Станислав Недков – Стъки, да се разберат със спортния министър колко пари е получавала съответната федерация. Че са се разбрали – разбрали са се, ама OFFNews пише, че срещата е..

публикувано на 18.06.21 в 14:53

Шофьори и експерти: Паркирането по бул. „Демокрация“ е опасно (СНИМКИ)

Паркирането по ремонтирания „Булевард Демокрация“ в Бургас е опасно. Това заявиха водачи, таксиметрови шофьори и автоинструктори. Бул. „Демокрация“е известен като най-широкия булевард в Бургас. Оттук минаваше целият трафик за Южното Черноморие през лятото, но рядко е е имало задръстване. С ремонта бе обособена бърза бус лента, а..

обновено на 18.06.21 в 14:20

Община Бургас организира кръгла маса по проекта за екологично отопление

Община Бургас организира кръгла маса по темата за преминаване към екологично отопление в домакинствата, което се осъществява по Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” - LIFE-IP CLEAN AIR, с финансовия принос на Програма LIFE на Европейския съюз. Събитието ще се състои на 22 юни,..

публикувано на 18.06.21 в 12:30