Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Акве Калиде привлича туристи от цял свят с лечебната свойства на водата


Значителен ръст на туристите в Акве Калиде се наблюдава през последните години, посочва управителят на туристическия комплекс Весела Христова. Лечебните свойства на водата привличат организирани групи от цял свят. Комплексът е атрактивен и заради историята на мястото.

3D мапинг на 8 езика в музея на комплекса разказва за Минералните бани през вековете. Информация с аудио файлове ва 4 езика е достъпна до Амфитеатъра. „Идват много организирани групи туристи от страната и чужбина. От българските преобладаващите са ученици като повечето са от Северна България. От чуждестранните туристи най-голям дял имат поляците, след тях са руснаците и англоговорящите. Има също така интерес от немски, турски, френски и чешки туристи“, допълва Христова.

Чуждестранните туристи проявяват изключителен интерес към минералната вода на мястото. Често дори се спират да си налетят от чешмите в туристическия комплекс. Минералната водата на Акве Калиде е термална с температура от 41 градуса като е препоръчително да се охлади с 2-3 градуса преди консумация. Водата е алкална с pH 9.73 и е слабо минерализирана. За разлика от други извори, водата няма хлор, а е богата на натриеви йони.

Подходяща е за питейно лечение, но не се препоръчва за ежедневна консумация, тъй като съдържа по-високо количество флор.Препоръчителните курсове на лечение са 20-дневни с 200 ml 2-3 пъти дневно, не повече от 2 или 3 пъти в годината. Помага при проблеми със стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната и бъбречно-отделителната системи.

„Силата на нашата вода е при външното балнеолечение. Тя оказва благоприятно въздействие върху кожа, стави, мускули, опорно-двигателна и нервна системи. След допир с водата, я усещате като след намазване с крем“, разказва Христова.

Периодично се извършва скрининг и мониторинг на качествата на водата от чешмите. В момента с минералната вода на Акве Калиде се захранват два балнеосанаториума. Преди около месец стартира проект на община Бургас, с който започна изграждането на модерна сграда на Туристическия комплекс. На първия етаж ще има експозиционна зала, където ще бъдат изложени артефактите, открити в района. На втория етаж ще има действаща реплика на римска баня. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екобомба цъка на плаж Обзор юг

Хотелиери от Обзор се оплакват, че туристическияj сезон е застрашен. Те се опасяват, че при запълване на базите отпадни води ще се излеят на плажа. Причината е повреден колектор от канализационната система.  За втора поредна година хотелиери с обекти на плаж юг в Обзор посрещат туристическия сезон с нерешени проблеми в..

публикувано на 22.04.21 в 14:43

Природният газ поскъпва с 16% през април

Окончателно природният газ поскъпва с 16% през април, реши Комисията за енергийно и водно регулиране.  Днешното решение влиза в сила със задна дата и през този месец синьото гориво ще струва 33,19 лева за мегаватчас без такси.  Постановяването на цената се забави, защото малко преди парламентарните избори енергийното министерство започна проверка на..

публикувано на 21.04.21 в 14:49

Инж.Димитър Дудренов: Новият катамаран е с пътнически салон за 24 души

Катамаран, произведен в Царево, беше спуснат на вода с първи проби в морското пристанище. Идейният проект е от 2018-та година, първоначално е трябвало да бъде завършен през  ноември 2020-та, обясни за БНР Бургас инж.Димитър Дудренов, корабостроител във Варна и проектант на пътническия кораб с работното име D 258: "Работихме доста върху..

публикувано на 20.04.21 в 18:14

Тематичните уикенди се завръщат в Бургас

Тематичните уикенди се завръщат в Бургас, съобщават от Община Бургас. И тази година морският град ще предложи богата събитийна програма, допълнена с атрактивни предложения от местата за настаняване, ресторантите, различните атракциони и множество свободни артисти. Още в първите дни на май месец започват Дните на цветята в Бургас, в рамките на които..

публикувано на 20.04.21 в 11:41

От 4 -ти май влиза в сила зелена зона от Пристанището до Турското консулство

От 4 -ти май в Бургас ще бъде въведена в сила хибридна зона  за паркиране в Бургас.Това означава, че синята зона  от Турското консулство  до входа  Пристанището по протежение на Морската градина ще бъде заменена от зелена. Така паркирането през почивните дни ще бъде платено.Ще поставим указателни табели, обясни Андрей Рунчев, управител на ОП"..

публикувано на 19.04.21 в 14:31

Първите израелски туристи пристигат в четвъртък

Първите израелски туристи се очаква да пристигнат през тази седмица у нас. Заради изискванията за ПСР тестове и силната конкуренция на други държави очакванията за сезона са песимистични, коментира почетния консул на Израел в Бургас Орлин Мандов. „До момента има близо 100 резервации първия полет от Израел.  Той е планиран да пристигне..

публикувано на 19.04.21 в 13:02

Проекти до 100 000 лв. очакват от МИРГ „Несебър“

Проекти до 100 000 лв. могат да бъдат финансирани по линия на Местната инициативна рибарска група „Несебър – Месемврия“. Могат да кандидатстват граждани и фирми извършващи дейност в сектор „рибарство“ или представляващи интересите на хора от сектора. Сред допустимите мерки са закупуване на машини, създаване на нови продукти и услуги и..

публикувано на 18.04.21 в 14:55