Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Созопол ще има паметник на ЛевскиОбщина Созопол е с патриотична инициатива, за целта обяви дарителска кампания за изработването на паметник на Васил Левски. Кметът Тихомир Янакиев и главният архитект Радост Георгиева определиха и локацията на бъдещият бюст -паметник. Най-подходящото място е в градската градина на Созопол, около фонтана. Мотивът е, че мястото е любимо както на жителите на града, така и на хилядите туристи, които го посещават всяка година, и има достатъчно пространство за събиране на хора при ритуали за полагане на венци и цветя. За самата инициатива кметът Янакиев обясни:


"По предложение на председателя на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов, съветниците приеха докладна записка, с която се възлага на общината да организира поставянето на паметник на Васил Левски, както и на героите на България, защото имат голямо значение за нашата история. Това е и основателна причина община Созопол да го направи. 
Втората ни инициатива е съществуващата паметна плоча на полк.Лермонтов да бъде развита. Знаете, че се навършиха тази година 143 години от Освобождението на Созопол от османство владичество. Символиката е в това, че Лермонтов със своя "летящ отряд" е освободил една голяма част от територията, която се намира на юг от Стара планина, по крайбрежието на Черно море, включително и град Созопол. За мен специално, паметната плоча на полковника в този си вид не отговаря на значимостта на събитието, на подвига и на саможертвата на тези войници, които са донесли свободата на града ни. Честно е според мен, както е и наложително да бъде изградено нещо ново и което ад е по-значимо, по-красиво и отговарящо на значимостта на събитието. "


По изработката на паметника на Васил Левски вече работи именитият художник Иван Бахчеванов, а макет на творбата може да бъде разгледан в Художествената галерия. Бронзовият бюст ще бъде разположен на каменен постамент, а височината на творбата ще бъде  2,70м, уточни Тихомир Янакиев:

"Бахчеванов дарява свои негови проекти. Те са изключително красиви. Един друг негов проект осъществихме в местността "Света Марина", т.нар. Паметник на подводничарите. Средствата са събрани от дарителство. Мисля, че това са едни добри инициативи. "


Необходимата сума за изработка на паметника е 13 000 лв. Паралелно с даряването на тези средства, има и друга кауза за  изграждане паметник на Лермонтов.

Банкова сметка на Община Созопол при Централна Кооперативна банка:

IBAN: BG 54 CECB 97908479 9626 02

Код по Вид плащане: 445100


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
язовир

Сливенските язовири не създават опасност

Няма опасност при приливане на двата най-големи  язовира  в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен клон „Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов и ВиК Сливен – инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“  се изпуска контролирано, а язовир..

публикувано на 22.04.21 в 13:17

Пристигна плаващият кран за разширението на о. Света Анастасия

Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на пристана на остров Света Анастасия, информират от Община Бургас. Той ще остане тук цяло лято, но бургаският остров няма да бъде затворен за туристи. Кранът ще работи периферно в акваторията и няма да пречи на посещаемостта. Проектът, чието изпълнение вече стартира, има за цел..

публикувано на 22.04.21 в 12:05
Община Сливен

Промениха бюджета на Сливен

С 28 гласа „за“ на общинските съветници на Сливен, бюджетът на общината беше изменен. Една от причините, според кмета Стефан Радев,  са получените 2 млн. лв. в приходната част от РИОСВ във връзка с оползотворяването на отпадъците през предходните години. Радев посочи, че тези средства ще бъдат разпределени, като по-голямата част от тях ще се..

публикувано на 22.04.21 в 11:55
WWF България

В Деня на Земята WWF призовава да бъдем отговорни към планетата

В днешния Международен ден на Земята природозащитната организация WWF призовава да опазваме планетата, както и пъстрия растителен и животински свят, който тя поддържа. Денят на Земята е кулминацията в кампанията на WWF България “Месец на Земята”, която природозащитната организация посвети на грижата за мечките у нас. „Природата ни осигурява..

публикувано на 22.04.21 в 08:52

Полагат втория пласт асфалт върху част от булевард „Демокрация“ от днес

Започва полагането на втория износващ пласт асфалт върху голяма част от реконструирания бургаски булевард „Демокрация“ от днес , съобщават от Община Бургас. До събота ще се работи в източното платно, от страната на к-с „Лазур“, в участъка от ул. „Св. св. Кирил и Методий“ до ул. „Копривщица“. За целта движението ще бъде временно променено, като ще се..

обновено на 22.04.21 в 07:41

Днес е празник на община Тунджа

В Международния ден на Земята празнува една от най-големите общини в страната, община Тунджа. Тя е създадена през 1987 година и обединява 44 села в Ямболска област.  Денят на общината ще бъде отбелязан с тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени отличия на граждани, общественици, собственици на фирми и общински служители,..

публикувано на 22.04.21 в 07:10

Общественият посредник на Бургас с препоръка за детските площадки

Общественият посредник  на Бургас Тодор Стамболиев обръща внимание в препоръка до Община Бургас върху начина, по който се   изграждат и поддържат площадките за игра. Той припомня наредбите и изискванията за отстояния, условията на достъпност, изискванията към ползвателите и контролът, който трябва да се осъществява от администрацията.  Обръщам..

публикувано на 21.04.21 в 16:05