Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се хоспитализираните с коронавирус в бургаска област

| обновено на 05.03.21 в 09:48

Увеличават се пациентите с ковид  в областта и в болниците.Леглата в здравните заведения  бяха увеличени и са 390.Със заповед са спрени и плановите операции.Това няма да се отрази много на пациентите, дащото забраната е само  за две седмици, спешните случаи както винаги се поемат, каза директорът на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски.Ситуацията към момента се усложнява,има ръст на приетите, натискък обаче е плавен спрямо това, което беше през есента, допълни лекарят. Престоят на болните е скъсен

Преди това идваха в много тежко и увредено състояние, може би, защото чакаха дълго време в дома. Сега идват по-навреме и по тази причина ние по-лесно се справяме със заболяването.Съответно, когато идват в по-леко състояние, успяваме бързо да ги овладеем и да ги изпишем. Ако миналия път лежаха пациенти по 30- 40 дни, сега са много малко пациентите, които лежат толкова дълго.Повечето успяват в рамките на 15-20 дни да се възстановят и да ги изпишем.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Ковид леглата в болницата в Айтойс към момента са достатъчни. Броят на заболелите расте, но натиск няма, каза директорът на лечебното заведение д-р Паруш Парушев.И  сега, както през предната вълна, най-големият проблем  остава липсата на медицински кадри:

Командировам от другите отделения, те са натоварват, започват протести. Трудно е, много е трудно!Събираме хора откъдето можем от областта на почасов график.Реално те не са си ползвали отпуските. Ако вземат няколко дни и това е. Стигнахме дотам, че се радват, че като се разболеят, могат да си починат!

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Увеличени са леглата и в карнобатската болница заради ръста на пациенти с ковид. Въпреки че има натиск, той е плавен, не е лавинообразен  и не се усеща както през есенните месеци и хората не са толкова уплашени, обясни директорът  д-р Николай Колибаров:

Засега имаме 10 пациенти, не мога да кажа какво ще бъде следващите дни.25 са разкритите легла със заповед.те бяха 20, увеличихихме  ги с 5. Ние в най-голямата натовареност бяхме само за няколко дни с 25 легла, става въпрос за ноември и декември. Очаквам, че тези легла, които са ни разкрили от министреството, ще ни стигнат.

В момента няма заразени медици в болницата, уточни д-р Колибаров. 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


И в трите болници има достатъчно медикаменти и заявките се изпълняват в срок, увериха директорите. Тримата очакват ръст на заболелите и хоспитализираните в следващите дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15

18 общини и 9 болници са част от стратегията за интегрирана здравна грижа за деца

18 общини и 9 болници са част от стратегията за новия модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион, в който община Бургас е водеща. Той бе представен в Бургас и е част от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции.  Участват два университета – този в Стара Загора и университет "Проф. д-р Асен Златаров“. Три основни..

публикувано на 19.04.24 в 15:21