Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Инициативата „Гаранция за детето“

Снимка: УНИЦЕФ


„Гаранция за детето“ е една инициатива на Европейската комисия по предложение на Европейския парламент. Още през 2015 година ЕП приема  резолюция,  поставяща като приоритет намаляването на детската бедност и увеличаването на инвестициите в благосъстоянието на децата. Целта е  децата, които живеят в риск от бедност или социално изключване на територията на  Европейския съюз, да имат достъп до качествено образование,  подходящ  хранителен режим, добри жилищни условия  и възможност да получават най -добрата грижа. Фокусът, който поставя Европейската комисия е достъпът до качествени услуги  за най- уязвимите деца.
 Още в началото на 2016 година Комисията започна подготовката на тази инициатива, която включваше три фази с проучване на осъществимостта от  консорциум с европейски изследователски организации, последвано от  консултации със заинтересованите  страни. За третата фаза България  е една от избраните при пилотно прилагане на "Гаранция"-та на национално ниво. Другите държави,  избрани да осъществят такива пилотни проекти са Гърция, Испания, Хърватия, Литва, Германия и Италия.
Мария Златарева, Директор Политики и програми в УНИЦЕФ България, поясни:
Комисията идентифицира четири групи деца, които според нея са най- уязвими, след направените проучвания. Това са децата в институции, децата с увреждания, децата, които живеят в уязвими семейства в бедни домакинства и  децата на бежанци и мигранти. В България пилотния проект е насочен към 2 групи- децата с увреждания и децата от бедни домакинства, включително от ромските общности.
Проектът се финансира изцяло от ЕК, но във всички пилотни държави проектите се изпълняват с подкрепата на УНИЦЕФ. В България е на територията на три области-Бургас, Сливен и Стара Загора, в 10 пилотни общини, с четири основни компонента. Първият е предоставянето на патронажни грижи за индивидуализирана подкрепа на семейства с малки деца от нула до три години. Този компонент се изпълнява на територията на област Сливен в четирите й общини. Вторият компонент е свързан със създаването на системен подход за ранна детска интервенция. Тук  ще бъдат включени три услуги за ранна детска интервенция и ще бъде укрепен техният  капацитет за предоставянето на по- качествена грижа и за обхващането на повече деца. Третият компонент е насочен към предоставянето на приобщаващо качествено образование в детските градини. В него ще бъдат включени  30 детски градини от всички пилотни общини. И четвъртият е насочен към предоставянето на интегрирана подкрепа и превенция на уязвими деца и семейства от уязвими общности  чрез създаването на мултидисциплиналрни екипи и укрепването на капацитета на вече съществуващи социални услуги и в него са включени седем социални услуги, центрове за обществена подкрепа.
На територията на област Бургас  три общини Бургас, Айтос и Средец  ще получат подкрепа по линия на приобщаващото образование но също така и по линия на интегрирания подход  и подкрепа за уязвими деца и семейства чрез социални услуги. Област Сливен е с най-голям дял  детско население, но и с най-високия дял на детска бедност, там ще бъдат изпълнявани  четирите компонента- и патронажната грижа, и ранната интервенция, и приобщаващото образование и подкрепата за уязвими деца и семейства.
Златарева добавя:
Дейностите ще продължат до юни 2022 година. Очакваме на 24 март ЕК даде старта на тази нова програмна инициатива Гаранция за детето и да обяви програмите, които ще бъдат подкрепяни по линия на тази гаранция .  От ЕК вече беше организирана заключителната конференция по фаза две, която трябваше да представи инициативи и добри практики от различните  страни -членки, които биха могли да бъдат подкрепени в бъдеще от Гаранцията. Патронажните грижи, които се изпълняват в България, бяха  сред  представените.


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофирал ТИР затвори за кратко автомагистрала „Тракия“

Заради катастрофа на ТИР на транспортна фирма между Зимница и Карнобат пътната отсечка тази сутрин беше затворена за 20 минути около 6 часа. Инцидентът е станал в 02.00 часа в района на 317 км в посока Бургас край село Железник. Водачът не е пострадал, но заради завъртането на товарния автомобил, част от превозваните пратки са се пръснали на..

публикувано на 15.06.21 в 06:33

С 13,3 млн. по-малко приходи в община Несебър заради Ковид кризата

Спадът в приходите на бюджет 2020 в община Несебър е 13 млн. и 300 хиляди лева заради Ковид кризата. Това стана ясно при публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението му.  Повече от час продължи обсъждането и последвалите въпроси от граждани в зала „Мелсас“ в Несебър. Защо приходите в заложения бюджет от 70 млн и 265 хил..

публикувано на 14.06.21 в 15:50

"Булевард Демокрация" на 14-ти юни

Темата ни днес е за биоземеделието, което в последните години се радва на голям интерес. Ще научим какво подпомогане предвижда Европа за отглеждането на чиста храна. В Световния ден на доброволния кръводарител БЧК отличи някои, които с жеста си са спасили живот. Несебър актуализира бюджета си - подробности в последния час. Също тогава очаквайте и отзвук..

публикувано на 14.06.21 в 14:32

Ясни са местата за престой на туристическите автобуси в Бургас

Димитър Николов издаде заповед, с която регламентира местата и времето за престой на туристическите автобуси през настоящия летен сезон в Бургас. Това се прави, за да не се получават улични задръствания и да не се нарушава графикът на градския транспорт. Туристическите автобуси, влизащи в гр. Бургас с цел шопинг турове, посещение на музеи, галерии и..

публикувано на 14.06.21 в 12:11
архив, ремонти

До 30 юни с ремонти в бургаския участък на автомагистралата

Движението от 346 до 349 км. в посока София се извършва с повишено внимание в активната и изпреварващата лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка в аварийната лента. Аварийната лента е затворена. Скоростта е ограничена на 90км/ч. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Участъкът е сигнализиран с пътни..

публикувано на 14.06.21 в 09:13

Подкрепа за близо 100 възрастни и хора с увреждания в община "Тунджа"

Близо 100 възрастни и хронично болни жители на община Тунджа ще получат медико-социална помощ по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Услугата ще се предоставя в продължение на една година. Мобилни екипи ще посещават домовете на хронично болните и хората в риск в 44- те села на община Тунджа, като освен за..

публикувано на 14.06.21 в 08:40

Временна организация на движението в к-с "Лазур" заради ремонт на улица

Община Бургас започва от днес ремонт на тротоара по улица „Карлово", в участъка между ул. „Копривщица" и ул. „Калофер“. За целта докато текат ремонтните работи там ще бъде въведена временна организация на движението. Очаква се строителните дейности да приключат до 30.06.2021 г. Община Бургас се извинява за причиненото неудобство и..

обновено на 14.06.21 в 08:25