Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заради бракуван автомобил:

Бургазлия с ТЕЛК за малко да остане без безплатна винетка

Онкоболният Стоян Радков ще получи и фиш за шофиране без стикер

| обновено на 09.03.21 в 14:06
Снимка: БГНЕС
Заради бракуван автомобил Агенцията за социално подпомагане отказва безплатна винетка на бургазлия с ТЕЛК решение. Докато казусът се изяснява мъжът се оказва и нарушител и на пътя. Случаят, огласен от омбудсмана, е колкото частен, толкова и типичен пример затова как дребен законодателен пропуск може да създаде големи проблеми на малкия човек.

Стоян Радков от Бургас е онкоболен и с ТЕЛК решение за 65% инвалидност, полага му се безплатна винетка. След подаването на документите за тази година и издаването на винетката обаче колата му се разваля и се налага да бъде бракувана, разказа мъжът:

"Синът ми даде неговата кола. Прехвърлихме я на мое име. В тридневния срок отидох, подадох документи наново да ми се прехвърли винетката от бракуваната кола на тази, която ще карам. Обаче ми казаха-законът не позволява. Щом се бракува колата, губиш право на винетка за цяла година. Как може такова нещо-всеки ден стават катастрофи, всеки ден се спират коли. Не, нямаш право и ми отказаха!"

След преразглеждане на казуса от Агенцията за социално подпомагане все пак издават необходимите документи за винетка. За периода, в който случаят се изяснява обаче, бургазлията е засечен да кара без задължителния стикер и сега го грози глоба, която се очаква да е по-висока от стойността на винетката:

"Затова че цял месец ми забавиха винетката, ще трябва да плащам и санкция. Вместо да ми помагат, те ме забиха толкова жестоко. Отиде ми пенсията." 

Всеки собственик на автомобил, който е с трайно увреждане, т.е. с 50  на сто и повече намалена работоспособност и степен на увреждане,  е освободен от заплащане на винетна такса за един автомобил. Според Закона за пътищата, електронната винетка издадена по този начин не следва пътното превозно средство в случай на прехвърляне на собствеността върху него, като загубва валидността от деня на сделката. Прехвърлящият е длъжен да уведоми Агенция „Пътна инфраструктура“ за процедурата в тридневен срок, като в противен случай губи правото да получи нова безплатна винетка до изтичане на срока на валидност на първоначално издадената.  Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ се е придържала към норматива, пропускът е законодателен. Това е становището на обществения посредник Тодор Стамболиев:

"Става дума за несправедливост в Закона за пътищата. Той допуска автомобили, които са прехвърлени чрез договор за покупко-продажба или пък с договор за дарение, да могат хората, които са получили безплатна винетка, да получат отново, а при бракуваните автомобили, което е по-често  срещания резултат, когато са управлявани от хора с увреждания, да не допуска тази възможност."
След като минат изборите омбудсманът смята да сигнализира за тази празнота в закона Комисията по правни въпроси в парламента. Надявам се и на подкрепата на бъдещите депутати от Бургас по казуса, добави Стамболиев. 
 

Повече чуйте в звуковите файлове.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлии: Новите депутати трябва да се обединят и да работят за народа

Новоизбраните депутати в  45-тото Народно събрание се събират за първи път днес, в старата сграда на парламента . Това ще стане точно в 09:00 часа. Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В случая това е Мика Зайкова . Депутатите ще положат и клетва. В..

обновено на 15.04.21 в 09:02

Коста Каранашев: В Котел ще бъде направена възрожденска академия на името на Раковски

„Идеалите на Раковски трябва да бъдат в основата на възпитанието на децата ни,“ каза в словото си по повод 200 годишнината от рождението великия българин кметът на Котел Коста Каранашев. В тази връзка той обяви, че в Котел ще бъде направена възрожденска  академия на името на Раковски, която да възпитава семействата и техните деца в родолюбив дух...

публикувано на 14.04.21 в 17:23

Електромобилите – екологична и икономически-изгодна алтернатива

Автомобилите са „виновни“ за около 12% от генерираните във въздуха емисии на въглероден диоксид в ЕС. Това сочат данни на Евростат от края на миналата година. Като цяло, процентът от транспортния сектор е 30, близо 2/3 от това число е от леките коли. А алтернативата става все по-достъпна – електрическите автомобили. Все още обаче малко..

публикувано на 14.04.21 в 16:31

Правят паметник на загиналите медици в Бургас

Паметник на загиналите медици в борбата с коронавируса да бъде изграден пред УМБАЛ – Бургас. Разрешението беше дадено от общинския съвет днес. Той е дело на скулптура Ненчо Русев, посочи инициаторът на предложението Веселин Пренеров. Кметът Димитър Николов поясни: „ Паметникът ще бъде стилизирана фигура на медик, на лекар, който придържа..

публикувано на 14.04.21 в 16:02

Търсят концесионер на плаж „Устие на река Велека. Прекратява се концесията на „Къмпинг юг“

Министерският съвет откри процедура за възлагане на концесия за част от морски плаж „Устие на река Велека“, община Царево, област Бургас. С нея се цели обезопасяване на частта от морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е обоснован от гледна точка..

публикувано на 14.04.21 в 15:30

"Булевард Демокрация" на 14 април

Годината е 2021-ва, 14 април  малко по-рано днес Бойко Борисов заяви, че вече няма да е министър-председател или по-точно няма да е кандидатът на ГЕРБ за поста. Не бързакте да казвате, че една епоха си отива, защото в миналото често се е случвало мнението на Борисов да се мени само в рамките на един ден. И макар джипът още да не е в гаража, добре дошли..

публикувано на 14.04.21 в 14:35

Бургас сред областите с най-висока смъртност на пчелните семейства

Бургас е една от трите области, където са регистрирали най-висока смъртност при пчелните семейства. Като най-чести причини за смъртността, експертите посочват липса на хранителни запаси и лошо зазимяване на пчелите. Емил Янев: Пчеларите ще бъдат шокирани като отворят кошерите през март Едва при 15 на сто от проверените причината е заболяване...

публикувано на 14.04.21 в 12:54