Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще ни дава ли на съд ЧСИ, ако не платим техническия паспорт на сградата?
Частен съдебен изпълнител ще събира задълженията на собственици, не заплатили изготвянето на технически паспорт на сградата. Възлагането в този случай ще извършва кметът на съответната община. Срокът за извършване на техническото обследване е до края на декември 2022 година и няма да бъде удължаван. 

Техническият паспорт обобщава информацията за изграждането на сградата, въвеждането ѝ в експлоатация и всички нейни технически характеристики – елементи на строежа, конструктивна устойчивост, пожарна безопасност и други. Изготвя се, за да се установи устойчивостта на сградите и безопасността на обитаване на строежите, отразява и необходимите мерки за тяхното подобряване, поясняват от Министерство на регионалното развитие. Какво се случва при липсата на такъв паспорт след декември 2022 г, обяснява зам. ресорният министър Валентин Йовев

„След изтичане на крайния срок кметът на общината възлага изготвянето на техническия паспорт на строежите, на които не са съставени такива и това е за сметка на собствениците. И след това си изважда изпълнителен лист да може да си възвърне вземането“  

Техническият паспорт е нещо полезно и абсолютно необходимо, категоричен е Душко Опърлаков от регионалната колегия на камарата на инженерите, но посочва и друг проблем:

„Там, където няма техническа документация, т. е. няма проекти на тези стари сгради трябва да се възстановят, да се заснемат, а това е нещо скъпо, което могат да си позволят собствениците“

Изготвянето на технически паспорт чисто организационно и финансово ще е много трудно изпълнимо, смята секретарят на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост Ламбро Попов. Според него цялата отговорност е вменена на собствениците, без да имат информация за какво е нужен този технически  паспорт

„Не сме свидетели на масирана информационна кампания от страна на местната администрация, която е задължен субект по смисъла на закона да провежда тези информационни кампании и лесно и смилаемо да се обясни на хората защо е необходимо изваждането на такъв технически паспорт. Периодично излизат заглавия, че ЧСИ ще ни дава на съд, ако няма технически паспорт. Действителност такава възможност е предвидена“

Спорен е въпросът кога кметът на общината ще има правомощията да възложи техническия паспорт на външна фирма за сметка на собствениците - при липса на решение или при липса на изготвен паспорт, коментира още Ламбро Попов. Това ще създаде опасен прецедент, защото някои собственици са в чужбина, други апартаменти са празни по други причини, смятат експертите.

Изготвянето на технически паспорт ще струва между 50 ст. до 3-4 лева на кв. метър, гласят първоначалните изчисления. 

Повече по темата в звуковите файлове: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци от БМЧК - Бургас посадиха дръвчета по повод Деня на Земята

По повод Деня на Земята и 100 годишнината на младежкия Червен кръст доброволците на БМЧК-Бургас засадиха 7 липи в градинката пред офиса на организацията. Те посетиха и и второкласниците от Националното училище за сценично и музикално изкуство в Бургас, където заедно засадиха дръвче в двора на училището.  Акцията е част и то кампанията „100 ДРЪВЧЕТАЗА..

публикувано на 22.04.21 в 19:43
Валентин Ревански

9 млн. заем тегли Община Ямбол

Дългосрочен дълг от близо 9 млн. лева предвижда да поеме община Ямбол. Със средствата ще бъдат реализирани пет обекта, сред които и цялостна реконструкция на уличното осветление. За подмяната на лампите са необходими близо  3.9 млн. лв. Малко над 1 млн. лв. са предвидени за основен ремонт на няколко улици в Централната градска част на..

публикувано на 22.04.21 в 15:31

Доброволци почистиха района около Атанасовското езеро

С лопати в ръка, винтоверт и много ентусиазъм доброволци днес се включиха в 6 –то Лагуна клийн джамбуре в Бургас. Те хигиенизират района около укритието на Атанасовското езеро и Пътеката на саблеклюна. Фондация "Биоразнообразие" избра по този начин да отбележи Деня на Земята.   Откриваме сезона тази година с нашето поредно джамбуре, разказа..

публикувано на 22.04.21 в 15:12

"Булевард Демокрация" на 22-ри април

В Денят на Земята благодарности, че е все така гостоприемна към нас и ни оставя да си вършим глупостите на нейна територията. Днес обаче в Парламента не засадиха дърво, нито осиновиха мечка, а се караха пак и отново. Съвсем разбирам защо все повече новинарски платформи предават на живо пленарните заседания. Този път, малко неочаквано Корнелия Нинова..

публикувано на 22.04.21 в 14:40

50 лв. за всички пенсионери за празниците

Всички пенсионери ще получат по 50 лв. към пенсиите си за месец май, независимо от размера на пенсиите си. Това заяви заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка.  Допълнителната сума ще бъде изплатена на близо 2 100 000 пенсионери, уточняват от МС. 

публикувано на 22.04.21 в 14:28
язовир

Сливенските язовири не създават опасност

Няма опасност при приливане на двата най-големи  язовира  в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен клон „Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов и ВиК Сливен – инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“  се изпуска контролирано, а язовир..

публикувано на 22.04.21 в 13:17

Пристигна плаващият кран за разширението на о. Света Анастасия

Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на пристана на остров Света Анастасия, информират от Община Бургас. Той ще остане тук цяло лято, но бургаският остров няма да бъде затворен за туристи. Кранът ще работи периферно в акваторията и няма да пречи на посещаемостта. Проектът, чието изпълнение вече стартира, има за цел..

публикувано на 22.04.21 в 12:05