Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Созопол ще плати и разноските по делото на Иван Манолов

Съдебна палата Бургас
Снимка: Свобода Атанасова

Казусът Южна крепостна стена, община Созопол официално коментира решението на Районния съд в Бургас така:

За обекта е издадено разрешение за строеж №34 от 02.03.2011 година, става дума за  „Консервация и реставрация на разкрити археологически структура-крепостни зидове, кули и други съоръжения от крепостната система “Старинен Созопол“.

Разрешението е оспорено по административен ред пред РДНСК в частта за УПИ ХХIII-224 от собственика на имота.
Със Заповед № ДК-10-ЮИР-13 от 24.04.2013г. на началник на РДНСК Югоизточен район е оставено в сила разрешението за строеж.

Заповедта на началник на РДНСК е оспорена по съдебен ред и е образувано административно дело 1393 по опис на Административен съд Бургас за 2013г. Жалбата е приета за основателна.

По делото е изготвена съдебно-техническа експертиза, която след разглеждане на проектната документация установява непълноти – липса на архитектурно и геодезическо заснемане, липсва подробно фотозаснемане на актуално съществуващото положение, предвиденият в проекта значителен обем на надзид за консервация на автентичната крепостна стена на места е неоправдан.
Проектът е съгласуван с писмо изх.№ 1352 от 13.13.08.2009 по реда на ЗКН с НИОНКЦ, но в писмото не е вписан имота на жалбоподателя. По отношение на издадената виза за проектиране също е установен, че не е спазена съответната процедура и не е съгласувана по реда на ЗКН с НИОНКЦ.

Въз основа на констатациите съдът приема, че заповед № ДК-10-ЮИР-13 от 24.04.2013г. на началник на РДНСК е незаконосъобразна, както и оставеното с нея в сила Разрешение за строеж. Основният мотив на съда е, че в „проекта с част геодезия вероятно би била преодоляна липсата на означение в проектната документация за навлизането на строежа в имота на жалбоподателя, от която се завзема площ около 6.5 кв.м., още повече че в участъка пред неговия имот не е бил наличен съществуващ крепостен зид, който да се консервира или реставрира, поради което на място е изпълнен изцяло нов зид“.

Проектът за премахването на частта от крепостния зид е изготвен от Община Созопол и предвид факта, че стария град на Созопол е архитектурен резерват, е предаден към НИНКН през юни 2020 г. и от тогава чака съгласуване.

Съдът постановява на основание чл.109 от ЗС, Община Созопол да премахне частта от изградената от нея по югоизточната граница на ПИ с идентификатор 67800.505.30 по КККР на гр. Созопол крепостна стена, както и да заплати на ищеца сумата 1 558 лв. – разноски по делото. Решението може да се обжалва пред Бургаския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Панамски кораб иска да акостира в Бургас, има съмнения за неизправност в товара

Моторен кораб, плаващ под флага на Панама, е поискал разрешение да акостира в пристанище Бургас поради съмнения за неизправност в товара. Това съобщиха от Министерството на транспорта. От Дирекция „Морска администрация“ в Бургас е издадено разрешение, съгласно стандартните процедури в международното корабоплаване. Това е съобразено и с плана за действие..

публикувано на 23.04.21 в 13:56
Съдебна палата Бургас

Постоянен арест за задържан с прекурсори и наркотици мъж от Сливен

Бургаският апелативен съд потвърди първоначалния арест на 31-годишен мъж  от Сливен,  обвинен за държане на прекурсори и производство на наркотици с цел разпространение. Според обвинението той в съучастие с жената, с която живее, е произвел 30 гр. метамфетамин и 20 гр. марихуана с цел разпространение. Престъплението предвижда наказание лишаване от..

публикувано на 23.04.21 в 13:38

Задържаха помориец за разбития вендинг автомат в Бургас

21-годишен криминално проявен и осъждан помориец е извършителят на кражбата на монети на стойност  30 лв., от вендинг автомат, монтиран на бургаската улица “Калоян” 22. Случаят е от 21 срещу 22 април, а самоличността му бе установена в резултат на бързите полицейски действия, предприети от служители на първо Ру Бургас, самосезирали се за пореден..

публикувано на 23.04.21 в 13:31

Катастрофа ограничава в едното платно движението по пътя Шумен–Карнобат

Временно движението при км 16 по второкласната пътна отсечка  Шумен – Карнобат, в участъка между разклоните за Кълново и Смядово се осъществява в едната  лента  поради ПТП. Това информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 22.04.21 в 08:23

Депутати: Превенция спрямо пияни и дрогирани шофьори

Трябва да се увеличат дейностите по превенция спрямо пияни и дрогирани шофьори. Това коментира депутатът от БСП Тодор Байчев. Могат да се наложат и административни мерки, които да имат ефект, смята той: „ Не просто да се спира автомобилът от движение, а в определени случаи дори трябва и да се изземва. Мога да дам пример със..

публикувано на 19.04.21 в 14:15

Протест пред Съдебната палата за по-строги наказания на опасните шофьори

На протест пред Съдебната палата в Бургас граждани  призоваха за ефективни присъди за шофьорите, причинили смърт на пътя и реално изтърпяване на наказанията в пълния им размер. Те настояха да НЕ се вземат предвид  смекчаващи вината обстоятелства, когато има употреба на наркотици и алкохол.  По- бързо да се водят делата,  поиска Славка..

публикувано на 19.04.21 в 13:00

Официално – плажът в „Росенец“ вече е плаж

Плажът в „Росенец“, за който имаше масов протест през миналото лято, вече официално е плаж. Теренът, който досега се водеше земеделска земя, вече е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица. След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец“, в непосредствена близост до т...

публикувано на 19.04.21 в 12:53