Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Димитров: Не на всички плажове може да се свали цената на чадъри и шезлонги

Снимка: ФБстраница/Плаж КраймориеКонцесионерите и наемателите на плажовете да намалят цените на чадърите и шезлонгите за сезон Лято 2021. Това поиска Министерството на туризма от тях. В условия на пандемия от коронавирус още през миналата година то намали дължимите концесионни възнаграждения с минимум 50%. Това стана  под условие - концесионерите да намалят и крайните цени на плажните чадъри и шезлонги.

Продължаващата криза за бранша налага и през това лято да има такъв вид  подпомагащи мерки от държавата. Дали и колко са ефективни, коментира за БНР Бургас концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров:

"Това, което обяви министър Марияна Николова е добро като предложение, но за тези, които работят на юг от Бургас, защото там плажовете са по-малки. Там и цените са различни, за разлика от тези в Слънчев бряг. А това минимум 50% до 100%, на колегите в к.к.Слънчев бряг няма да им се върже като помощ, от гледна точка на това, че миналата година се видя, как обемът на български туристи, които бяха повече от други сезони не можаха да запълнят капацитета  на Слънчев бряг. Там също работя на определен плаж и имам ангажименти. Като приключи сезона и се направи крайната сметка, тогава се видя, че дори и разходите не могат да бъдат "избити", да бъдат на нула.
 Ако остане така - 50 на сто, ние на юг сме съгласни, но за плажовете и курортния комплекс Слънчев бряг, съм убеден, това което видяхме миналата година, през тази няма да е по-различно .Руснаците ни свалиха като дестинация от тяхната карта, според мен мотивът е в това, че Турция обяви как няма да изисква PCR-тест от руските туристи. Мисля, че това също допринася за това тяхно крайно решение. Очакваните туристи от Германия и Великобритания са на изкачвателен режим. Англия вече обяви, че най-ранните им записвания могат да бъдат от началото на юни нататък. В тази насока ресорното министерство трябва да помисли за една по-гъвкава политика.
Според мен трябва да дадат по-голяма възможност на всеки един от концесионерите, да определи стойността на своя чадър и шезлонг, и да сме по-конкретни нека бъде от 0 до 100. 
Нека бъде ясно на всички, че разходите по поддръжката и обезопасяването на един плаж са огромни. В крайна сметка лично като концесионер залагам най-вече на безопасността и сигурността на здравето и живота на хората. Не само вътре в морето, но и на брега. През последните години няма нито един тежък инцидент на плаж Крайморие. За това благодаря на екипа, с който работя, но това струва много средства. Миналата година бях първи, мисля че и единствен, който каза, че безплатно не мога дам шезлонги. Причината е, че всички плажове са различни по обем на работа, както и по начин, с който ние си структурираме разходите. 
През Лято 2020, от Министерството на туризма имаше промяна в отстоянието между чадърите. Изискването беше за 5 метра в ширина и 4 метра в дължина. Общо това прави 20 квадратни метра за чадър, с два шезлонга. Един шезлонг е 60 см. широк. В съседство ако поставите 2 чадъра и шезлонгите до тях, остават 2 метра и 80 см. разстояние. Абсолютно е ненужно да бъдат 20 квадратни метра площ. Миналата година го обясних и в разговор с директора на РЗИ в Бургас, но след това беше възприета позицията на Министерството на здравеопазването. Въпреки това ние ще се съобразим, но пак да каза, че според мен е напълно достатъчно да са 16 кв.м. - тоест 4 на 4 метра отстояние между чадърите. Ще направя така, че хората да бъдат спокойни, и ще работя така, както работих и миналата година.", добави той.

Николай Димитров посочи, че и през това лято на плажната ивица ще се спазват всички противоепидемични мерки, осигуряващи безопасността на живота и здравето на посетителите

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влаковете със 160 км/ч след модернизацията на жп отсечката Оризово - Михайлово

Продължава модернизирането на железопътната линия Пловдив – Бургас, с цел постигане на по – бърз, по - удобен и по - сигурен железопътен транспорт. В момента се работи по рехабилитацията на участъка Оризово – Михайлово. Трасето е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. В модернизацията на..

публикувано на 18.06.21 в 09:05
Служебният министър на туризма Стела Балтова.

Заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен

Изнесено заседание на Националния съвет по туризъм ще се проведе в Сливен.  Участие в него ще вземе ресорният министър Стела Балтова и представители на бизнеса и на Организациите за управление на туристическите райони.  Сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието е развитието на туризма в условията на Covid-19, както и мерките за подкрепа на..

публикувано на 18.06.21 в 08:22

Обсъдиха инвестиционния климат на бизнес форум в Бургас /Обновена/

Представители на бизнеса и местната власт обсъдиха на форум в Бургас инвестиционния климат и възможностите за привличане на наши и чужди компании. Акцент на срещата бяха добрите градски проекти и въвеждането на умни решения за развитие на бизнеса.  Във форума са включиха представители на компании в областта на индустрията,..

публикувано на 17.06.21 в 17:40

Мерки в подкрепа на туристическия бизнес предлага браншът в Несебър

Предложения в подкрепа на туристическия бизнес ще изпратят до ресорното Министерство Общественият съвет към Община Несебър и Общинският консултативен съвет по туризъм. Фокусът на срещата им беше летният туристически сезон, инфраструктурните обекти, изпълнявани от местната администрация, новите проекти, по които се работи, набелязване на предложения..

публикувано на 17.06.21 в 13:52

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени (обновена)

По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов,   председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат: „Не можем да очакваме добиви..

обновено на 17.06.21 в 12:55

Над 70 % от дружествата и едноличните търговци в Бургас вече обявиха доходите си пред НАП

Над 70 % от фирмите в Бургас, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП две седмици преди настъпването на крайния срок. 30 юни е срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък (чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия,..

публикувано на 17.06.21 в 11:00

Стотици фирми вече подадоха заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

В ход е трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Тя стартира в началото на седмицата и вече има стотици подадени заявления за финансова помощ.  Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г., напомнят от НАП. Предвидени са още 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал..

публикувано на 16.06.21 в 13:49