Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилска, грузинска и унгарска истории са част от палитрата на 19-ия “София филм фест на брега”

Розовият облак“ („The Pink Cloud“), режисьор Юли Жербазе
Снимка: София филм фест на брега

“София филм фест на брега” за 19-а поредна година ще покаже на бургаската публика селекция от най-награждаваните филми през изминалата година.

Днес представяме три филма от Бразилия, Грузия и Унгария на жени режисьори, които бургаските зрители ще могат да видят в афиша на фестивала.

„Розовият облак“ („The Pink Cloud“) e дело на бразилския режисьор Юли Жербазе и ще бъде показан на 19 март от 15.30 часа в Културен дом НХК.

Историята разказва за Джована и Яго, които са привлечени един от друг, след като се запознават на парти. Когато тайнствен смъртоносен облак надвисва над града, те са принудени да разчитат само един на друг. Тъй като месеците минават, а цялата планета е под карантина, двамата са изправени пред възможността връзката им бързо да приключи. Под напрежението на изолацията, Джована и Яго опитват да се преоткрият един друг, за да преодолеят различията, които заплашват да ги разделят.

Юли Жербазе започва да се занимава с режисура на 20-годишна възраст. Творбите ѝ се отличават със силни диалози и изследване на вътрешните конфликти. Сценарист и режисьор е на шест късометражни филма, участвали на кинофестивалите в Торонто и Хавана. “Розовият облак” е нейният пълнометражен дебют, който имаше световната си премиера в конкурсната програма в Сънданс. Филмът получи много положителни критики и бе определен като „амбициозно стилен пълнометражен дебют“.

„Режисьорката Юли Жербазе е създала амбициозно стилен дебютен филм, чието действие ни пренася в една вълнуваща реалност, застинала в хватката на карантината. Едновременно деликатно изследване на отношенията в един свят, който вече не познаваме, и безкомпромисно честен поглед към начините, по които формираме собствената си реалност, “Розовият облак” прониква дълбоко в недрата на колективната самота, за да ни предложи изход.“

Филмов фестивал Сънданс 2021

***

Първият игрален филм на грузинката Деа Колумбегашвили “Начало” е официалното предложение на Грузия за “Оскар” 2021 в категорията “Най-добър международен филм”. Колумбегашвили е родена през 1986 г. и е изучавала кинорежисура в университета „Колумбия“ в Ню Йорк. Късометражният ѝ филм “Лета” е участвал в основния конкурс на кинофестивала в Триест през 2017 г.

През изминалата 2020 година грузинско-френската копродукция“Начало” триумфира на фестивала в Сан Себастиан и спечели наградите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добра актриса, както и Наградата на ФИПРЕССИ (секция “Откритие”) на фестивала в Торонто.

Филмът ни потапя в света на замряло провинциално градче, в което общност на „Свидетелите на Йехова“ е нападната от екстремистка група. В разгара на конфликта светът, с който е свикнала Яна, съпруга на лидера на общността, започва бавно да се разпада. Вътрешното недоволство на Яна нараства, докато тя се опитва да осмисли желанията си.

За “Начало” режисьорът Деа Колумбегашвили споделя: „Обръщането на Яна и нейното семейство към вярата на „Свидетелите на Йехова“ не само ги изолира от света, но и поставя Яна в подчинена роля в семейството. Беше ми интересно какви са мечтите на Яна, ако има такива? От какво се отказва, когато се съгласява да се ожени за лидера на религиозната група?“

Филмът може да бъде видян на 20 март от 20.00 часа в Културен дом НХК.

***

На 23 март от 20.00 часа ще бъде прожекцията на унгарския филм “Приготовления да бъдем заедно за неопределен период от време”, който получи “Златен Хюго” на фестивала в Чикаго в конкурса за нови режисьори, спечели Наградата за най-добра актриса в Анталия, участва в Секция “Венециански дни” на фестивала във Венеция и беше унгарското предложение за “Оскар” в категория “Най-добър международен филм”.

Колко далече бихте стигнали в търсене на истинската любов? След като изгражда успешна кариера в САЩ, опитният хирург Марта импулсивно се завръща в Унгария в търсене на мъжа от мечтите си. Двамата са имали кратка, но наситена връзка по време на медицинска конференция, но когато тя го открива в Будапеща, той твърди, че никога не са се срещали. Уверена в себе си, Марта започва да изгражда нов живот, започва да работи в местната болница, наема скромен апартамент и започва да следи любимия си мъж онлайн и в реалния живот. Изведнъж тя започва да се съмнява във възприятията си за реалността. Дали е жертва на сложна измама, или нейната мания я е хванала в капана на илюзиите?

Лили Хорват е родена през 1982 г. в Будапеща. Завършва аудио-визуално изкуство в университета „Сорбон-Нувел“ в Париж и кинорежисура в Университета за театрално и филмово изкуство в Будапеща. Първият ѝ филм “Дете за сряда” печели наградата на конкурса „На Изток от Запад“ на кинофестивала в Карлови Вари през 2015 г. През 2016 г. участва в създаването на компанията „Poste Restante“, която продуцира втория ѝ филм – “Приготовления да бъдем заедно за неопределен период от време”.

“София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Oбщина Бургас, спонсори и приятели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

200-годишна цигулка на класически концерт в Бургас

Тази вечер цигуларят Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска  канят на  вълшебен концерт с изпълнения от  Йоханес Брамс ,  Антонин Дворжак  и  Астор Пиацола, част от   "Концерти с история". Виртуозният цигулар ще свири на старинна цигулка Антонио Галиано от 1809 година, предоставена му от частен..

публикувано на 26.08.24 в 14:04

Музикалните празници продължават с балета Корсар

Най-новото заглавие на Бургаската опера - балетът Корсар ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Представлението е предпоследното от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас.  Балетът е по музика на Адолф Адам,..

публикувано на 26.08.24 в 13:58

Филм за Йоргос Гунаропулос на голям екран в Созопол

Утре от 20:30 часа в салона на Лятно кино Созопол точно една година след премиерата си, документалният филм за художника Йоргос Гунаропулос "Йоргос Гунаропулос от Созопол", заснет в родния му град, отново ще бъде представен пред гражданите и гостите на морското градче. Междувременно продукцията беше селектирана за участие в рамките на фестивали,..

публикувано на 26.08.24 в 13:12

Цецо Елвиса представя в Бургас златните хитове от 60 – те и 70 –те

Българският Елвис Пресли и съпругата му Мариела, която е негов мениджър са тясно свързани с Бургас. Дъщеря им Виктория е родена в бургаската многопрофилна болница при завеждащия родилното отделения д-р Антонио Душепеев. Освен това, заради ангажиментите на семейството в Слънчев бряг през лятото, тя направо си израснала по морето. Вече на 12 години,..

обновено на 26.08.24 в 12:28

DJ Christian Craken кани на парти на Острова за рождения си ден

Едно от известните имена на световната клубна сцена, Christian Craken се подготвя за зрелищно парти на остров Света Анастасия тази вечер. Диджеят ще спази и традицията да празнува рождения си ден на любимия остров от залез до изгрев слънце. Организаторите са подготвили още една изненада – гост от Бразилия – очарователната и талантлива Fernanda..

публикувано на 24.08.24 в 14:15

Представят „Кармен“ на тракийското светилище Бегликташ

Операта „Кармен“ от Жорж Бизе ще бъде представена  на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, под палката на маестро Сунай Муратов. Представлението ще бъде последното от фестивала „Опера на светилището“ 2024, осъществяван за пета година от Държавна опера - Бургас и Община Приморско.  Именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде в..

публикувано на 24.08.24 в 13:39

Бургаските фотографи представят днес и утре изложбата "Море"

За девета поредна година Бургаската фотографска общност се включва в летния културен календар на Бургас с традиционната си изложба на въже "Море".  14 фотографи представят над 50 свои снимки на морска тематика. Изложбата ще бъде подредена на централната алея в Морската градина - от Гъбката към Културен център "Морско казино".  Бургазлии и гостите на..

публикувано на 24.08.24 в 11:00