Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилска, грузинска и унгарска истории са част от палитрата на 19-ия “София филм фест на брега”

Розовият облак“ („The Pink Cloud“), режисьор Юли Жербазе
Снимка: София филм фест на брега

“София филм фест на брега” за 19-а поредна година ще покаже на бургаската публика селекция от най-награждаваните филми през изминалата година.

Днес представяме три филма от Бразилия, Грузия и Унгария на жени режисьори, които бургаските зрители ще могат да видят в афиша на фестивала.

„Розовият облак“ („The Pink Cloud“) e дело на бразилския режисьор Юли Жербазе и ще бъде показан на 19 март от 15.30 часа в Културен дом НХК.

Историята разказва за Джована и Яго, които са привлечени един от друг, след като се запознават на парти. Когато тайнствен смъртоносен облак надвисва над града, те са принудени да разчитат само един на друг. Тъй като месеците минават, а цялата планета е под карантина, двамата са изправени пред възможността връзката им бързо да приключи. Под напрежението на изолацията, Джована и Яго опитват да се преоткрият един друг, за да преодолеят различията, които заплашват да ги разделят.

Юли Жербазе започва да се занимава с режисура на 20-годишна възраст. Творбите ѝ се отличават със силни диалози и изследване на вътрешните конфликти. Сценарист и режисьор е на шест късометражни филма, участвали на кинофестивалите в Торонто и Хавана. “Розовият облак” е нейният пълнометражен дебют, който имаше световната си премиера в конкурсната програма в Сънданс. Филмът получи много положителни критики и бе определен като „амбициозно стилен пълнометражен дебют“.

„Режисьорката Юли Жербазе е създала амбициозно стилен дебютен филм, чието действие ни пренася в една вълнуваща реалност, застинала в хватката на карантината. Едновременно деликатно изследване на отношенията в един свят, който вече не познаваме, и безкомпромисно честен поглед към начините, по които формираме собствената си реалност, “Розовият облак” прониква дълбоко в недрата на колективната самота, за да ни предложи изход.“

Филмов фестивал Сънданс 2021

***

Първият игрален филм на грузинката Деа Колумбегашвили “Начало” е официалното предложение на Грузия за “Оскар” 2021 в категорията “Най-добър международен филм”. Колумбегашвили е родена през 1986 г. и е изучавала кинорежисура в университета „Колумбия“ в Ню Йорк. Късометражният ѝ филм “Лета” е участвал в основния конкурс на кинофестивала в Триест през 2017 г.

През изминалата 2020 година грузинско-френската копродукция“Начало” триумфира на фестивала в Сан Себастиан и спечели наградите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добра актриса, както и Наградата на ФИПРЕССИ (секция “Откритие”) на фестивала в Торонто.

Филмът ни потапя в света на замряло провинциално градче, в което общност на „Свидетелите на Йехова“ е нападната от екстремистка група. В разгара на конфликта светът, с който е свикнала Яна, съпруга на лидера на общността, започва бавно да се разпада. Вътрешното недоволство на Яна нараства, докато тя се опитва да осмисли желанията си.

За “Начало” режисьорът Деа Колумбегашвили споделя: „Обръщането на Яна и нейното семейство към вярата на „Свидетелите на Йехова“ не само ги изолира от света, но и поставя Яна в подчинена роля в семейството. Беше ми интересно какви са мечтите на Яна, ако има такива? От какво се отказва, когато се съгласява да се ожени за лидера на религиозната група?“

Филмът може да бъде видян на 20 март от 20.00 часа в Културен дом НХК.

***

На 23 март от 20.00 часа ще бъде прожекцията на унгарския филм “Приготовления да бъдем заедно за неопределен период от време”, който получи “Златен Хюго” на фестивала в Чикаго в конкурса за нови режисьори, спечели Наградата за най-добра актриса в Анталия, участва в Секция “Венециански дни” на фестивала във Венеция и беше унгарското предложение за “Оскар” в категория “Най-добър международен филм”.

Колко далече бихте стигнали в търсене на истинската любов? След като изгражда успешна кариера в САЩ, опитният хирург Марта импулсивно се завръща в Унгария в търсене на мъжа от мечтите си. Двамата са имали кратка, но наситена връзка по време на медицинска конференция, но когато тя го открива в Будапеща, той твърди, че никога не са се срещали. Уверена в себе си, Марта започва да изгражда нов живот, започва да работи в местната болница, наема скромен апартамент и започва да следи любимия си мъж онлайн и в реалния живот. Изведнъж тя започва да се съмнява във възприятията си за реалността. Дали е жертва на сложна измама, или нейната мания я е хванала в капана на илюзиите?

Лили Хорват е родена през 1982 г. в Будапеща. Завършва аудио-визуално изкуство в университета „Сорбон-Нувел“ в Париж и кинорежисура в Университета за театрално и филмово изкуство в Будапеща. Първият ѝ филм “Дете за сряда” печели наградата на конкурса „На Изток от Запад“ на кинофестивала в Карлови Вари през 2015 г. През 2016 г. участва в създаването на компанията „Poste Restante“, която продуцира втория ѝ филм – “Приготовления да бъдем заедно за неопределен период от време”.

“София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Oбщина Бургас, спонсори и приятели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят балетната класика „Баядерка“ в понеделник

Трагичната история на Никия и Солор ще бъде разказана в спектакъла на балетната класика „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус в понеделник на 22-ри април от 19 часа в Операта. Постановката и режисурата са на Веса Тонова, дългогодишна примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог. В балетната постановка артистите ще разкажат..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

"Отчаяни съпрузи" в НХК на 24 април

Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров са „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват в Културния дом на НХК, на 24 април, от 19.00 часа  за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.  Историите на тримата се обединяват от отчаяните..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

Предстои в Бургас хоровата инициатива „България пее”

На 22 април предстои концерт на осем хорови колектива от Бургас и осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”. Музикалното събитие ще се проведе от 18:30 ч., в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Това е петият концерт, който се осъществява в нашия град с подкрепата на Община Бургас и е с вход свободен.  Участници са смесен..

публикувано на 19.04.24 в 15:02

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията"

Сценарист, драматург, писател, поет Александър Секулов съчетава еднакво добре различни пластове на културата и езика с динамика, колорит и индивидуалност, затова трудно може да остане незабелязан от взискателния читател. Най-новата му книга с фрагменти предлага трансформиращ препрочит на символичните и философски търсения, лежащи в основата на..

публикувано на 19.04.24 в 13:42

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е тази събота, 20 април в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на..

публикувано на 19.04.24 в 12:26

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08

Неиздаван роман на Антон Дончев представят в Бургас

Неиздаван роман на Антон Дончев ще бъде представен днес в Дома на писателя в Бургас.  Той е озаглавен „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“. За него ще говори актрисата и съпруга на писателя Райна Василева. Водещ ще е Елка Василева. Началото е в 18 ч.   Антон Дончев е роден в Бургас, на който впоследствие става почетен гражданин. Сред..

публикувано на 19.04.24 в 09:10