Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Очаква се оборудването за суперкомпютъра на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Суперкомпютър, чрез който ще се правят бързо големи изчислителни масиви и изследване на човешкия мозък са само малка част от възможностите, които ще дадат 4 лаборатори и един научноизследователски комплекс на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Те са част от мащабния проект "УНИТе", който се реализира в пет висши учебни заведения в страната.  В Бургас ще се изработват печатни платки, ще се симулират интелигентни мрежи и модели,  ще се обучават хора как безопасно да управляват самолети. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и чрез нея Европейският фонд за регионално развитие осигурява над  29 млн. и 780 хиляди лева.Той се реализара по приоритетна ос  "Научни изследвания и технологично развитие"  и  цели  създаването на първия в България  Център за върхови постижения. Чрез дейностите заложени в него, ще се повиши качеството на научните изследвания и ще се развият иновативни технолии, които са част от общоевропейската политика.

Пандемията забави частично реализацията на проекта. Доставките на апаратурата станаха по-сложни и се забавиха обществените поръчки. До дни се очаква необходимата техника, каза проф. Сотир Сотиров, който е ръководител на административния екип на  "УНИТе":

Лабораториите са абсолютно готови.Построени са всички периферни неща, които са към тях, климатизацията. За една от тях имаме много специални условия, които са във вид на вентилации и специална влажност и т.н. Изчакваме апаратурата.

Ситуацията  се отрази и на комуникацията ни с партньорите, уточни проф.Станислав Симеонов, ръководител на научния екип по проекта.  Един от важните елементи в проекта е суперкомпютърът:

Успяхме да вкараме един много голям лазер,който ще ни даде големи възможности за изследвания.Очаква се в момента оборудването, което е свързано със суперкомпютъра, който ще бъде тук.Ние ще направим опит да го свържем със суперкомпютъра, който е в Софийския унитерситет и подобен, който има и в Техническия университет.

Прототипната лаборатория предизвика интереса на бизнеса, добави проф.Симеонов. Фирми от бургаски регион, от София, от Португалия и от  Германия са проявили интерес към работата на учените:

Ние не изпълняваме директно производство, а може да прототипираме и респективно да верифицираме съответните продукти.

Проф. Сотиров допълни:

Нашите усилия са насочени към изследване на човешкия мозък. Има една много специфична апаратура, която ще бъде там.256 канален енцефалограф, който да следи мозъчните вълни.Там сме се насочили към прототипиране и изпълнение на управление на липсващи крайници.Трябва да се изследва как  мисли човешкия мозък, какви функции има.Като помислете, че искате да си вдигнете дясната ръка, това нещо да бъде отчетено от системата, да ес отрази върху хуманоидното роботче, за да може да сме сигурни, че това нещо наистина работи. Представете си, колко много хора, които поради някаква причина им липсва този крайник, как ние бихме могли да създадем прототип и да помогне на много хора.

Проектът трябва да приключи 2023 година.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест срещу насилието организират в кв. "Банево"

Мирен протест срещу насилието между малолетни и непълнолетни деца ще се проведе днес от 13:00 часа в бургаския квартал Банево. Повод за недоволството е последният случай на блудствени действия спрямо малолетно момче, в същия район. Вероятните извършители - две непълнолетни лица, са в Дома за временно настаняване към   полицията. По случая..

обновено на 10.04.21 в 08:29

От понеделник сгъстяват графика на автобусите в Бургас

“Бургасбус” променя разписанията на градски и междуселищни линии. Това се налага във връзка с частичното разхлабване на противоепидемичните мерки и възстановяването на присъствения учебен процес.  Затова и от 12.04.2021 г., понеделник се възобновява изпълнението на последните курсове по линии Б11 и Б12, а редовните линии ще се движат с по-учестен..

публикувано на 09.04.21 в 15:50

"Булевард Демокрация" - на 9 април

Голямо хвърляне на боб ни очаква. А бобът не е евтин вече. Политолози, анализатори се обзалагат какво ще се случи, а основният играч тайнствено мълчи. Първата стъпка вече е почти ясна -–ГЕРБ ще предложат кабинет, който няма да бъде приет. Но какво ще направи Слави и сценаристите му? Никога не съм си представял, че някога политическият живот и..

публикувано на 09.04.21 в 14:49

Созопол отпадна от списъка за финансово оздравяване

Община Созопол отпадна от списъка за финансово оздравяване на Министерството на финансите. Вече година и половина работим в посока да се стабилизираме, посочи кметът Тихомир Янакиев. В началото фигурирахме в пет от общо седем от критериите на министерството, които ни подреждаха в негативната класация, поясни той: „Поне последната..

обновено на 09.04.21 в 14:29

Мият и дезинфекцират контейнерите за смет в Бургас

Със специализирана машина ще бъдат измити и дезинфекцирани всички контейнери за смет в Бургас. Обработката на съдовете вече започна от комплекс "Меден рудник" и протича в няколко етапа. След прибирането на сметта, се извършва механично почистване на останалите полепнали материали, a съдовете се измиват вътрешно и външно. После вътрешните стени на..

публикувано на 09.04.21 в 10:14

В Царево започва изплащането на годишната финансова подкрепа за хранителни продукти

Със Закона за държавния бюджет на Република България е определено, че през 2021 г. гражданите в България, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, ще получат еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. Помощта ще се изплаща чрез..

публикувано на 09.04.21 в 09:58

Започна прием по държавната помощ за родословна книга и селекция на животните

От днес (8 април) до 5 май Държавен фонд „Земеделие“ ще приема документи по схемата „Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните”.  Помощта е насочена към регистрирани земеделски стопани, занимаващи се с животновъдство. Предоставя се за подпомагане на..

публикувано на 09.04.21 в 09:18