Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Очаква се оборудването за суперкомпютъра на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Суперкомпютър, чрез който ще се правят бързо големи изчислителни масиви и изследване на човешкия мозък са само малка част от възможностите, които ще дадат 4 лаборатори и един научноизследователски комплекс на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Те са част от мащабния проект "УНИТе", който се реализира в пет висши учебни заведения в страната.  В Бургас ще се изработват печатни платки, ще се симулират интелигентни мрежи и модели,  ще се обучават хора как безопасно да управляват самолети. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и чрез нея Европейският фонд за регионално развитие осигурява над  29 млн. и 780 хиляди лева.Той се реализара по приоритетна ос  "Научни изследвания и технологично развитие"  и  цели  създаването на първия в България  Център за върхови постижения. Чрез дейностите заложени в него, ще се повиши качеството на научните изследвания и ще се развият иновативни технолии, които са част от общоевропейската политика.

Пандемията забави частично реализацията на проекта. Доставките на апаратурата станаха по-сложни и се забавиха обществените поръчки. До дни се очаква необходимата техника, каза проф. Сотир Сотиров, който е ръководител на административния екип на  "УНИТе":

Лабораториите са абсолютно готови.Построени са всички периферни неща, които са към тях, климатизацията. За една от тях имаме много специални условия, които са във вид на вентилации и специална влажност и т.н. Изчакваме апаратурата.

Ситуацията  се отрази и на комуникацията ни с партньорите, уточни проф.Станислав Симеонов, ръководител на научния екип по проекта.  Един от важните елементи в проекта е суперкомпютърът:

Успяхме да вкараме един много голям лазер,който ще ни даде големи възможности за изследвания.Очаква се в момента оборудването, което е свързано със суперкомпютъра, който ще бъде тук.Ние ще направим опит да го свържем със суперкомпютъра, който е в Софийския унитерситет и подобен, който има и в Техническия университет.

Прототипната лаборатория предизвика интереса на бизнеса, добави проф.Симеонов. Фирми от бургаски регион, от София, от Португалия и от  Германия са проявили интерес към работата на учените:

Ние не изпълняваме директно производство, а може да прототипираме и респективно да верифицираме съответните продукти.

Проф. Сотиров допълни:

Нашите усилия са насочени към изследване на човешкия мозък. Има една много специфична апаратура, която ще бъде там.256 канален енцефалограф, който да следи мозъчните вълни.Там сме се насочили към прототипиране и изпълнение на управление на липсващи крайници.Трябва да се изследва как  мисли човешкия мозък, какви функции има.Като помислете, че искате да си вдигнете дясната ръка, това нещо да бъде отчетено от системата, да ес отрази върху хуманоидното роботче, за да може да сме сигурни, че това нещо наистина работи. Представете си, колко много хора, които поради някаква причина им липсва този крайник, как ние бихме могли да създадем прототип и да помогне на много хора.

Проектът трябва да приключи 2023 година.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Каменар става квартал на Поморие

Каменар става квартал на Поморие, реши правителството днес.  В града, който е и административен център на общината, са съсредоточени системите на обществено обслужване, има развита медицинска мрежа, културни институции, градски транспорт, детски и учебни заведения и други.  "С присъединяването на селото ще може да се оптимизира транспортната..

публикувано на 29.06.22 в 15:44

6-ти благотворителен маратон в подкрепа на хора с онкологични заболявания ще се проведе на 3-ти юли

6 –ти  благотворителен плувен маратон ще се проведе на 3-ти юли от остров Св. Анастасия до местността Чукалята. Той е организиран от сдружение“ Онкоболни и приятели" и цели набирането на средства за психологическа подкрепа и социална дейност на  хората с онкологични заболявания, обясни  председателят на организацията  Цонка Тодорова. Към момента..

публикувано на 29.06.22 в 15:07

Авиомузеят отбелязва своята пета годишнина с ден на отворените врати

С ден на отворените врати и интересни събития, Авиомузеят в Бургас отбелязва своята пета годишнина. Днес, в деня на Българската гражданска авиация - 29 юни, любителите на авиацията ще имат възможността да разгледат летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация. По случай..

публикувано на 29.06.22 в 13:41

Срокове и документи - капан в новата програма за саниране?

Сроковете и времето за подготовка на документите по новата програма за обновяване на многофомилните жилищни сгради притесняват гражданите. Темата беше обсъдена на форума „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г“., който се проведе в Бургас. Средствата за цялата страна са европейско финансиране по Плана за възстановяване..

публикувано на 29.06.22 в 13:09

Бургазлии се чувстват в безопасност в градския транспорт

Катастрофата от понеделник с автобус не е отказала бургазлии да ползват градския транспорт.  Анкета на БНР - Бургас показа, че хората които редовно ползват автобуси се чувстват сигурни в тях. Единици са тези, които по една или друга причина са ставали свидели на някакви инциденти. Най-често те са свързани с рязкото спиране и потегляне на превозното..

публикувано на 29.06.22 в 11:12

Над 90% от фирмите в Бургас обявиха доходите си пред НАП

31 265 фирми или над 90 % от юридическите лица, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП Бургас ден преди настъпването на крайния срок. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите, надвишават 1600...

публикувано на 29.06.22 в 10:37

Авиомузеят в Бургас празнува петия си рожден ден

В деня на Българската гражданска авиация - 29 юни, Авиомузеят в Бургас става на 5 години, съобщават от Община Бургас. По случай празника музеят ще работи с вход свободен през целия ден. Посетителите ще могат да разгледат летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация. Сред десетте..

публикувано на 29.06.22 в 08:21