Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се оборудването за суперкомпютъра на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Суперкомпютър, чрез който ще се правят бързо големи изчислителни масиви и изследване на човешкия мозък са само малка част от възможностите, които ще дадат 4 лаборатори и един научноизследователски комплекс на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Те са част от мащабния проект "УНИТе", който се реализира в пет висши учебни заведения в страната.  В Бургас ще се изработват печатни платки, ще се симулират интелигентни мрежи и модели,  ще се обучават хора как безопасно да управляват самолети. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и чрез нея Европейският фонд за регионално развитие осигурява над  29 млн. и 780 хиляди лева.Той се реализара по приоритетна ос  "Научни изследвания и технологично развитие"  и  цели  създаването на първия в България  Център за върхови постижения. Чрез дейностите заложени в него, ще се повиши качеството на научните изследвания и ще се развият иновативни технолии, които са част от общоевропейската политика.

Пандемията забави частично реализацията на проекта. Доставките на апаратурата станаха по-сложни и се забавиха обществените поръчки. До дни се очаква необходимата техника, каза проф. Сотир Сотиров, който е ръководител на административния екип на  "УНИТе":

Лабораториите са абсолютно готови.Построени са всички периферни неща, които са към тях, климатизацията. За една от тях имаме много специални условия, които са във вид на вентилации и специална влажност и т.н. Изчакваме апаратурата.

Ситуацията  се отрази и на комуникацията ни с партньорите, уточни проф.Станислав Симеонов, ръководител на научния екип по проекта.  Един от важните елементи в проекта е суперкомпютърът:

Успяхме да вкараме един много голям лазер,който ще ни даде големи възможности за изследвания.Очаква се в момента оборудването, което е свързано със суперкомпютъра, който ще бъде тук.Ние ще направим опит да го свържем със суперкомпютъра, който е в Софийския унитерситет и подобен, който има и в Техническия университет.

Прототипната лаборатория предизвика интереса на бизнеса, добави проф.Симеонов. Фирми от бургаски регион, от София, от Португалия и от  Германия са проявили интерес към работата на учените:

Ние не изпълняваме директно производство, а може да прототипираме и респективно да верифицираме съответните продукти.

Проф. Сотиров допълни:

Нашите усилия са насочени към изследване на човешкия мозък. Има една много специфична апаратура, която ще бъде там.256 канален енцефалограф, който да следи мозъчните вълни.Там сме се насочили към прототипиране и изпълнение на управление на липсващи крайници.Трябва да се изследва как  мисли човешкия мозък, какви функции има.Като помислете, че искате да си вдигнете дясната ръка, това нещо да бъде отчетено от системата, да ес отрази върху хуманоидното роботче, за да може да сме сигурни, че това нещо наистина работи. Представете си, колко много хора, които поради някаква причина им липсва този крайник, как ние бихме могли да създадем прототип и да помогне на много хора.

Проектът трябва да приключи 2023 година.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

18-годишен от Средец се удави на бургаския плаж

18-годишно момче от Средец се удави след скокове в морето от горната кула на моста на бургаския плаж. Скоковете във водата там са забранени, а зоната не е част от охраняемата част на плажа. Тялото на детето е извадено от екип от водолази. Инцидентът е станал в следобедните часове. Заради мътната морска вода спасителите от Северния плаж, които са се..

публикувано на 24.06.24 в 19:35

Областният управител и кметовете на общини призоваха бургаските депутати да работят единно за региона

Областният управител проф. Мария Нейкова проведе днес работна среща с новоизбрани депутати и кметовете от Бургаска област. Кметовете изложиха обстойно проблемите и приоритетите си пред народните представители, а областният управител настоя за институционална подкрепа за реализирането на проектите в област Бургас. „Зад всеки един от вас стоят жители..

публикувано на 24.06.24 в 17:17

Изграждат велоалеята от "Пода" до кв. "Крайморие"

Напредват дейностите по изграждането на велоалеята от Бургас до Крайморие, информира кметът Димитър Николов. В  момента се изгражда продължението на съществуващата велоалея, която да достигне до квартала. Работи се по отсечката между природозащитен център „Пода“ и квартала успоредно на републикански път I-9 “Бургас - Малко Търново“. Очаква се на “Пода”..

публикувано на 24.06.24 в 17:16

Скоро започва реконструкцията на водопровода на Мамарчево и Малко Шарково

Реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа на село Мамарчево може да започне съвсем скоро. Днес кметът на Община Болярово Христо Христов и главният счетоводител Атанаска Станчева подписаха споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за целева държавна субсидия в размер на 8 762 328 лева. Припомняме, че по..

публикувано на 24.06.24 в 16:42
Георги Гвоздейков

Министър Гвоздейков е разпоредил проверка на случая с дублирани билети в нощния влак София-Бургас

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков е разпоредил проверка на случая с нощния влак от София до Бургас, който в петък е превозвал пътници с дублирани билети, а голяма част от хората са пътували прави в коридорите на влаковата композиция.  Транспортният министър е провел среща с ръководството на железниците и е заявил, че е абсурдно пътници със..

публикувано на 24.06.24 в 16:26

Затварят от днес част от улица „Патриарх Евтимий“ в Бургас

Затварят от днес част от улица „Патриарх Евтимий“ в Бургас. Временната организация се въвежда за участъка от ул. „Пробуда“ до ул. „Македония“.  Влиза в сила от 11 часа днес и ще важи до 24 август.  Затварянето се налага заради обновяване на водопроводната и канализационната мрежа в района.  След това Община Бургас ще се заеме с ново покритие на..

публикувано на 24.06.24 в 09:32

С богата програма Ямбол отбелязва празника си днес

На големия християнски празник Свети Дух се отбелязва Денят на Ямбол, а тази година празникът съвпада и с Еньовден.  По случай празника, кметът на Ямбол Валентин Ревански обяви денят за неучебен, а от общината са подготвили богата програма .  Празничният ден ще започне с тържествена литургия в най-стария ямболски храм  „Света Троица“, отслужена..

публикувано на 24.06.24 в 07:30