Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстрадират във Франция турски гражданин, малтретирал детето си

Снимката е илюстративна
Снимка: Радио Видин

Екстрадират във Франция турски гражданин, малтретирал детето си

Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Ямбол, с което се разрешава екстрадирането във Франция на Шевкет Дабанлъ, който е с Европейска заповед за арест. Той е осъден през 2013 г. за тежка телесна повреда на малолетното му дете. Френският съд в гр. Сент Етиен е наложил наказание от четири години лишаване от свобода и от 2017 г. мъжът се издирва с Европейска заповед за арест.

Бургаските апелативни съдии приемат за правилен извода на първата инстанция, че са налице са всички изисквания на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и на Рамковото решение на Съвета 2002/584/ПВР от 13.06.2002 г. за предаване на исканото лице, поради което е уважено искането на съдебните власти на Република Франция. Шевкет Дабанлъ ще бъде предаден за изтърпяване на наложеното наказание там.

Става дума за престъпление и по законодателството на Република България - такова по чл.128 от НК. Деянието не попада под наказателната юрисдикция на Р България, няма данни исканото лице да е осъдено за същите престъпления с влязла в сила присъда на българския съд или на съда на трета държава членка. За престъплението не се изисква двойна наказуемост.

Според възивния състав не са налице основания за отказ за изпълнение на Европейската заповед за арест. В документа изрично е посочено, че тъй като производството е било проведено в отсъствие на лицето, незабавно след предаването му ще получи решението, като бъде уведомен за правото на повторно разглеждане на делото в негово присъствие, включително с възможност за представяне на нови доказателства, или обжалване, което може да доведе до отмяна на първоначалното решение. Посочено е също, че ще бъде уведомен за срока, в който трябва да поиска повторно разглеждане или обжалване, който е от 10 дни.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Дете на една година почина в УМБАЛ - Бургас

Дете на една година е починало днес около 17.50 ч. в Първо детско отделение на УМБАЛ - Бургас, съобщават от полицията. Момиченцето от село Габерово, община Поморие, е прието за лечение около 11.00 ч.  По-късно през деня пред лечебното заведение са се събрали около 20 близки на починалото дете, които по според сигнала на охраната на болницата са се..

публикувано на 29.08.24 в 21:45

Обсъдиха предпроектното проучване за новата пожарна в Сливен

Направено е предпроектно проучване за новата пожарна в Сливен. То беше обсъдено на среща при кмета Стефан Радев днес. На нея присъстваха комисар Денчо Чомаков -  директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и негови колеги, главният архитект Виктор Дойчинов и експерти в Общината, както и представители на проектантската..

публикувано на 29.08.24 в 16:17

Кой трови ловните кучета в село Зидарово

Ловджии от село Зидарово излизат на протест в събота, заради поредния случай от миналата седмица на отровени ловни кучета. Това каза за БНР Бургас кметът на созополското село Христо Бардуков. Ловци са споделили, че разхвърлянето на отрова в покрайнините на населеното място продължава.  „Доколкото разбрах през годините има такава практика. Хора..

публикувано на 29.08.24 в 14:24

Задържаха украинец с пико в Бургас

27-годишен украинец, пребиваващ в Бургас е задържан за притежание на около 1 грам пико, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка в района на бургаската улица "Митрополит Симеон".  При претърсване на жилището му в ж.к. "Славейков" са намерени и иззети 20 грама марихуана.  Украинецът е задържан със заповед за задържане за срок до 24 часа. 

публикувано на 29.08.24 в 08:54

Иззеха автомобилите на 9 водачи, карали на наркотици или алкохол

За едно денонощие в Бургаска област са задържани 9 водачи, иззети са и автомобилите им, след като пробите им за употреба на наркотици и алкохол са положителни. Проверките са извършени в Бургас, Поморие, Несебър, Свети Влас, Ахелой и селата Житосвят и Ясна Поляна. 3 са случаите на шофьори задържани за употреба на кокаин и метаамфетамини в Поморие...

публикувано на 28.08.24 в 10:32

Айтозлия е в болница след взрив на газова бутилка

54-годишен айтозлия пострада след взрив на  газовата бутилка, докато използвал газовите котлони. Мъжът е с близо 50% изгаряния. Той  е транспортиран със специализиран превоз в клиниката по изгаряния във Варна с опасност за живота.  Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Айтос.

публикувано на 28.08.24 в 09:30

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи разследването на катастрофата с микробус мигранти

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи досъдебно производство, образувано за пътнотранспортно произшествие с микробус, при което е загинал водачът му - 19-годишен мъж от град Бяла Слатина. В  превозното средство освен загиналият са се движили 15 чужди граждани, за които има данни, че са влезли на българска територия в нарушение на закона...

публикувано на 27.08.24 в 17:33