Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен намаляват риска от наводнения с редовно почистване на реките

Снимка: Община Сливен

Община Сливен намалява риска от наводнения с редовно почистване на реките

Около 90 процента от реките в Сливен са почистени основно и в урбанизираната си територия те са с нормална проводимост, съобщават от общината. Предстои възлагане по възстановяване на профил и проводимост на река Асеновска от бул. „Тракия“ в посока селищното образование Кироолу, където не е почиствано от години. Благодарение на предварително извършените дейности се предотвратява затлачване при силни и продължителни дъждове и не се допускат случаи като в някои райони на страната.

 „Най-добрата политика за борба с бедствията е превенцията и ние вършим сериозна работа в тази посока, за да не допуснем рискови ситуации, които са свързани с допълнителни дейности, поражения и много средства за отстраняването им“, каза кметът Стефан Радев. Общината периодично възлага почистването на реките на различни изпълнители, като следи за  качествено свършена работа и приключване в срок.

Така последователно се изпълнява Програмата за намаляване риска от бедствия в случай, че при възникнала опасност от наводнения, се минимизира вредното въздействие на водите. Ежегодно със заповед на Кмета на общината се назначава междуведомствена комисия с представители на басейновите дирекции Пловдив и Варна, Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите Стара Загора и експерти от общината за оглед на състоянието на речните корита в тяхната урбанизирана територия.

Тази година огледите започнаха по-рано предвид динамиката на метеорологичните условия, особено в началото на месеците януари и февруари, когато валежите достигнаха сумарни количества над 100 л/кв. м, което увеличи водния оток в речните корита и повиши тяхното ниво. При огледа на всички водни обекти експертна работна група регистрира проверените участъци и описа констатирани проблеми. Експертите не са установили наличие на нерегламентирани дейности в зоните на заливане. Всички дадени препоръки от комисията се изпълняват съгласно изискванията в срок и качествено.

Дейностите по осигуряване проводимостта на реки и дерета в населените места се организират от кметовете и изпълнението им е в срок и също подлежат на проверка от назначената от Кмета междуведомствена комисия. За тази година са заделени около 150 хиляди лева за почистване на реките на територията на цялата община.През територията на общината в регулация преминават 12 реки с обща дължина 46 км (Сажевица, Глушнишка, Сотирска, Дюлева, Новоселска, Селишка, Асеновска, Каменица, Беленска, Саса дере (Новачевска), Луда Камчия и Стара река, 27 дерета и 3 отводнителни канала, собственост на „Напоителни системи” ЕАД, с дължина над 80 км.Главен воден ресурс и водоприемник на територията на общината е река Тунджа и нейните притоци. В поречието й се намират селата Бинкос, Селиминово, Гавраилово, Злати войвода, Мечкарево, Сливенски минерални бани, кв. Речица, Самуилово, Панаретовци, Крушаре, Камен и Жельо войвода.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13