Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаската полиция ще охранява в региона 738 избирателни секции

Снимка: архив




Избирателните секциите, които ще охранява полицията в бургаска област са 738. Гласоподавателите са малко над 365 600.  Охраняването на секциите започва ден преди вота.  


Самият изборен ден на 4 април е предхождан от огромна по обем организация не само за секционните избирателни комисии, но и за служителите от вътрешното ведомство, каза говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева:

"Още на 3 април, в предизборния ден, с получаването на изборните книжа и материали, специализираното устройство за машинно гласуване и подготовката на самите изборни помещения, както и неговата охрана - това са четирите дейности,  с които са ангажирани  полицаите и ще оказват съдействие на секционните избирателни комисии. След като всички помещения бъдат подготвени за парламентарните избори, те се запечатват със специалните ленти с печата на Община Бургас  С поставянето им, ангажиментът на охраната на тези помещения е изцяло на служителите на вътрешното министерство. Именно те трябва да не допуснат други лица до отварянето на секционните помещения в 7:00 часа сутринта, на 4 април.  Изборният ден може да започне и в 8 часа, ако към 7 часа не са се явили повече от половината членове на комисията.
На територията на избирателен регион Бургас има 738 секции, а избирателите са 365 621. В общината има 339 секции, в Карнобат 58, по 51 в Айтос и Поморие, Руен 49. Най-малко секционни комисии има в Приморско - 9, в Малко Търново 14, а в Созопол 21. 

Цветелина Рандева добави, че достатъчен брой служители на реда ще охраняват вота, както и след приключването на  изборния ден:

"В последствие, когато се премества охраната на територията на зала "Бойчо Брънзов" в Бургас, където ще обработва резултатите РИК, с председател Елка Стоянова, ще се охраняват и трасетата на предвижване на СИК до предаване на изборните книжа и приключването на изборния процес в областта." 


Няма да се допуска и струпване на хора, за да бъдат  спазени всички  противоепидемичните мерки, уточни Рандева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Какви са нагласите в Сливен преди старта на предизборната кампания?

Предстои поредната предизборна кампания, която се очаква да бъде наситена със скандали. Тя все още не е започнала, а част от партиите влязоха във водовъртежа на разцеплението. Други се снишиха, за да не би и в техния двор да дойде проклятието на вътрешните скандали и обвинения. Трети се изгубиха от политическия  хоризонт и се скриха, без да е..

публикувано на 10.09.24 в 12:56

БСП – Бургас нареди част от кандидатдепутатската си листа, ще разчита на нови лица

БСП – Бургас нареди частично кандидатдепутатската си листа за изборите на 27 октомври. Това е станало на събрание на Областния съвет на партията снощи. Ясни са първите пет имена, а решението за останалите, които ще бъдат включени се делегира на ръководството на областната структура, съобщи председателят й Тодор Байчев: „Ще..

публикувано на 10.09.24 в 12:47

ГЕРБ-СДС внасят промени в Закона за местните данъци и такси

ГЕРБ-СДС ще се регистрират утре в Централната избирателна комисия за участие в предсрочните избори на 27 октомври. ГЕРБ-СДС внасят промени в Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда отлагане с една година на влизането в сила на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци. Това обяви пред журналисти депутатът Николай Нанков:..

публикувано на 10.09.24 в 11:57

"Зелено движение" няма да участва в изборите

"Зелено движение" няма да участва на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври 2024 г., съобщават от партията в социалните мрежи.  От там посочват, че  Националният съвет на партията е взел решение да насочи усилията си към създаване на "гражданско-политически субект, който да гарантира европейското развитие на България, защитата на..

публикувано на 10.09.24 в 09:18
Двете крила на ДПС в очакване ЦИК да отвори врати за регистрация на партиите за предсрочните избори

ЦИК заседава по казусите с ДПС и БСП

Централната избирателна комисия се събира на заседание в 10:30 часа тази сутрин, а нейни представители се очаква да дадат брифинг за медиите в ранния следобед. Комисията трябва да разгледа документите за самостоятелно явяване на изборите на 27 октомври, които бяха подадени вчера от крилото на ДПС около Ахмед Доган. Те постъпиха след като ЦИК отказа да..

публикувано на 10.09.24 в 07:21

Областният управител проф. Мария Нейкова връчи печатите на РИК Бургас

На проведеното днес първо заседание на Районната избирателна комисия областният управител проф. Мария Нейкова връчи печатите на председателя й Фани Семерджиева като символично начало на дейността на комисията за предстоящите избори, които ще се проведат на октомври. „Районна избирателна комисия на 2-ри многомандатен изборен район-Бургаски е с утвърден..

публикувано на 09.09.24 в 17:55
 Джевдет Чакъров

ДПС-Доган внесе в ЦИК документи за самостоятелно участие в изборите

Фракцията на ДПС, в която влизат лоялни на почетния председател Ахмед Доган, внесоха в ЦИК документи за самостоятелно участие на партията в предстоящите парламентарни избори. В официално съобщение на организацията, се посочва, че решението идва в отговор на отказа на ЦИК да регистрира коалицията им "Демокрация, права и свободи - ДПС" заедно с две други..

публикувано на 09.09.24 в 14:28