Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Русев: Може да се прави изкуство и в природните науки

| обновено на 06.04.21 в 14:32
Снимка: Георги Русев


Музикантът Георги Русев вече е и с дипломен проект на тема „Предсказване вероятното токсично влияние на нефтосъдържащи сяроорганични съединения върху живите организми и околната среда“. Той  ще бъде разработен чрез изчислителни методи за оценка на свойствата и въздействието на дадено съединение. 


Георги Русев е бас китарист на групите „G.R.A.S.“ и „Горещ пясък“, но е и докторант във факултета по природни науки към университет „Проф.д-р Асен Златаров“ в Бургас. Той е и един от шестимата млади учени, които Българска фондация Биоразнообразие подкрепя финансово. Това става факт чрез проект, финансиран с европейски средства, и който дава възможност на учени от 8 европейски държави да работят заедно за намаляване на климатичните промени.Може да се прави изкуство и в науката, твърди  Русев и обобщи предисторията към  дипломния проект:

„Това беше едно бакалавърско обучение, което бях започнал преди да се отдам на музиката.
Завърших органични и химични технологии, след това една магистратура за компютърни системи и технологии, сега  втора. Стартирах и докторантурата си преди месец и половина, към университет „Проф.д-р Асен Златаров“  Музиката и математиката вървят ръка за ръка. Може да се прави изкуство и в науката, а провокацията дойде с тази втора магистърска програма. Проектът „Предсказване вероятното токсично влияние на нефтосъдържащи сяроорганични съединения върху живите организми и околната среда“, дойде с обявен конкурс за финансиране на дипломни работи от Българска фондация Биоразнообразие. Реших да го свържа с предишното ми образование за органичната химия и бакалавърската ми степен. Идеята ни хрумна с научния ни ръководител доц. Яна Колева, с която ще направим тази дипломна работа.  Проктът е свързан и със специализиран софтуер, като този метод е много използван в световен мащаб. Това позволява т.нар. метод „in silico“. Идва от употребата на силиций. Чрез интерактивни изчисления да се направят предсказания, в случая на серни съединения, които са доказани, че се съдържат в петролните продукти. Нашата цел ще бъде да проверим има ли метаболитна активация, как това  съединение влияе на околната среда и на живите организми.“

Никой не трябва да се страхува да експериментира със себе си в област, която намира за интересна за развитие, уточни още Георги Русев.  

За прехода от музика към наука - чуйте повече от Георги Русев в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуваща изложба показва в Бургас „Оръжието на Самоков през Възраждането“

Априлското въстание от 1876 г. е най-драматичното събитие в историята на националноосвободителното ни движение. То показва на Европа и света българската решимост за възстановяване на държавната независимост. Като илюстрация на бунтовните настроения на българите от края на XIX век в Историческия музей в Бургас ще гостува мобилна постерна..

публикувано на 16.04.21 в 11:37

Нови обитатели и новородени в Зоопарк Бургас (СНИМКИ)

Лемурче, черно муфлонче, козирогче и малко щраусче ему са се появили на бял свят в Зоопарк Бургас . Благодарение на обмена с други зоопаркове, там могат да се видят и двойка маймуни от породата капуцини, каракал и стадо мини овце. Капуцините са вече настанени и се радват на различните съоръжения за катерене, почивка и забавление. Маймуните от..

публикувано на 15.04.21 в 16:00

Търсят се рибарски предмети за етнографския комплекс „Ченгене скеле“

Община Бургас стартира акция за събиране на интересни обекти, свързани с рибарския бит. Така всеки, който иска и може, ще допринесе за оформлението на новия културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. След като съвсем скоро завърши строителството, пространството ще трябва да бъде изпълнено със съдържание, спомени и емоции, които да свържат..

публикувано на 15.04.21 в 12:07

Часът на Земята 2021 прерасна в Месец на Земята

Освен че отново успя да обедини хиляди любители на природата, Часът на Земята 2021 ще бъде запомнен и с още нещо: а именно, че далеч надхвърли рамките на един стандартен час, а вместо това продължава цял месец. Тази година за първи път в своята история WWF България превърна Часа на Земята в Месец на Земята, давайки широка гласност на темата..

публикувано на 15.04.21 в 09:30

Европа търси лечебна иглика

През тази пролет група учени и изследователи на природата канят всички желаещи да вземат участие в най-голямата кампания за наблюдение на лечебна иглика в цяла Европа „Търси се иглика“ . Идеята за общоевропейското наблюдение тръгва от една кампания, стартирала през 2019 г. в Естония, в която любители на природата наблюдават цветовете на повече..

публикувано на 13.04.21 в 17:11

Безценно е да получиш ръчно изработен подарък, за който някой е отделил време и творчество, докато е мислил за теб

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче..

публикувано на 11.04.21 в 08:39

Великденски венци, аранжировки с цветя и уникални свещи изработва Стела Илиева

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче..

обновено на 04.04.21 в 17:03