Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Избираме 45-тото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати. Броят на избирателите е 6 732 316. 

Секциите отвориха в 07:00 часа и затварят в 20:00 часа вечерта, с възможност да се гласува до 21:00 часа, ако пред помещенията има още желаещи. 
Все още ЦИК не е оповестила дали са отворили всички секции и дали машините са инсталирани навсякъде и работят. До момента няма сигнали за нарушения.
Вчера имаше проблем с транпспортирането на машините по график вчера и до късно вечерта се събираше информация затова. Говорителят Таня Цанева гарантира, че всички машини ще стигнат по места.

Дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина решава избирателят. Двата вида вот са равностойни, а хартиената бюлетина и тази от екрана на машината са идентични. На хартиената бюлетината се отбелязва "със син химикал "X" или  "V". Важният знак е гласуването за партия, към който може да се добави, разбира се, преференция за определен кандидат", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров. 

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция, дезинфекция и задължително маска. В изборните помещения се влиза само с поставена такава, която покрива носа и устата, а членовете на СИК са с ръкавици. 

Без проблем хората могат да гласуват, ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020 година към днешна дата. 

Гласува се в секциите по постоянен адрес или по настоящия, ако до 20 март това е посочено пред Общината.

Право на глас имат навършилите 18 години към днешна дата, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказание "лишаване от свобода". Поставените под карантина или изолация заради коронавируса на 1,2 и 3 април не могат да гласуват, както и тези, които са карантинирани на адрес, различен от постоянния, както и карантинираните от общините, където няма достатъчно заявления за разкриването на подвижна секция. 

Студентите с постоянен адрес в град, различен от този на висшето училище, гласуват там, където учат, със заверена Студентска книжка в избрана от тях секция, като попълват заявление, че няма да упражнят вота на друго място. 

Хора, подали заявление за гласуване в чужбина и вписани в списък там, но които днес се намират в България, могат да гласуват в секция по постоянния си адрес у нас като също попълнят заявление.

Забраните за политическа агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите важат до 20.00 часа в днешния изборен ден, посочиха от Централната избирателна комисия.

От МВР припомниха, че хората, които нямат валиден личен документ, могат да получат удостоверение за гласуване. Паспортните служби в цялата страна ще работят и днес от 08:00 до 19:00 часа.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК определи правилата за гласуване на хора с увреждания

Право да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за народни представители на 11-и юли ще имат хората с трайни увреждания, които не могат да напускат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение, както и хората, поставени под задължителна карантина или изолация, заради Covid-19 съгласно разпоредбите на закона за здравето, реши..

публикувано на 14.06.21 в 08:13

Хаджиянев: Гласуването на туристите крие опасности

Сериозни опасности крие обсъжданата възможност туристите да могат да гласуват на мястото, където са на почивка. Това коментира председателят на РИК – Бургас Михаил Хаджиянев. Неслучайно бяха въведени подобни ограничения за местните избори, посочи Хаджиянев и поясни: „ Всеки избирателен район е обособен като население с определени хора..

публикувано на 12.06.21 в 11:10

Жребий определя реда на партии и коалиции в диспутите по регионалните центрове на БНР и БНТ

Oпределят чрез жребий реда за представяне на партиите и коалициите в диспутите по регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и БНТ в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г Жребият за  поредността за участие в диспутите по регионалните радио - и телевизионни центрове на БНР и БНТ за Избирателен район 02-Бургас, ще се проведе днес в..

публикувано на 09.06.21 в 07:15

Манев: Пазя Бачийски за кметските избори

Георги Манев ще е водач на листата на новата коалиция Средна европейска класа, КОД на Петър Москов, БЗНС и  Български демократичен форум. Втори в листата е Момчил Момчилов от БЗНС, трета е Елена Атанасова от КОД. Предлагаха ни коалиции от много партии, посочи Манев: „Как ме виждате мен до Марешки или Коцето Бачийски до Марешки? Няма как да..

публикувано на 08.06.21 в 15:56

Найденов: Имаме амбицията за трима депутати

С амбицията за три депутатски места, „Демократична България“ регистрира листата си за предстоящите избори. Водач в нея отново е Ивайло Мирчев, посочи вторият – Димитър Найденов. Незначителни корекции има в листата, Даниела Божинова е трета, Весела Грекова е четвърта, каза Найденов: „ Надяваме се на една по-позитивна кампания, на фона на..

публикувано на 08.06.21 в 14:11

ДПС - Бургас сигурни, че ще спечелят 3 мандата на парламентарните избори

ДПС в Бургаска област има амбицията да спечели 3 депутатски мандата на предстоящите избори на 11 юли. Партията се регистрира в РИК, а водачът на листата й Севим Али заяви, че са подготвени с изключително силен отбор от 28 души: „Пълна листа този път! На миналите избори тя беше с 26 души, сега са 28. Отбор структуриран изцяло от местни..

публикувано на 08.06.21 в 11:22

Павел Маринов напуска групата общински съветници, БСП Бургас публикуваха изявление

След като Павел Маринов обяви напускането на групата общински съветници от БСП,  ръководството на Общинския съвет на социалистите в Бургас публикуваха изявление, в което се казва: " Изявление  на ръководството на Общинския съвет на БСП Бургас Относно: изявление на общинския съветник, избран от листата на БСП -Бургас, за напускане на групата..

публикувано на 08.06.21 в 08:44